Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ КУРС КОНТРОЛИНГ 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

3. Опрацювання літературних джерел і складання плану роботи

На початку підготовки курсової роботи студент повинен ознайомитись з науковими публікаціями за обраною темою і скласти розгорнутий план. В плані повинні бути зазначені основні розділи та підрозділи курсової роботи. План курсової роботи студент повинен узгодити з науковим керівником.

Підбір літератури рекомендується почи­нати з вивчення офіційних матеріалів, господарського законодавства і постанов уряду, інших нормативних матеріалів по даній проблемі. Після ознайомлення з нормативними матеріалами необхідно приступати до читання підручників і монографій по даній проблемі, після чого приходить черга статистичних довідників і статей у періодичній пресі. Це дозволить зрозуміти стан вивченості проблеми і різних підходів до її вирішення.

Вивчаючи літературу по темі, необхідно записувати найбільш важливі визначення, факти, теоретичні висновки і статистичні дані і т.д., що допоможе краще засвоїти і закріпити в пам'яті прочитаний матеріал, полегшить його систематизацію і використання. Конспектування дозволить сконцентрувати увагу на головних положеннях роботи. При складанні конспекту варто керуватися планом роботи. Записувати необхідно тіль­ки важливе, що має відношення до дослідження. Допускається робити окремі цитати, при цьому обов'язково відразу ж зазначати прізвище й ініціали автора, назву книги, видавництво і сто­рінку. Незрозумілі наукові терміни варто з'ясувати за допомогою довідників, словників або консультацій у викладача.

Після того, як глибоко і всебічно вивчена вся доступна літерату­ра по темі дослідження, треба зібрати і опрацювати необхідні дані. План має відображати логічну послідовність дослідження. Він повинен бути чітким, логічним та має передбачувати питання, які розкриють повністю зміст теми.

Структура курсової роботи, відповідно і план курсової роботи складається з таких розділів:

Вступ.

Розділ 1. Теоретичні питання

Розділ 2. Аналітичні питання (аналіз основних показників діяльності, розкриття теми дослідження)

Розділ 3. Пропозиції та рекомендації

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Кожен розділ містить 2-3 підрозділи. Зміст курсової роботи студент повинен викладати послідовно, логічно взаємо пов’язувати окремі його частини, повністю розкрити тему роботи.

4. Аналіз фактичного матеріалу та написання основного тексту курсової роботи

Курсова робота з менеджерських дисциплін виконується на фактичному матеріалі та діяльності конкретного підприємства або організації. Джерелом інформації є планові і фактичні показники господар­ської діяльності, статистична та бухгалтерська звітність, накази, результати спостережень, опитувань та ін. Попередньо необхідно підготувати питання та визначити період, який необхідний для повного розкриття теми дослідження. Фактичні матеріали використовують або в узагальненому вигля­ді текстуально або в таблицях і діаграмах чи у формі викладу методики розрахунків. Зібраний фактичний матеріал можна звести в таблиці або відобразити графічно. Кожну таблицю або рисунок повинен супроводжувати аналіз, коментар.

При написанні роботи варто звернути увагу на збереження логічного зв'язку між питаннями і всією темою в цілому, пропорційність складових частин. Зібраний та проаналізований матеріал сту­дент розподіляє по окремих питаннях, послідовність викладення яких встановлено планом курсової роботи. Загальний обсяг роботи складає 40-45 сторінок друкованого тексту на папері стандартного формату А4, включаючи бібліографію (без додатків). Після того, як робота над основною частиною завершена, пишеться вступ, висновки та пропозиції.

Вступ повинен включати: 3-4 стор.

1. Обґрунтування актуальності теми

2. Формулювання мети та завдань роботи.

3. Визначення об'єкта і предмета дослідження.

4. Зазначення інформаційних джерел дослідження.

Розділ 1. Теоретичні питання - 10-12 стор.

У процесі написання курсової роботи студент подає на розгляд керівнику виконані розділи роботи і дотримуючись його вимог та зауважень уточнює, доповнює, доопрацьовує та усуває недоліки.

Слід приділяти увагу вивченню сучасних теоретичних і методичних розробок, що стосуються дослідження методів управління підприємством та методів прийняття управлінських рішень; творчо осмислити наукову літературу та періодичні видання; визначити власне ставлення до проблемних питань теми курсової роботи.

Розглядаються загальні теоретичні підходи до проблеми з використанням тільки літературних джерел, можливе зіставлення різних точок зору, використання опублікованих статистичних даних з посиланням на джерела.

Викладення матеріалу повинне бути простим і доступним: теоретичне обґрунтування, суть, значення, класи­фікаційні характеристики, історія та сучасні тенденції предмету дос­лідження, методичні підходи. Бажано ілюструвати графічними матеріалами - схемами, графіками, діаграмами тощо. Виклад повинен здійснюватися за схемою: теза - аргументація - висновок.

У розділі можна використовувати цитати, що може слугу­вати відправним положенням для висвітлення питання та підтверджувати висловлену думку. У цитаті може міститися точне формулювання або наукове визначення. Не допускати перекручування думок, обривки фраз у цитаті, цитування без посилання на автора або іншого джерела. У підручниках та монографіях останніх років, у спеціальних наукових журналах публікуються матеріали по найбільш актуальних управлінських та економічних проблемах, найчастіше дискусійні, що відтворюють різноманіття сучасних існуючих точок зору на предмет. Тому обов'язковим є використання книжкових публікацій за останні два-три роки.

Розділ 2. Аналітичні питання - 12-15 стор.

Написання даного розділу необхідно розпочати з історичної довідки фірми (підприємства), характеристики форми власності, організаційної структури та висвітлення сучасного стану проблеми, яка вивчається на об'єкті. На основі аналізу бухгалтерських або статистичних даних необхідно зробити ґрунтовний аналіз з використанням накопиченого фактич­ного матеріалу і залученням всіх теоретичних знань та методо­логічного інструментарію.

Розкриття аналітичних питань повинно охопити всі напрями діяльності: використання персоналу, забезпечення фондами, організація та ефективність виробництва, фінансова стійкість, результативність. Основний акцент робиться на розкриття та розширений аналіз досліджуваного питання. По можливості текст слід ілюструвати справжніми документами, які обов'язково супроводжувати посиланням і стислим коментарем. Всі аналітичні розрахунки, моделі, матеріали таблиць, графічні ілюстрації повинні супроводжуватись висновками, які дозволяють з'ясувати сутність управлінських процесів, що спостерігаються в організації, їх особливості і тенденції розвитку, поглиблений аналіз яких допомагає виявити невикористані резерви або бажані напрями розвитку.

Розділ 3. Пропозиції та рекомендації - 10-12 стор.

На основі особистих вражень та досвіду, набутого в результаті проведення досліджень, необхідно висвітлити досягнуті успіхи, зазначити існуючі недоліки, а також висловити пропозиції щодо можливостей подальшого покращення та вдосконаленню діяльності організації у відповід­ності до напрямку дослідження. Пропозиції можуть бути різноманітні, з використанням досвіду інших фірм та з обов'язковим поясненням можливості або проблематичності впровадження. Не можна обмежитись використанням стандартної програми для аналізу динаміки основних економічних та фінансових показників під час стислої характеристики об'єкта дослідження.

Під час опису цього етапу роботи слід зазначити поставлене завдання, блок-схему алгоритму розв'язання задачі, результат та його аналітичний опис з викладенням можливої ефективності від впровадження.

Висновки - 5-6 стор.

Стисло підвести короткий підсумок проведеного дослідження, зробити узагальнені висновки з основних питань та вказати перелік пропозицій, які було детально обґрунтовано у попередньому розділі.

Список використаних джерел (законодавчі та нормативні акти, абетковий порядок, , електронні джерела).

Додатки (до нумерації сторінок не включати).