Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

74. Стратегія допомоги Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd) Україні на період 2008-2011 років. Мета та завдання цієї Стратегії.

У грудні 2007 року Світовим банком було затверджено нову стратегію «Стратегію партнерства з Україною на період 2008-2011 pp.». Стратегія партнерства має на меті сприяти сталому економічному зростанню та посиленню конкурентоспроможності України, реформуванню державних фінансів та державного управління, а також поліпшенню державних послуг в сфері охорони здоров'я та освіти. Стратегія визначає пріоритети діяльності Групи Світового банку в Україні, включаючи кредитування та інвестиції, надання аналітичних і консультаційних послуг і технічної допомоги.

У рамках Стратегії передбачається надання позик на загальну суму від 2 до 6 мільярдів доларів США протягом чотирьох років. Обсяги щорічного кредитування визначається низкою показників, зокрема таких, як поступ у проведенні структурних реформ, макроекономічна стабільність та покращення впровадження нинішніх позик Світового банку. До того ж Міжнародна фінансова корпорація (МФК) й надалі інвестуватиме значні кошти на підтримку приватного сектора в Україні. При цьому аналітичні й дорадчі послуги становитимуть дедалі зростаючий компонент нової Стратегії. Йдеться про дослідження специфічних для України проблем розвитку, а також надання своєчасних консультаційних послуг і технічної допомоги, включаючи систему розширених консультаційних послуг МФК.

Головні програми нової Стратегії передбачають низку механізмів, включаючи інвестиційне кредитування та позики на структурну перебудову, а також аналітично-дорадчу допомогу в рамках програми реформ Уряду. В рамках Стратегії партнерства передбачається перехід до практики зменшення кількості проектів, але збільшення їхнього масштабу та скорочення інвестування складних інституційних реформ. Основними секторами впровадження Стратегії партнерства є: муніципальна інфраструктура, енергетичний сектор, земельна реформа, державні фінанси, державний сектор, управління соціальним страхуванням, охорона здоров'я, охорона навколишнього середовища, доступ до якісної середньої освіти.

75. Порядок управління проектами Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (ibrd).

Всі дії МБРР як правило пов’язані з розподілом коштів. Згідно з внутрішнім законодавством МБРР цикл кожного проекту МБРР ,що підкріплений стратегією співпраці з окремою країною-членом складається з 7-ми сталих етапів:

  1. Ідентифікація проекту – у віднесенні проекту за певним напрямом ( регіональний, галузевий);

  2. Підготовка проекту;

  3. Оцінка проекту;

  4. Переговори всіма зацікавленими сторонами, щодо зацікавлених проектів;

  5. Затвердження проекту Радою Директорів СБ та іноді проведення процесу національної ратифікації;

  6. Реалізація або впровадження проекту країною позичальницею та контроль за цим процесом з боку МБРР;

  7. Звіт про реалізацію проекту ( 2 част.): 1- звітує країна-член; 2- звітує ... перед Радою керуючих.

При реалізації проектів з боку додаткових учасників даних проектів практично завжди визначається загальний кошторис щодо надання ними послуг. Даний кошторис (закупівля товарів чи матеріалів) передбачає наступні методи його визначення:

а) міжнародні конкурсні торги;

б) обмежені міжнародні торги;

в) національні конкурсні торги;

г) міжнародний або нац. запит щодо індикативних цін;

д) укладення окремих угод щодо закупівлі товарів і матеріалів;

є) окремі угоди щодо виконання спеціальних робіт.

Етапи проведення закупівель товарів та матеріалів до них відносять:

1. Заявка на міжнародному чи національному ринку для проведення торгів для закупівлі необхідних товарів та матеріалів;

2. Проведення попередніх переговорів з можливими сторонами щодо ціни на товари та матеріали;

3. Оголошення тендеру;

4. Проведення конференції учасників тендеру;

5. Підписання контракту та реалізація контракту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]