Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_sots_strah_1-78 redact.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

66.Джерела коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Джерелами формування коштів Фонду є: 1)страхові внески страхувальників - роботодавців, застрахованих осіб;

2)асигнування державного бюджету; 3)суми фінансових санкцій, застосованих до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду, недотримання законодавства про зайнятість населення, а також суми адмін штрафів, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за такі порушення; 4)прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фонду, у тому числі резерву коштів Фонду, на депозитному рахунку;

5)благодійні внески підприємств, установ, організацій та фіз осіб;

6)інші надходження відповідно до законодавства України. 67.Використання коштів Фонду ЗОДСС на випадок безробіття.

Видатки бюджету Фонду щодо забезпечення виплати допомоги по безробіттю є захищеними. Фінансування цих видатків проводиться у першочерговому порядку.

З метою забезпечення фінансової стабільності Фонду утворюється резерв коштів Фонду. Резерв коштів Фонду зберігається на спеціальному рахунку в уповноваженому банку У. Резерв коштів Фонду використовується за цільовим призначенням за рішенням Правління Фонду.

Кошти, що надходять на страхування на випадок безробіття від сплати єдиного внеску на ЗОДСС, повинні забезпечувати: 1)виплату застрахованим особам забезпечення та надання соціальних послуг;2)створення резерву коштів Фонду у розмірі суми, необхідної для виплати допомоги по безробіттю в розрахунку не менш як на 5 календарних днів; 3)покриття витрат Фонду у зв'язку із: 1.відшкодуванням Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних із достроковим виходом на пенсію осіб,

2.фінансуванням витрат на утримання та забезпечення діяльності Виконавчої дирекції Фонду та її робочих органів, управління Фондом, розвиток його матеріальної та інформаційної бази; 4)фінансування заходів профілактики настання страхових випадків.

68.Визначення розміру страхових внесків. Порядок і строки їх сплати за зодсс на випадок безробіття.

Розмір єдиного внеску і пропорції його розподілу за видами ЗОДСС визначаються Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на ЗОДСС». Єдиний внесок на ЗОДСС -консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи ЗОДСС в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами ЗОДСС.

Єдиний внесок обчислюється виключно у національній валюті, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Обчислення єдиного внеску із сум, виражених в іноземній валюті, здійснюється шляхом перерахування зазначених сум у національну валюту України за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, установленим НБУ на день обчислення єдиного внеску.

Обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Сплата єдиного внеску здійснюється виключно у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування. Небюджетні рахунки відкриваються виключно для обслуговування коштів єдиного внеску.

Єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку. Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку.

Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для фіз осіб – підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, -календарний рік.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]