Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори педагогіка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

35. Проблема діяльності дитячих та юнацьких організацій на сучасному етапі.

Сучасні дитячі та юнацькі організації створюються на основі добровільності, самоврядування, рівноправності членів як в межах школи, так і поза нею.

Найбільш поширені в Україні дитячі організації – це СПОУ (спілка піонерських організацій України) та УСО “Пласт” (українська скаутська організація “Пласт”).

СПОУ виникла в 1997 р. Побудована на гуманістичних демократичних основах, відкинула політизацію дитячого життя, виступає на захист прав і інтересів дітей, за розвиток їх здібностей і творчих можливостей. Діяльність: краєзнавство, організаторська робота, народознавство і підготовка до сімейного життя; екологічна діяльність, милосердя, суспільно корисна фізична праця., спорт, туризм.

“Пласт” – відродилась в 1992 р. В її основі – патріотичне виховання дітей та молоді. Сучасний скаутський рух згуртований у найбільшу всесвітню організацію, яка охопила 136 країн. Діяльність: українознавство, релігієзнавство, природознавство, мистецтво, таборознавство, спорт, техніка. Ще існують малі організації як: СМОУ (спілка молодих організацій України), УКР (Українська козацька республіка), “Січ”, “Сузір’я”, “Спілка української молоді” та ін.

На жаль, багато дітей і молоді залишаються поза всякими організаціями сам на сам з усіма негативними проблемами.

Проблеми:

1) фінансова підтримка;

2) не кожен педагог хоче працювати безкоштовно.

36. Методика формування колективу. Змоделювати колективну творчу справу.

Як спеціально організоване об'єднання учнів колектив формується не відразу: це справа складна і потребує значних затрат сил і часу.

За Макаренком: 1) етап – вимоги ставить педагог; 2) актив підтримує вимоги вихователя, ставить їх до себе і до інших членів колективу; 3) вирішальний вплив має колективна вимога – громадська думка;

За Лутошкіним: 1) “пісчані розсипи” (кожен в групі сам по собі); 2) “м’яка глина” (вже виникають внутрішні зв’язки між вихованцями, але для спільної діяльності їм потрібна підтримка); 3) “блимаючий маяк” (виділяється актив); 4) “червоне вітрило” (принцип “один за всіх всі за одного”, але прийти на допомогу іншим колективам ще не готові); 5) помолотий смолоскип” ( колектив прагне принести користь).

Одним із основних педагогічних засобів формування колективу є методика колективного творчого виховання, яка дає простір для розвитку дитячої самодіяльності та ініціативи. Для успішного керівництва колективом педагог повинен постійно збирати й аналізувати інформацію про учнівський колектив, використовувати різні методики (соціометрію, анкети, твори, тощо) і на основі аналізувати, планувати і здійснювати вплив.

Організація колективної творчої справи:

1) попередня робота вихователя з колективом – захоплення перспективою цікавої і потрібної справи;

2) колективне планування - створення мікро груп для вироблення пропозицій, обговорення їх спочатку в мікро групах, потім на загальних зборах;

3) підготовка КТС;

4) проведення;

5) колективне підведення підсумків;

6) післядія – роздуми педагога щодо ефективності справи.