Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 50 всі.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
336.38 Кб
Скачать

37 Основні види пасів

1)Плоскі паси бувають гумотканинні (ГОСТ 23831–79), бавовняні суцільноткані, шкіряні (ГОСТ 18679–73) та паси із спеці¬альних синтетичних матеріалів.

Гумотканинні паси є досить розповсюдженими. Вони виготовля¬ються трьох типів (А, Б і В) із кількох шарів міцної тканини, прогу¬мованої вулканізацією.

Тканина прокладок забезпечує гумотканинним пасам достатню міцність та довговічність, а гума є єднаючою речовиною паса як одного цілого і призначена захищати тканину від пошкоджень, а також за¬безпечувати підвищений коефіцієнт тертя між пасом та шківами.

Бавовняні суцільноткані паси виготовляють із бавовняної пряжі у кілька переплетених шарів певної ширини 30–250мм, завтовшки 4,5–8,5мм, їх застосовують переважно у передачах невеликої потужності при швидкостях до 25м/с. Для ро¬боти в сирих приміщеннях або у хімічно активних середовищах, а також при температурах вище від 500 C бавовняні паси не використо¬вують.

Шкіряні паси виготовляють із окремих нарізаних смуг шкіри скле¬юванням їх спеціальним клеєм або зшиванням.

Стандартні шкіряні паси завширшки 20–300мм і завтовшки 3–10мм призна–чені для передавання малих та середніх потужностей.Шкіряні паси мають високу тягову здатність, достатньо міцні і тому вони, особливо при роботі в умовах змінних навантажень. Вони можуть працювати при швидкостях до 45 м/с, однак через високу вартість шкі¬ряні паси застосовують рідко.

2)Клинові паси нормального перерізу для приводів загаль¬ного призначення стандартизовані (ГОСТ 1284.1–89). їх виготовля¬ють двох типів: кордтканинні та кордшнурові.

Кордтканинні клинові паси (рис. 21.3, а) складаються з кількох шарів прогумованої кордтканини 2, яка є основним елементом, що передає навантаження (вона розміщена приблизно симетрично до ней¬трального шару перерізу паса), гумового або гумотканинного шару розтягу 1, який розміщується над кордом, гумового або рідше гумо¬тканинного шару стиску 3 нижче корду, кількох шарів обгорткової прогумованої тканини 4.Кордшнурові клинові паси (рис. 21.3, б) відрізняються від кордтканинних тим, що в них на місці шарів кордтканини передбачається один шар кордшнура 2 завтовшки 1,6–1,7мм, шар розтягу 1 виконаний із гуми середньої твердості, а шар стиску 3 – з більш твердої гуми.

3)Поліклинові паси мають поздовжні клинові виступи на внутрішній стороні (рис. 21 4) і виконуються замкнутої форми. У плос¬кій частині паса розміщуються кордшнур 1, який сприймає наванта¬ження, і гумовий або гумотканинний шар розтягу 2. Ці паси поєдну¬ють переваги клинових пасів (підвищене зчеплення зі шківами) та гнучкість, ха¬рактерну для плоских пасів, внаслідок чого мінімальний діаметр малого шківа можна назначити меншим і збільшувати передаточне число передачі до 12–15.

4)Круглі паси виготовляють шкіряними, гумотканинними, бавовняними, капроновими. Найуживанішими є круглі паси діамет¬ром 4–8 MM Ці паси мають низьку несучу здатність і їх застосовують для передавання невеликих потужностей, найчастіше в різних пере¬давальних пристроях приладів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]