Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Responses.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

63. Сучасні інформаційні технології. Інтегроване автоматизоване виробництво, планування і управління. Інтегральні економічні інформаційні системи.

Сучасні інформаційні технології

Сучасне матеріальне виробництво та інші сфери діяльності все більше потребують інформаційного обслуговування, переробки величезної кількості інформації.

Інформатизація суспільства є однією із закономірностей сучасного соціального прогресу. Цей термін все наполегливіше витісняє широко використовуваний до недавнього часу термін «комп'ютеризація суспільства». У понятті «інформатизація суспільства» акцент треба робити не стільки на технічних засобах, скільки на сутності і меті соціально-технічного прогресу. Комп'ютери є базовою технічною складовою процесу інформатизації суспільства.

Знадобилося багато часу, перш ніж телефон став таким поширеним і звичним способом повідомлення, щоб його стали, використовувати, так, як ми це робимо сьогодні: самі дзвонимо в потрібне місце, а з появою стільникових телефонів - і конкретній людині.Тепер, завдяки широкому розповсюдженню комп'ютерів і створення Інтернету, вперше можна за допомогою свого комп'ютера спілкуватися з іншими людьми через їх комп'ютери.

Інтернет надає безпрецедентний спосіб отримання інформації. Кожен, хто має доступ до WWW, може отримати всю наявну на ньому інформацію, а також потужні засоби її пошуку. Можливості для освіти, бізнесу та зростання взаєморозуміння між людьми стають просто приголомшливими. Web робить правила гри однаковими для уряду і окремих осіб, для малих і великих фірм, для виробників і споживачів, для благодійних і політичних організацій. Інтернет забезпечує унікальну свободу самовираження особистості та інформації. Web застосовується як для зв'язку всередині організації, так і між організаціями та їх споживачами, клієнтами і партнерами.

Інтегроване автоматизоване виробництво, планування та управління

Інтегроване автоматизоване виробництво(ІАВ) - це концепція реалізації інтеграції різних комп’ютеризованих систем на автоматизованому підприємстві. ІАВ має три основні мети:

  • спрощення всіх виробничих технологій;

  • автоматизація такої кількості виробничих процесів, яке можливе, шляхом інтеграції багатьох інформаційних технологій.

  • інтеграція і координація комп’ютерного і програмного забезпечення всіх аспектів проектування, конструювання, планування, виробництва і зв’язаних функцій.

Проте, за оцінками, комп’ютерні технології складають лише близько 20% ІАВ. Інші 80% це бізнес – процеси і люди. Перш ніж об’єднувати людей в цьому інтеграційному процесі і формувати працездатні бізнес–процеси, потрібно почати з плану ІАВ шляхом формування моделі ІАВ, яка описує бачення архітектури і функцій ІАВ. Модель включає:

  1. Визначення продуктів і процесів;

  2. Виробниче планування і управління;

  3. Автоматизацію підприємства;

  4. Управління інформаційними ресурсами.

Кожна з цих змін складається з більш специфічних виробничих процесів і кожне вимірювання пов’язане з іншими.

Головною перевагою ІАВ є те, що вона всеосяжна і гнучка. Це особливо важливо при реінжинірингу бізнес–процесів (РБП), де процеси повністю реструктуруються або виключаються.Без ІАВ, було б необхідно інвестувати значні фінансові кошти в зміну ІС ,що існує для відповідності новим процесам. Як наголошувалося вище, в процесі управління ухвалюються рішення трьох категорій: стратегічні, тактичні і оперативні, що визначає трирівневу ієрархію управління.

Верхній рівень (вище керівництво) визначає цілі управління, зовнішню політику, матеріальні, фінансові і трудові ресурси, розробляє довгострокові плани і стратегію їх виконання.

На середньому рівні основна увага зосереджена на складанні тактичних планів (календарне планування), контролі за їх виконанням, стеження за ресурсами і розробці директив, що управляють, для виведення підприємства на потрібний планами рівень.

На оперативному рівні відбувається реалізація планів, і складаються звіти про хід їх виконання.

На кожному з рівнів виконуються роботи,що в комплексі забезпечують управління.

Сучасні економічні інформаційні системи здатні представляти і обробляти інформацію для всіх рівнів управління. Особливий інтерес для вищого рівня управління представляють експертні системи, здатні обробляти орієнтовну інформацію і на базі цього розробляти прогнозні плани і управлінські рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]