Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

146. Сутність сітьового маркетингу та досвід його використання в Україні.

Мережевий маркетинг - це система для того, щоб розподілити товари тапослуги через мережі тисяч незалежних дистриб'юторів. Дистриб'юторизаробляють гроші, продаючи товари і послуги і також, вербуючи і спонсоруючиінших дистриб'юторів, які стають їх downline (комерційної організацією). Назвамережевий маркетинг (млм, mlm), походить від англійського словосполученняmulti level marketing (MLM), що означає багаторівневий маркетинг. За деякими даними, майже два мільйони громадян України працюютьдистриб'юторами більш ста компаній прямих продажів або мережногомаркетингу, що просувають у нашій країні свою продукцію або послуги. З пропозиціями про співпрацю чи придбання їхніх товарів зіштовхувався,напевно, кожен. Газети і журнали,  висвітлюючи цю тему,  традиційно дають мережному маркетингу негативну оцінку, прирівнюючи мережні компанії до фінансових пірамід «типу МММ». Тим не менше, «МММ» уже немає, а багатомережеві компанії - Neways, Herbalife International, Amway - відзначають своє десятиліття на ринку СНД. А десять років для бізнесу - цифра солідна, стільки не обманом, без чіткої стратегії бізнесу.

Про орифлейм, ейвон, емвей,гербалайф товари масового попиту, не першої потреби. Про упереджене ставлення, негативний досвід, стереотипи, що споживачі-менш обізнані люди, товари-низької якості.

147. Види комунікацій продавців і покупців як основа персонального продажу товарів.

Одним із інструментів впливу на покупця є персональ­ний продаж товарів, який передбачає особисте пред'явлення то­варів покупцю або групі покупців під час бесіди з метою продажу цих товарів.

Відомо п'ять видів можливих комунікацій продавців і покупців: • торговий агентпокупець — торговий агент проводить бесіду сам на сам з кожним окремим потенційним або фактичним покупцем;

торговий агентгрупа покупців — торговий агент прово­дить торгові презентації для групи покупців;

служба продажу товарів підприємствагрупа покупців — керівник служби продажу, торговий агент та інженер з експлуа­тації проводять торгову презентацію товару з демонструванням його в дії;

виробнича нарада — торговий агент організує зустріч керів­ництва підприємства з одним або кількома клієнтами; • торговий семінар — група спеціалістів виробника проводить його з потенційними або фактичними клієнтами для ознайомлен­ня їх з новими досягненнями даного виробника.

Практично існують вісім способів підходу до покупця. Компліментарний підхід — це прийом, коли зустріч починають із добре підготовленого (не надто улесливого!) компліменту покупцеві. Підходу з пред’явленням зразка, як правило, передує тривала церемонія знайомства і домовляння про зустріч. Але це не змарнований час, бо після того покупець охоче прийме запрошення на діловий сніданок, обід, вечерю чи пропозицію залишити зразок на певний час із тим, щоб покупець міг його випробувати. Підхід із зазначенням переваг починається з описування вигод, які матиме покупець від купівлі цього товару (швидше, дешевше, зручніше). «Драматичний» підхід застосовується для привертання уваги, якщо всі інші виявилися невдалими. Наприклад, торговий агент, який продає пилососи, спеціально бруднить килим клієнта, щоб потім продемонструвати, як ефективно його пилосос усуне таке забруднення. Підхід із запитаннями застосовується, коли клієнт залучається до двостороннього спілкування вже на найпершому етапі зустрічі. Він допомагає з відповідей отримати додаткову інформацію про міру заінтересованості клієнта. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]