Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОРМАТУВАННЯ СТОРІНОК ДОКУМЕНТА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4 Форматування сторінок документа теоретичні відомості та рекомендації для студентів

Форматування сторінок документа здійснюється в режимі перегляду “Разметка страницы”. Тоді документ відображається так, як він буде виглядатиме на папері після друкування.

  • Перемикання в цей режим здійснюється за командою “Вид Разметка страницы або за допомогою відповідної (третьої) кнопки, яка розташована зліва від горизонтальної лінійки прокручування.

Процес форматування сторінок документа включає наступні дії:

  • встановлення розмірів полів сторінки;

  • встановлення розмірів та орієнтації сторінок;

  • нумерацію сторінок;

  • створення колонтитулів;

  • розбиття документа на розділи;

  • поділ сторінок на шпальти.

Більшість параметрів форматування сторінки можна визначити за командою “Файл Параметры страницы, яка зумовлює появу вікна “Параметры страницы” з чотирма вкладками: “Поля”, “Размер бумаги”, “Источник бумаги”, “Макет”.

Встановлення розміру полів сторінок

Поле – це ділянка аркушу паперу між його краєм і границею тексту. Верхнє та нижнє поле сторінки можуть містити текстові та графічні фрагменти, які в такому разі називають верхнім і нижнім колонтитулами.

  • Для встановлення розміру полів сторінки використовується вкладка “Поля” вікна “Параметры страницы”. Для верхнього і нижнього полів достатньо встановити 2 см. Для правого поля можна встановити від 1 до 2 см. Зліва можна встановити рівно 3 см. Ці параметри підходять для більшості звичайних документів.

  • Прапорець “Зеркальные поля” дозволяє оформити документ з різними полями для парних та непарних сторінок, що дає можливість надрукувати документ на обох сторонах аркушу паперу, а потім його зшити з урахуванням поля на оправу.

  • В полі “От края до колонтитула верхнего (нижнего)” зазначається відстань від верхнього (нижнього) краю сторінки до верхнього (нижнього) колонтитула.

  • Для відображення рамки полів сторінки і границь тексту треба виконати команду “Сервис Параметры” і ввімкнути перемикач “границы области текста” на вкладці “Вид”.

Встановлення розміру та орієнтації сторінок

Розмір сторінки і орієнтація паперу вибирається з вкладки Размер бумаги вікна “Параметры страницы”. Стандартні розміри аркушів, наприклад формату А4 (210х297 мм.), вибираються з однойменного списку, а нестандартні визначаються за допомогою параметра “Другой” і текстових полів “Ширина” та “Высота”.

На цій вкладці також вибирається орієнтація сторінки (книжкова або альбомна) і визначається, до якої частини документу треба застосувати обрані параметри: “Ко всему документу”, “До конца документа” і т.д.

На вкладціИсточник бумаги вікна “Параметры страницы можна вказати лоток, з якого треба брати папір для друку сторінок документу чи окремих його розділів.

Нумерація сторінок

Редактор Word здійснює розбиття документу на сторінки автоматично, але для того щоб номери сторінок відображались при друкуванні треба їх вставити до документу за допомогою команди Вставка Номера страниц”, яка активізує однойменне вікно “Номера страниц”.

У цьому вікні визначається положення номера на сторінці (вгорі або внизу) і розташування номера відносно її границь (праворуч, зліва або в центрі). За допомогою перемикача “Номер на первой странице” можна дозволити відображення (або ні) номера на першій сторінці документу. За допомогою кнопки “Формат” можна вибрати у відповідному вікні тип нумерації (арабські або латинські літери), а також встановити початок нумерації з зазначеного числа.