Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інновація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

51.Система регулювання інноваційної діяльності.

Законом передбачено, що державне регулювання інноваційної діяльності здійснюється шляхом:

- визначення і підтримки пріоритетних напрямів інноваційної діяльності державного, галузевого, регіонального і місцевого рівнів;

- формування і реалізації державних, галузевих, регіональних і місцевих інноваційних програм;

- створення нормативно-правової бази та економічних механізмів для підтримки і стимулювання інноваційної діяльності;

- захисту прав та інтересів суб’єктів інноваційної діяльності;

- фінансової підтримки виконання інноваційних проектів;

- стимулювання комерційних банків та інших фінансово-кредитних установ, що кредитують виконання інноваційних проектів;

- встановлення пільгового оподаткування суб’єктів інноваційної діяльності;

- підтримки функціонування і розвитку сучасної інноваційної інфраструктури.

Верховна рада (здійснює держ. регулювання у сфері науки та науково технічної діяльності, визначає основні принципи та напрями в державної політики у сфері наукової та науково-технічної діяльності, стверджує пріоритетні напрями розвитку науки і техніки і раціональних програм науково технічного розвитку України).

Кабінет Міністрів України (здійснення інноваційної і науково технічної політики держави, надає Верховній Раді пропозиції пріоритетні напрями розвитку науки і техніки, а також про МТЗ цих напрямів, забезпечує реалізацію національних науково технічних чи інноваційних програм, затверджує державні науково технічні програми).

Державний комітет України з питань техніки і технологій (розробляє принципи наукового і науково технічного розвитку, забезпечує розвиток наукового і науково технічного потенціалу країни, здійснює організацію і координує інноваційну діяльність, координує розвиток держ.системи науково технічної інформації, координує діяльність органів виконавчої влади які розробляють інноваційні програми і контролюють їх виконання, здійснює керівництво системою наукової і науково технічної експертизи, створює умови для інтеграції вітчизняної науки та світової).

Державний інноваційний фонд створено з метою фінансового забезпечення держав.інноваційної політики та заходів спрямованих на розвиток і використання досягнень науки в країні. Фонд підпорядкований Мін-ву Укр. з питань науки та технологій. Фонд на конкурсній основі здійснює підтримку фінансових та матеріально-технічних заходів, спрямованих на впровадження пріоритетних науково технічних розробок у виробництво, а також випуск нових видів конкурентоспроможної продукції. Засоби Фонду формуються за рахунок встановлених законодавством зборів (1% з обороту), а також небюджетних коштів які отримані від повернення позичок , кредитів, інвестиційних вкладів , лізингових платежів, надходження від спільної діяльності з виконавцями інноваційних проектів, а також добровільних внесків фіз./юр. осіб.

Державний Фонд фунд. досліджень створено для їх підтримки, а також для координації наукової діяльності що здійснюється ВУЗами , науковими організаціями та вченими.Кошти Фонду формуються за рахунок бюджетних коштів + добровільних внесків фіз./юр. осіб. кошти Фонду на розвиток і проведення наукових досліджень розподіляються на конкурсній основі.