Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика(шпоры).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

8.Способи наочного відображення стат інформації.

Одним із методів наочного представлення данних є таблиця. Зовнішньо вона нагадує собою перетинання горизонтальних та вертикальних ліній, які утворюють по горизонталі рядки, а по вертикалі – графи або стовпчики.

Таблиця має підмет і присудок. Підметом є об’єкт вивчення, тобто те, про що йдеться мова в таблиці. Присудком таблиці є усі числові значення, які характеризують її підмет.

Іншим методом наочного представлення данних є графік. В стат графік – це умовне зображення числових значень показника чи їх співвідношень у вигляді певних геометр фігур.

Серед множини графіків найбільш поширеними є діаграми: стовпчикові, квадратні, кругові.

Графіком дискретного варіаційного РР є полігон розподілу. Він являє собою ламану лінію.(Побудова: на х – варіанти РР, на у – відповідні їм частки).

Графіком інтервального варіаційного РР є гістограмма. Зовнішньо вона являє собою стовпчикову діаграму, побудовану в прямокутній с-мі координат. (Побудова: х – межі інтервалів, у – відповідні їм частки(масштаб)).

Гістограмма може бути перетворена у полігон розподілу. Для цього потрібно з’єднати середину вершини кожного стовпчика. В результаті отримуємо ламану лінію, що є полігоном розподілу.

9.Підмет і присудок таблиці. Види стат таблиць в зал від побудови підмета.

Одним із методів наочного представлення данних є таблиця. Зовнішньо вона нагадує собою перетинання горизонтальних та вертикальних ліній, які утворюють по горизонталі рядки, а по вертикалі – графи або стовпчики.

Таблиця має підмет і присудок. Підметом є об’єкт вивчення, тобто те, про що йдеться мова в таблиці. Присудком таблиці є усі числові значення, які характеризують її підмет.

В залежності від побудови підмета таблиці, табл можуть бути наступних видів: 1)прості; 2)групові; 3)комбінаційні.

Підмет простої таблиці містить простий перелік об’єктів, територій, періодів часу чи дат. Якщо підмет містить перелік об’єктів, то таблиця наз переліковою. Якщо перелік територій – то простою територіальною. Якщо перелік періодів часу чи дат – то простою хронологічною.

Груповою є таблиця, підмет якої містить групування за однією ознакою.

Комбінаційною є таблиця, підмет якої містить групування за двома і більше ознаками.

10.Абсолютні величини, одиниці їх вимірювання та види.

Абсолютні величини – це іменовані числа, які характеризують або кол-во одиниць сукупності, або обсяг тої чи іншої ознаки.

Абсолютні величини бувають 2-х видів: 1)індивідуальні; 2)загальні.

Індивідуальні АВ отримують безпосередньо в ході стат спостереження.

Загальні (сумарні) АВ отримують в процесі обробки результатів стат спостереження шляхом підсумовування індивід АВ.

Одиниці вимірювання АВ: 1)натуральні; 2)трудові; 3)вартісні(грошові).

Натуральні одиниці хар-ть явища у властивій їм фіз. формі.(шт, кг, м). Якщо різновиди 1-го продукту мають спільну споживчу властивість, то для їх обліку викор-ть умовно-натуральні одиниці. Суть цього методу:один різновид продукту приймається за умовну одиницю, а всі інші різновиди перераховуються в умовно-натуральні одиниці щляхом множення їх кол-ва у натур. Одиницях на коефіцієнти перерахунку.

Трудові одиниці вимірювання використовуються для обліку робочого часу. Це: людино-години і людино-дні.

Вартісні одиниці вимірювання є найбільш універсальними, оскільки дозволяють здійснити підсумовування різних видів продукції(грн, $).

Для обліку продуктів у вартісних одиницях викор-ть 2 види цін: 1)діючі (поточні) ціни – це ціни, які діють в даний момент часу. 2)порівняльні ціни – це ціни, які викор-ть для порівняння вартісних показників у динаміці. Зараз в якості порівняльних, як правило, викор-ть ціни, які діяли у попередньому році.