Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ta_kredit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

14. Еволюція ролі грошей в економіці України.

Поступово укр. гривня перетворилась у справді заг. еквівалент. Кожний; хто має гроші, може вільно купити будь-який потрібний товар на внутр. ринку. Стало значно легше капіталізувати гроші, вклавши їх у цінні папери та банківські депозити. Запровадження часткової конвертованості гривні істотно підвищило роль грошей у розвитку зовнішньоек. відносин, в інтеграції економіки У. у світову економіку. Грошово-кредитна політика зайняла ключове місце в механізмі держ. регулювання економіки. не дали відчутних результатів у розвитку сусп. вир-ва, яке перебуває у стані хронічної кризи.

Досвід країн з розвинутою ринковою економікою не тільки свідчить про величезну роль грошей, а й показує основні напрями успішного використання їх у трансформаційній економіці нашої країни,

max переведення на ринкові засади всіх сфер ек. відносин. не тільки вир. підпр-в, а й ек. суб’єктів сфери науки, освіти, охорони здоров’я тощо.

переорієнтація цілей ек., у тому числі грошової, політики із забезпечення інтересів центру на інтереси безпосереднього виробника, окремих колективів, регіонів тощо.

забезпечення вільної, гарантованої капіталізації грошових доходів усіх суб’єктів ек. відносин усіма методами, сумісними з нашими соц. пріоритетами.

оздоровлення грошового обігу, забезпечення високої, сталої вартості грошової одиниці.

15. Класична кількісна теорія грошей, її сутність, хар-ка осн. Постулатів.

Класична кількісна теорія грошей сформувалася ще в XVI–XVII ст. і послужила методологічною основою всього подальшого розвитку монетаристської теорії, включаючи і сучасні її напрями. Основні її принципи (постулати) протягом багатовікового розвитку ек. думки лише зазнавали деяких уточнень, доповнень, поглиблень, залишаючись в основі своїй незмінними.

Першим, хто висунув ідею про залежність рівня цін від кількості благородних металів, був Боден. Він дійшов висновку, що високі ціни хоч і зумовлюються багатьма причинами, проте основною серед них є збільшення кількості золота й срібла. Інші економісти ХVІ-ХVІІст. (Даваизатті, Монтаріні, Локк), розробляючи цю ідею Бодена, поступово перетворили її у прямолінійний і механічний варіант кількісної теорії, що обмежувався 2 їх висхідними постулатами: причиною зростання цін є зростання маси грошей в обороті, а міра зростання цін визначається мірою зростання маси грошей.

Юм дав поштовх до формування концепцій «нейтральності грошей» та екзогенного, нав’язаного ззовні характеру зміни грошової маси в обігу.

Маркс однозначно визнавав залежність товарних цін від кількості грошей.

Відстоюючи ці постулати, представники кількісної теорії тривалий час не виявляли інтересу до розкриття глибинного механізму впливу грошей на ціни, а через них – на ек-ку.

16. Вклад м.І.Туган-Барановського у розвиток монетаристської теорії.

Т-Б розглянув як і його попередники причину росту цін, але на відміну від них Т-Б розглянув як впливають на зміну цін інші фактори з формули Фішера, а не тільки М (маса грошей).

В зв’язку з цим ціни не можуть змінюватися пропорційно зміни маси грошей.

Вплив кількості грошей (маса) на ціни Т-Б також розглядав основним. Цей вплив він розглядав за 3-ма напрямками:

1)ч/з зміну попиту на товари (маса грошей збільшується -> попит на товари збільшується -> ціна збільшується)

2)ч/з зміну відсоткової ставки (коли зростає відсоткова ставка -> більше зацікавлених вкласти кошти щоб отримати більший відсоток -> їх більше надають у кредити -> підпр-ва купують товари -> попит збільшується -> ціна зростає )

3)ч/з інфляційні очікування (коли росте грошова маса -> екон суб’єкти задумуються над вартістю грошей і намагаються їх швидше витратити, що впливає на швидкість обігу грошей).

Таким чином Т-Б показував механізм впливу зміни маси грошей на ціни. Свою теорію Т-Б назвав – кон’юктурною теорією.

Рівень цін залежить від рівня ринкової кон’юктури.

Він вивів свій передатний механізм впливу маси грошей на ціни:доходи – попит % ставкаінфляційні очікування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]