Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора моя - копия.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
169.65 Кб
Скачать

1.Основні напрямки діяльності центральних банків

Основним призначенням ЦБє управління пропозицією грошей і регулювання діяльності банків з метою забезпечення стабільності нац.грошової одиниці і сприяння таким чином збалансованому розвитку економіки.

1)ЦБ-це емісійний банк країни, він здій. готівкову і безготівкову (кредитну) емісію; 2)Цб-банк банків, здійснює касове, кредитне і розрах обслугов комерц банків; 3)ЦБ – орган банків регулюв та нагляду; 4)ЦБ - банкір і фінансовий агент уряду, ЦБ бере участь в управлінні держ боргом у забезпеченні касового викон держ бюджету, бере участь у розрахунковому обслуговуванні урядових структур, виступає консультантом уряду в грошово-кредитній політиці; 5)ЦБ-провідник грошово-кред політики (основний напрям діяльності); 6)ЦБ-орган валютного регулюв і контролю; 7)Цб – аналітично-статистичний та інформ центр банків системи

2. Охарактеризуйте принципи організації та функціонування нбу

1) Принцип незалежності НБУ. Згідно з законом у межах наданих йому повноважень НБ є незалежним у своїй діяльності, а органи держ влади не мають права втручатись у його діяльність по реаліз функцій, передбачених в законі.НБ повинен підтрим економ політику уряду доти, доки вона не суперечить викон його основного завдання. 2) Принцип президентського і парламентського контролю за діяльністю НБУ. Згідно з законом, НБ підзвітний президенту і ВР, які признач голову НБ і формують раду НБ. Голова НБ доповідає ВР про діяльність НБУ;двічі на рік НБ подає інформ про стан грош ринку (ВР, Президенту), щоквартально НБ подає інформ ВР і КабМіну про безготівкову емісію у розрізі окремих каналів; Рада НБ надає інформ ВР про основні засади грош-кред політики. Рахункова Палата ВР здійснює перевірку фінанс НБ щодо руху бюджетних коштів НБУ, щодо валютного кошторису доходів і витрат НБ. 3) Принцип розмежування державних фінансових коштів і коштів Нац.Банку. Згідно Закону «Про НБУ», йому заборон надавати кредити уряду,купувати держ цп на первинному ринку. 4)Принцип організації НБУ на підставі державної власності. 5) Принцип діяльності без мети отримання прибутку; 6) Принцип економічної самостійності НБУ. НБ має власний бюджет. 7)Принцип централізації системи НБУ. Територ управління НБУ не мають статусу юридичної особи. 8) Принцип єдності системи НБУ. 9)Принцип колегіальності управління системою НБУ. 10) Принцип вертикальної структури управління системою системою НБУ (тобто призначення посадових осіб та їх підпорядкування здійсненюється по вертикалі).

3.Європейська система центральних банків: основи організації та функціонування

Європейська система центральних банків (ЄСЦБ) — система до якої входять Європейський центральний банк та центральні банки країн ЄС, створена передусім для забезпечення стабільності цін. Розробляє і проводить узгоджену валютну політику країн учасниць та закордонні валютні операції, а також розрахункові операції в межах платіжного балансу, затверджує банкноти, надає відповідні консультації та ін. Створена згідно з умовами Маастрихтського договору.

ЄСЦБ — відносно незалежна, що виявляється передусім у неможливості примусу з боку урядів щодо покриття ними зовнішніх і внутрішніх боргів. Діяльність ЄСЦБ ґрунтується принципах саморегулювання (співвідношення попиту і пропозиції на валютні ресурси, дотримання вимог вільної конкуренції тощо) і державного та наддержавного регулювання економіки. Про результати своєї діяльності ЄСЦБ звітує перед Комісією ЄС, Радою ЄС та Європарламентом.

Організація:

-Керівні органи: рада керуючих (правління банку+президент ЦБ Єврозони; 17 країн, остання-Голландія)

-Правління банку (президент, віце-президент+11 членів)

-Загальна рада (президент, віце-президент+президент ЦБ країн ЄС – їх 27)

ЄСЦБ координує грошово-кредитну політику ЄЦБ і ЦБ країн ЄС, які не входять в єврозону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]