Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС по управлінню персоналом.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
119.3 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСІВ

УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТЕТУ

ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

КАФЕДРА ПРИКЛАДНОЇ ЕКОНОМІКИ

«Затверджую»

Заст. дир. з навч. роботи ___________Л. К. Сергієнко

«__»________2012р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ТА ЗАВДАННЯ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

З ПРЕДМЕТУ

«УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

(за вимогами кредитно-модульної системи)

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

та напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

освітньо-кваліфікаційного рівня – бакалавр

Розглянуто на засіданні

кафедри прикладної економіки

Протокол № _ від ______ 2012р.

Зав.кафедрою___________к.е.н.,доц., О.Г. Борісов

Одеса-2012

Методичні вказівки та завдання до самостійної роботи з курсу «Управління персоналом» для студентів денної та заочної форм навчання усіх спеціальностей.

Схвалено та рекомендовано до друку на засіданні кафедри прикладної економіки Одеського інституту фінансів.

Укладач: к.е.н., доц. Борисова Л.П.

Пояснювальна записка

Предметом дисципліни «Управління персоналом» є процес відтворення й ефективного використання персоналу організацій. Предмет розкриває роль і місце підрозділів по управлінню людськими ресурсами в організаційній структурі сучасного підприємства.

По завершенні вивчення курсу студень повинен ЗНАТИ:

- сутність та значення найважливіших понять та категорій, шо характеризують управління персоналом;

- реальні процеси, що відбуваються в сфері управління персоналом в Україні;

- законодавчу та нормативну базу, що регулює трудову діяльність персоналу в Україні;

- основні напрямки діяльності в області управління людськими ресурсами в сучасних організаціях;

- основні методи оцінки ефективності роботи по управлінню людськими ресурсами в сучасних організаціях;

- міжнародний досвід в менеджменті персоналом.

Студент повинен ВМІТИ:

- проводити ґрунтовний економічний аналіз процесів, що відбуваються в сфері управління персоналом, давати їх об'єктивну оцінку;

- розрахувати показники виконання трудових норм на підприємстві:

- знаходити резерви підвищення ефективності управління персоналом на підприємстві.

Мета вивчення курсу є формування теоретичних і практичних знань у галузі управління персоналом організацій різноманітних форм власності, що функціонують у сфері економіки України, а також полягає у систематизації знань студентів про процеси, що відбуваються у сфері менеджменту персоналом в нашій країні: зміни в стратегії і політиці управління персоналом організацій, в мотивації та стимулюванні персоналу; про сучасні підходи до управління персоналом, оплату праці, підвищення ефективності управління персоналом.

Завдання дисципліни: озброїти студентів сучасними знаннями теорії управління людьми у сфері економічної діяльності та практичними навиками впливу на трудову поведінку як колективу працівників, так і окремих виконавців з метою забезпечення ефективної діяльності організації та задоволення результатами праці кожного працівника; обґрунтування методологічних принципів управління персоналом; формування та аналіз кадрової політики; управління соціальним розвитком трудового колективу;застосування сучасних методів планування потреб у персоналі; організація набору і відбору персоналу у конкретних умовах; атестація персоналу та використання її результатів.

Програма навчальної дисципліни складається з плану лекційних, семінарських та практичних занять, що включають перелік усіх типів питань, необхідних для поглибленого засвоєння курсу. Крім того, до програми включені методичні рекомендації до самостійного вивчення всіх тем, що допомагають ефективно засвоїти навчальний матеріал.

Кінцевим результатом вивченої дисципліни є засвоєння студентами навчального матеріалу, щодо формування і розуміння реальних процесів, що відбуваються у сфері управління персоналом в Україні, а також законодавчу та нормативну базу, що регулює його.

ВСТУП

Методичні рекомендації до самостійної роботи зроблені з метою забезпечити фундаментальну підготовку бакалаврів з курсу «Управління персоналом», який вивчає взаємодію між робітниками, відношення між людьми в процесі виробництва, еволюцію концепцій управління людськими ресурсами: від використання трудових до управління людськими ресурсами, розподіл відповідальності за них, особливості управління людськими ресурсами на сучасних українських підприємствах.

За допомогою самостійної роботи студенти повинні опанувати принципи дії та розкрити роль і місце підрозділів по управлінню людськими ресурсами в організаційній структурі сучасного підприємства, надати визначення політики і стратегії в області управління людськими ресурсами, описати сучасну організацію роботи підрозділів кадрових служб підприємства, аналізувати показники, робити висновки.

Самостійна робота допоможе студентам приймати обґрунтовані рішення з приводу економічних проблем, пов'язаних з їх майбутньою діяльністю, ознайомить з досвідом роботи інших країн.

Проблемні питання, які розглядаються на семінарських та практичних заняттях, вимагають від студентів глибоко обґрунтованих відповідей, належного вивчення програмного матеріалу, у тому числі і самостійно.

Методичні рекомендації дають можливість самостійно підготуватися до семінару і модульного контролю.

ЗМ1. СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ № 1

Т.1. Методологічні аспекти менеджменту персоналу та

Т. 2. Стратегія і політика управління персоналом організацій

Мета заняття: навчити студентів сутності менеджменту персоналу й напрямів його розвитку, функцій та принципів менеджменту персоналу, реалізації стратегії та політики менеджменту персоналу.

Завдання до самостійної роботи

  1. Проробити в зошиті для самостійної роботи питання, яке стосується персоналу організації, його структури.

  2. Розкрити сутність принципів стратегії та політики менеджменту персоналу

  3. Проробити та законспектувати в зошиті відмінності в політиці менеджменту персоналу залежно від моделі ринку праці

Базова література

  1. Управление персоналом в условиях социальной рыночной экономики / Под научн. ред. Р. Марра и Г. Шмидта. — М.: Изд-во МГУ, 1997. — 480 с.

  2. Управление персоналом организации: Учебник / Под ред. А. Я. Кибанова. — 2-е изд., доп. и перераб. — М.: ИНФРА, М, 2002. — 638 с.

  3. Хентце И. Теория управления кадрами в рыночной экономике. / Пер. с нем. Г. А. Рахманина. — М.: Междунар. отношения, 1997. — 664 с.

  4. Веснин В. Р. Практический менеджмент персонала: Пособие по кадровой работе. — М.: Юристъ, 1998. — 496 с.

  5. Егоршин А. П. Управление персоналом. — 2 изд. — Н. Новгород: НИМБ, 1999 — 624 с.

  6. Колпаков В. М., Дмитренко Г. А. Стратегический кадровый менеджмент. Ч. 1. Учеб. пособие. — К.: МАУП, 2002. — 280 с.

  7. Маслов Е. В. Управление персоналом предприятия: Учеб. пособие / Под. ред. П. В. Шеметова. — М.: ИНФРА-М НГАЭиУ; Новосибирск, 1998. - 312 с.