Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФО 136.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
318.68 Кб
Скачать

119. Вплив діяльності міжнародних фінансових організацій на національні фінанси. Наведіть приклади та обґрунтуйте свою відповідь.

МФО розвивають національні фінансові ринки шляхом їх інституційної розбудови та використання інноваційних фінансових продуктів. Значна їхня увага приділена зміцненню та диверсифікації фін сектору.

Роль МФО полягає у сприянні стабільному економічному зростанню країн-членів, допомозі в реконструкції господарства країн, що розвиваються, заохочення розвитку фінансового сектора (у тому числі і ринку фін послуг), заохочення іноземного інвестування. Також МФО надають допомогу країнам у зміцненні й підтримці ринку фін послуг та належного їх рівня. Функції МФО спрямовані також на розвиток мережі інфраструктурних об'єктів, ринку фін послуг в цілому та окремих регіонів зокрема, консультації з боку МФО та надання технічної допомоги.

Надання кредитів МФО направлене на покриття дефіциту платіжного балансу та бюджету, реалізацію довгострокових інвестиційних проектів, що відпо­відають стратегічним напрямам економічного розвитку держав. Одночасно програми реформування окремих секторів економіки в межах проектів МФО допомагають здійснювати структурну перебудову економіки, впроваджувати світовий досвід, сучасні конкурентоспроможні технології, сприяють приватизації тощо.

Однак роль МФО у розвитку національних фінансів неоднозначна. Подекуди втручання призводить навіть до негативного впливу. З одного боку, МФО, насамперед МВФ і СБ, надають відносно дешеві кредити, і таке кредитування є вагомим стимулом для розвитку економіки, припливу іноземних інвестицій в економіку цих країн. З другого – надання кредитів зумовлене низкою вимог, часто неприйнятних для економіки тієї чи іншої країни і не враховує її економіко-історичного розвитку.

Світова практика знає багато випадків, коли непродумане і надто безпечне кредитування дефіциту платіжного балансу країн засобами Міжнародного валютного фонду приводило їх до стану безповоротних боржників, повного розбалансування національних грошово-фінансових систем і занепаду внутрішнього виробництва. Прикладом може бути те, що стабілізаційні кредити МВФ подекуди призводять до дефолту. Саме за такою схемою була прокредитована Аргентина (2001-2002 гг.), Мексика (1996, 1998 гг.), а також країни Південно-Східної Азії.

Щодо України, то КабМін, Нацбанк і МВФ у 2008 р. досягли згоди відносно умов отримання Україною позики у 16,5 мільярда доларів. Кредит МВФ виданий на 15 років під 4% річних. Заради цього Україна зобов’язалась два роки не підвищувати соціальні стандарти, розпочати продаж земель сільськогосподарського призначення, збільшити вартість газу для населення, знизити податки і зменшити підтримку гривні.

Україна майже на 3 роки потрапила під вплив МВФ, зобов’язуючись проводити запропоновані їм реформи.

Станом на лютий 2010 року Україною в рамках програми «стенд-бай» отримано три транші загальним обсягом 10,6 млрд. дол. США.

Головною метою НБУ стало стримання інфляції в Україні у 2009 році на рівні 17%, тоді як в відбувся ріст споживчих цін на 25,5%. ….бла-бла)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]