Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
190.71 Кб
Скачать

4,Облік наявності та руху грошових коштів у касі

Касові операції оформлюються такими документами: Прибутковий касовий ордер (форма КО-1), Видатковий касовий ордер (форма КО-2), Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (форма КО-3), Касова книга (форма КО-4), Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей (форма КО-5).

Оприбуткування готівки в касі здійснюється на підставі Прибуткового касового ордеру, підписаного головним бухгалтером і касиром. У ПКО Зазначається сума (цифрами і прописом), особа (підприємство, організація), від кого гроші і на якій підставі. Після отримання грошових коштів, платнику видається квитанція – відривна частина ПКО.

Витрачання готівки з каси оформлюється видатковим касовим ордером. Він підписується керівником і головним бухгалтером. При видачі готівки окремій особі вимагається паспорт для засвідчення особи-отримувача та підпис, що отримав грошові кошти. При видачі зарплати колективу працівників особисті підписи у ВКО не роблять. У разі не виплати зарплати протягом 3-х днів, зарплата вважається депонованою і повертається в банк на поточний рахунок.

Всі ПКО і ВКО заповнюються відповідальними особами, виправлення в яких категорично заборонені. Вони реєструються в Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Потім на основі складених ордерів заповнюється касова книга, яка прошнурована, листи пронумеровані та скріплені печаткою за підписом керівника підприємства. Записи в касовій книзі здійснюються у 2-х примірниках (через копіювальні листи) одразу ж після отримання або видачі готівки з каси. Наприкінці кожного робочого дня касир підводить підсумки операцій за день, виводить залишок готівки на кінець дня (наступне число) та передає в бухгалтерію звіт касира (відривний лист Касової книги) для контролю правильності здійснених операцій. В бухгалтерії на основі звітів касира заповнюється Журнал 1 і Відомість 1.1, в яких рух готівки відображається за відповідними рахунками. По закінченню місяця виводиться сальдо (залишок) готівки в касі на кінець останнього числа місяця, або на перше число наступного місяця. Всі касові документи за місяць перевіряються головним бухгалтером, підшиваються і зберігаються на підприємстві.

1

Отримано готівку в касу із банку ( для виплати з/п, авансу на відрядження, на господарські потреби)

Д 301 К 311

2

Отримано готівку в касу від покупців за реалізовану продукцію, матеріали та основні засоби

Д 301 К 361, 377

3

Отримано готівку в касу, як внесок засновника до статутного капіталу

Д 301 К 40,46

4

Отримано готівку в касу від підзвітної особи

Д 301 К 372

5

Здано з каси в банк суму невиплаченої заробітної плати

Д 311 К 301

6

Оплачено з каси готівкою постачальнику за придбані матеріальні цінності

Д 631 К 301

7

Оплачено з каси готівкою транспортні послуги транспортному підприємству

Д 685 К 301

8

Видана з каси заробітна плата

Д 661 К 301

9

Видано з каси аванс на відрядження

Д 372 К 301

10

Виплачено з каси сума нарахованих дивідендів засновникам

Д 671 К 301

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]