Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа Статистика готова.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
968.19 Кб
Скачать

4. Суть, джерела та організаційні форми статистичного спостереження.

Статистичне спостереження — це перша стадія статистичного дослідження, науково-організоване збирання даних про явища і процеси суспільного життя.

Під час статистичного спостереження дістають необхідну ста­тистичну інформацію, яку потім систематизують, зводять, обробля­ють, аналізують та узагальнюють.

Джерелами статистичного спостереження є соціально-економічні явища, які досліджуються для подальшого аналізу.

Завданням статистичного спостереження є отримання достовірної вихідної інформації, яка об'єктивно висвітлює фактичний стан явищ. Якщо ж унаслідок неякісно проведеного спостереження буде одержано викривлений матеріал, то і все дослідження в цьому випадку втрачає сенс.

Нині поширені три організаційні форми спостереження: звіт­ність, спеціально організовані спостереження та реєстри.

Звітність — це форма спостереження, згідно з якою кожний суб'єкт діяльності регулярно подає відповідну інформацію до державних органів статистики та певних відомств у вигляді до­кументів (звітів) спеціально затвердженої форми.

Звітність характеризується такими властивостями, як обов'яз­ковість, систематичність, вірогідність.

Обов'язковість означає, що звіти неодмінно подають усі за­реєстровані суб'єкти діяльності, додержуючи уніфікованої форми та затвердженого переліку показників і зазначаючи свої реквізи­ти: назву, адресу, прізвище та підпис відповідальної особи, дату складання звіту.

Систематичність передбачає регулярне, своєчасне складан­ня та подання звітності у затверджені терміни.

Вірогідність — дані, наведені у звітності, мають відповідати дійсності й виключати будь-які викривлення (приховування та приписки).

Спеціально організовані спостереження охоплюють сфери життя та діяльності, що не вловлюються звітністю (перепис, об­лік, спеціальне обстеження, опитування).

Перепис — суцільне або вибіркове спостереження масових явищ з метою визначення їх розміру та складу на певну дату.

Обліки — суцільні спостереження масових явищ, які ґрунту­ються на даних огляду, опитування та документальних записів.

Спеціальні обстеження — несуцільне спостереження окре­мих масових явищ згідно з певною тематикою, що виходить за межі звітності. Вони можуть бути періодичними або одноразови­ми. Опитування — це, як правило, несуцільне спостереження думок, мотивів, оцінок, що реєструються зі слів респондентів.

Винятком є суцільне опитування всього населення — рефе­рендум: масове волевиявлення щодо принципових соціально-політичних та економічних питань.

Ще одною формою обстеження є ста­тистичний реєстр — список або перелік одиниць певного об'єкта спостереження із зазначенням необхідних ознак, який складається та оновлюється під час постійного відстежування.

5. Програмно-методологічні та організаційні питання як основа плану статистичного спостереження.

При проведенні будь-якого статистичного спостережен­ня заздалегідь дбають про його програмно-методологічне та ор­ганізаційне забезпечення.

До програмно-методологічних питань належать такі:

а) встановлення мети та завдання статистичного спосте­реження; б) визначення об'єкта та одиниць сукупності і спостере­ження; в) розробка програми статистичного спостереження;

г) підготовка інструментарію спостереження; д) додержання найважливіших принципів і правил про­ведення статистичного спостереження.

Метою статистичного спо­стереження є збирання вірогідної (відповідаючої реальному ста­ну) та повної (за обсягом і змістом) статистичної інформації про досліджувані соціально-економічні явища і процеси.

Завдання спостереження і задачі, які випливають із цього, визначаються, виходячи з практичних та наукових проблем планування, організації та управління виробництвом, стану вивченості розглядаємого яви­ща тощо.

В залежності від мети та завдань визначають об'єкт спо­стереження, одиницею сукупності та одиницю спостереження.

Об'єктом спостереження називають сукупність оди­ниць розглядаємого явища, про які повинна бути зібрана статис­тична інформація.

Об'єкт спостереження складається з окремих одиниць -одиниць сукупності, від яких одержують початкову інформацію. Кожна одиниця сукупності може надати про себе інформацію, тому в ході обстеження відо­кремлюють також одиницю спостереження.

Одиниця спостереження - це елемент об'єкта спостере­ження, який несе відомості про ознаки одиниць сукупності.

Найвідповідальнішим моментом статистичного спосте­реження є складання програми спостереження - переліку запи­тань, на які очікують отримати відповіді. Зміст та кількість за­питань формують згідно з метою спостереження та реальними можливостями його проведення.

До програми спостереження включають також розробку статистичного інструментарію - сукупності документів, в які будуть внесені відповіді на запитання програми. До інструмен­тарію спостереження відносять два основних типа документів: статистичні формуляри та інструкції до їх заповнення.

Статистичний формуляр - це обліковий документ у ви­гляді бланку відповідної форми, де фіксуються відповіді на запитання програми спостереження.

Формуляри статистичного спостереження супроводжу­ються інструкцією - переліком вказівок та роз'яснень, якими має керуватись обліковець чи реєстратор при заповненні бланків спостереження.

Основу організаційного забезпечення статистичного спо­стереження складає організаційний план - головний документ, в якому відображаються найважливіші питання організації та проведення намічених заходів. В організаційному плані вказу­ють: органи спостереження; час, місце та строк спостереження; матеріально-технічне забезпечення відповідних робіт; порядок комплектування та навчання кадрів, необхідних для проведення спостереження; порядок проведення спостереження, прийому та здачі матеріалів; спосіб забезпечення точності результатів (сис­тема контролю та пробні обстеження) тощо.

При організації статистичного спостереження обов'язково повинно бути вирішено питання, коли проводиться спостереження, що включає вибір часу та сезону спостереження, встановлення періоду та критичного часу спостереження.

Час спостереження (об'єктивний час) - це час, якому відповідають дані спостереження. Критичним часом спостереження називають дату за станом, на яку повідомляють дані зібраної інформації. Критичним моментом спостереження називають конк­ретно визначений час, до якого приурочені відомості. Значне місце в організаційному плані спостереження на­лежить проведенню підготовчих робіт. Найбільш суттєвий етап підготовчої роботи - це складання списку облікових одиниць.

Важливе місце в системі підготовчих робіт має підбір і підготовка кадрів, а також інструктаж апарату обліково-економічних служб, залучених до збирання необхідної інформа­ції.

В цілях успішного здійснення статистичного спостере­ження важливе значення має підготовка статистичного інстру­ментарію (формулярів, інструкцій), його тиражування та своєча­сне забезпечення ним персоналу, який проводить спостережен­ня.

До важливих підготовчих заходів відноситься пропаган­да статистичних робіт, що проводяться засобами друку, радіо, телебачення для роз'яснення задач та цілей обслідування. Все це сприятиме більш успішному їх проведенню.