Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
baza_danih.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

38.Технологія логічного проектування бд в середовищі Erwin.

За допомогою CASE-засобу Erwin можна автоматизувати проектування БД і генерацію її опису мовою вибраної СКБД (Oracle,Sybase,Ms sql Server та ін.),а також виконати реінжиніринг бази даних. За функціональними можливостями Erwin організує зв’зок із СКБД безпосередньо,а S-Designor виконує його через ODBC-інтерфейс. Логічне моделювання в Erwin можна виконувати з використанням однієї з двох методологій – IDEF1X чи IE.

Розрізняють три рівні моделі, які відрізняються за глибиною представлення інформації про дані:

-діаграма сутність-зв’зок(ERD);

-модель даних, основана на ключах (KB);

-повна атрибутивна модель (FA).

Діаграма сутність-зв’язок є моделлю верхнього рівня. Вона містить сутності і взаємозв’язки, якими характеризується предметна область.

Повна атрибутивна модель - це найбільш детальна презентація структури логічної моделі даних,яка містить усі сутності,представлені у третій нормальній формі,всі атрибути і зв’язки.

Основою логічного моделювання є визначення сутностей, атрибутів, що входять до кожної сутності, та зв’язків між сутностями.

Створення сутностей та визначення атрибутів. Сутності створюються на рівні логічного моделювання у вікно меню Entity Editor. В цьому вікні визначається ім’я сутності,робиться її опис та наводиться певний коментар. Для створення сутності необхідно на панелі інструментів Erwin Toolbox вбрати кнопку створення сутності. Клацнувши правою кнопкою мишки по сутності і в меню, що з’явиться, вибрати діалог Entity Editor, в якому зазначаються ім’я,опис та коментарі по створюваній сутності. Закладки Note для зауважень чи бізнес правил з організації діаграм;

Note 2 – для документування запитів, які можуть бути постановленими до сутності;

Note3 – для прикладів даних сутностей. За допомогою закладини Icon можна визначити піктограму для сутності. Закладинка UDP використовується для властивостей, що задаються користувачем.

Створення зв’язків між сутностями. Зв’язки між сутностями відображаються поіменованими дугами. Кожна дуга, яка ідентифікується дієсловом чи дієслівною фразою (Relationship), відображає логічні відношення між сутностями, що мають місце в реальній предметній області. Розрізняють залежні та не залежні сутності. Тип сутності визначається її зв’язком з іншими сутностями.

В Erwin зв’язки можуть характеризуватися таким чином: ідентифікуючий зв’язок – встановлюється між незалежною батьківською сутністю та залежною дочірньою сутністю; неідентифікуючим є зв’язок, коли екземпляр дочірньої сутності ідентифікується інакше, ніж через зв’язок з батьківською сутністю. Атрибути, які складають первинний ключ батьківської сутності, при цьому мігрують до складу не ключових атрибутів дочірньої сутності. Неідентифікуючий зв’язок використовується для зв’язування незалежних сутностей.

Категоріальним зв’язком об’єднуються сутності, що належать до однієї категорії. Деякі сутності визначають цілу категорію об’єктів одного типу. Повний категоріальний зв’язок (повна категорія) - це такий зв’язок, коли кожному екземпляру сутності – супертипу обов’язково відповідає певний екземпляр сутності-підтипу.

Неповний категоріальний зв’язок (неповна категорія) – це такий зв’язок, коли певним екземплярам сутності-супертипу не має відповідних сутностей-підтипів

Потужність зв’язку – це відношення кількості екземплярів батьківської сутності до відповідної кількості екземплярів дочірньої сутності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]