Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа Статистика готова.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
968.19 Кб
Скачать

1. Особливості статистики як самостійної суспільної науки.

Статистика як суспільна наука вивчає кількісну сторону масових суспільних явищ у нерозривному зв'язку з їх якісною стороною, досліджує кількісний вираз закономірностей суспільного розвитку у конкретних умо­вах місця і часу. Вона вивчає також вплив природних, технічних, економіч­них і соціальних факторів на умови і результати виробництва, зворотний вплив розвитку суспільного виробництва на умови життя людей.

З наведеного визначення предмету статистики випливає дві особли­вості статистики як суспільної науки.

Перша відмінна особливість статистики як суспільної науки полягає в тому, що предметом її вивчення є кількісна сторона масових суспільних явищ. При цьому статистика вивчає кількість не саму по собі, а у зв'язку з її якісним змістом у конкретних умовах місця і часу.

Між кількістю та якістю як філософськими категоріями існує нероз­ривний зв'язок: у єдності вони складають міру явища. У мірі якісна визначе­ність - кількісна, а кількісна - якісна. Будь-яке суспільне явище являє собою цілісність якісної і кількісної визначеності. Дуже важливо те, що саме міра знаходить вираження в статистичних показниках. Статистичний показник - завжди якась єдність якості і кількості. У зв'язку з цим перед статистикою постає важливе завдання - встановити на певному етапі дослідження за якіс­ними змінами ознак переходи, зародження нових класів, типів і одноякісних сукупностей. Це завдання статистика вирішує за допомогою своїх спеціаль­них методів дослідження, розрахунку і аналізу відповідних показників.

Другою особливістю статистики як науки є те, що вона вивчає масові суспільні явища. Це означає, що статистичні показники завжди є результатом узагальнення деякої сукупності фактів.

Статистика як самостійна наука пройшла складний шлях свого станов­лення. Це багатогалузева наука, яка складається з окремих розділів або час­тин, які, будучи самостійними, тісно пов'язані між собою. Нині закінчене оформлення одержало п'ять розділів (частин) статистики: математична, загальна теорія, соціальна, економічна і галузеві статистики.

2. Завдання і предмет статистики. Основні категорії статистики.

Завданнями статистики (йдеться про державну статистику) відповідно до статті 12 Закону України "Про державну статистику" є:

реалізація державної політики в галузі статистики;

збирання, опрацювання, аналіз, поширення, збереження, захист та використання статистичної інформації щодо масових економічних,

соціальних, демографічних, екологічних явищ і процесів, які відбуваються в Україні та її регіонах;

забезпечення надійності та об'єктивності статистичної інформації;

розроблення, вдосконалення і впровадження статистичної методології;

забезпечення розроблення, вдосконалення та впровадження системи державних класифікаторів техніко-економічної та соціальної інформації, які використовуються для проведення статистичних спостережень;

створення і ведення Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

впровадження новітніх інформаційних технологій з опрацювання статистичної інформації;

забезпечення доступності, гласності й відкритості статистичної інформації, її джерел та методології складання;

збереження і захист статистичної інформації.

Предметом статистики є розміри та кількісні співвідношення між ма­совими суспільними явищами, закономірності їх формування, розвитку, взаємозв'язку.

У визначенні предмета статистики підкреслено дві принципові його особливості.

По-перше, статистика вивчає кількісний бік суспільних явищ, а по-друге, вона вивчає не поодинокі, а масові явища.

Статистика оперує з відповідними категоріями, тобто поняттями, які виражають суттєві, всебічні властивості явищ дійсності. До основних категорій статистики можуть бути відне­сені:

а) статистична закономірність; б) статистична сукупність; в) ознака сукупності; г) варіація ознаки.

Статистична закономірність - це повторюваність, по­слідовність і порядок у масових соціально-економічних явищах (процесах). В основі статистичної закономірності лежить закон великих чисел, основним принципом якого є масовість явища або процесу.

Статистична сукупність -це множина одиниць (об'єктів, явищ), які об'єднуються однією якісною основою, але відрізняються між собою за рядом ознак.

Ознака – це відмінна властивість окремих елементів усередині сукупності. Розрізняють кількісні і якісні ознаки.

Варіація – Це видозміна ознаки усередині сукупності, що вивчається.