Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття цивільного процесу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

§ 4. Джерела цивільного процесуального права

Під джерелами цивільного процесуального права як зовнішнь­ої форми його вираження розуміють нормативні акти, які містять норми даної галузі права.

Основним джерелом цивільного процесуального права є Конституція України, яка закріпила найважливіші принципи судочинства. Згідно ст. 8 КУ вона має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції є нормами прямої дії, в зв’язку з чим безпосередньо на її підставі гарантується звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина.

Іншим джерелом цивільного процесуального права є міжна­родні договори та угоди з питань цивільного судочинства, оскільки за ст. 9, КУ чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного за­конодавства України. За ст. 17 Закону України “Про міжнародні договори України” від 22 грудня 1993 року, якщо міжнародним до­говором України, укладення якого відбулось у формі закону, вста­новлено інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством Ук­раїни, то застосовуються правила міжнародного договору України.

Одним з найважливіших міжнародних актів тут виступає Кон­венція про захист прав і основних свобод людини 1950року (ЄК), ра­тифікована Законом від 17 липня 1997 року, яка поширила на Ук­раїну дію прецедентів Європейського суду з прав людини.

Важливим джерелом цивільного процесуального права є Цивільний процесуальний кодекс України (ЦПК) від 18 березня 2004 р. Він детально врегульовує порядок судочинства в цивіль­них справах і складається з 415 статей, згрупованих у 10 розділів (11-й розділ - це прикінцеві та перехідні положення).

Доповненням до Цивільного процесуального кодексу є За­кон України «Про третейські суди» від 11 травня 2004 року, що регулює порядок утворення та діяльності третейських судів та встановлює вимоги щодо третейського розгляду.

Окрему групу законів, які хоча і не є суто процесуальними за змістом, однак однозначно визнаються джерелами цивільного про­цесу, так як містять деякі принципи організації та діяльності судів та інших правоохоронних органів (суб’єктів). Серед таких законів можна виділити, наприклад, Закон України «Про судоустрій Украї­ни* від 7.лютого 2002 р., який визначає правові засади організації судової влади та здійсцрння правосуддя в нашій державі, систему судів загальноїІорисдйКції, основні вимоги щодо формування кор­пусу професійних суддів тощо; Закон України «Про виконавче про­вадження» від 21 квітня 1999 р., який обумовлює умовний порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що від­повідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі неви­конання їх у добровільному порядку, Закон України «Про державну виконавчу службу» від 24 березня 1998 р., який встановлює основи організації та діяльності державної виконавчої служби, її завдання, правовий статус державних виконавців; Закон України «Про між­народне приватне право» від 23 червня 2005 р., який визначає по­рядок урегулювання приватноправових відносин, які $оча б “через один із своїх елементів пов’язані з одним або кільком^ правопоряд- ками, іншими, ніж український правопорядок; Закон України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 р., який закріплює нощи, що регламентують участь прокурора в цивільному судочинстві; Закон України «Про судову експертизу» від 25 лютого 1994р., який фор- мулює правові, організаційні і фінансові основи судово-експертної діяльності з метою забезпечення правосуддя України незалежною, кваліфікованою і об’єктивною експертизою, орієнтованою на .мак­симальне використання досягнень науки і техніки.

Джерелом цивільного процесуального права є також Декрет Кабінету Міністрів України «Про державне мито» від 21 січня 1991 року, який встановлює розміри судового збору, як складової частини судових витрат.

' Серед джерел цивільного процесуального права містяться також окремі норми законів, що регулюють різні матеріальні пра­вовідносини. До них, зокрема, можна віднести ст. 218 Цивільного кодексу України (ЦК) - Правові наслідки недодержання вимоги щодо письмової форми правочину, ст. 154 Сімейного кодексу Ук­раїни (СК) - Права батьків по захисту дитини, ст. 221 Кодексу за-

конів про працю (КЗпІ 1) - Органи, які розглядають трудові спори, ст. 24 Закон України *Про захист прав споживачів» - Судовий захист драв споживачі» тощо.

Для правильного і точного застосування норм цивільного про­цесуального законодавства пажливс значення мають роз’яснення Пленуму Верховного Суду України, видані з питань застосування законів у сфері цивільного судочинства. Наприклад, Постанова №3 від 28 березня 1972 року «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним»] Постанова №1 від 5 березня 1977 року «Яро підготовку цивільних справ до судового розгляду» та інші.

Питання про віднесення роз’яснень Пленуму Верховного Суду України до джерел цивільного процесуального права є дис­кусійним. Одні автори вважають, що вони носять нормативний характер, інші дотримують протилежної точки зору10. На нашу думку, нри вирішенні даної проблеми слід враховувати зміст керівних роз’яснень. Вони можуть мати директивний характер, характер нагадування про необхідність дотримання тих чи інших норм, роз’яснення їх змісту, а також - заповнення пробілів у чин­ному законодавстві. В останньому випадку роз’яснення є джере­лом цивільного процесуального права незважаючи на те, що Вер­ховний Суд виходить за межі своїх повноважень, оскільки він не наділений правотворчими функціями.

Не варто також відкидати існування інших неформальних джерел цивільного процесуального права, до яких відносяться су­дова практика, звичаї ділового обороту, правові звичаї. Власне, як джерела права вони можуть розглядатися лише умовно, проте це не применшує їх практичного значення під час провадження у справі.

У теорії права виділяють три види правових звичаїв. Перший вид звичаю - secundum legem (на додаток до закону). З його допомогою здійснюється деталізація закону, якщо в ньому недостатньо повно зазначені засоби реалізації законодавчого припису. Цей звичай ви­являється, наприклад, у вимогах до документу в частині фіксації його походження, наявності і складу реквізитів. Наприклад, зміст

і форма позовної заяви у загальних рисах визначені ст. 119 ЦІІК, проте порядок її оформлення склався на основі звичаю secundun legem. Другий вид.звичаю -praeterlegem (крім закону) - використо­вується при наявності значних пробілів у законі. За таким звичаєм визначено форму звернення до судді та інших суб'єктів проваджен­ня Третій вид звичаю - adversus legem (проти закону) вводить нор­му, яка за змістом суперечить законодавчому припису. Як правило, у цьому випадку ми зіштовхуємося 3і існуванням у законодавстві * “мецтвої” норми, що не діє в силу явного її протиріччя принципам справедливості. Й

Допустимим, а іноді навіть необхідним, в цивільному праві є застосування аналогії права та закону. Так, за ч. 7 ст. 8 ЦПК якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (Аналогія закону), а за від­сутності такого суд виходить із загальних засад’законодавства (аналогія права). Законодавець забороняє відмовляти у роЗЬіяді справи з мотивів відсутності, неповноти, нечіткості, суперечливості законодавства, що регулює спірні відносини (ч 7,8 ст. 8 ЦПК).

Також, цивільний процесуальний закон, як і будь-який ін­ший закон, діє стосовно осіб у часі і просторі.

Дія цивільного процесуального законодавства стосовно осіб полягає в тому, що відповідно до ст. 4 ЦПК суд захищає права, своборі та ін­тереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси. Іноземці, особи без громадянства* іноземні юри­дичні особи, іноземні держави (їх органи та посадові особи) та між­народні організації також мають праводаертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтедесів. Під час таких звернень іноземні особи мають процесуальні пріва та обов’язки нарівні з фі­зичними і юридичними особами України, за винятками, встановле­ними Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість якїіх надана Верховною Радою України (ст. 410 ЦПК).

Суд зобов’язаний поважати честь і гідіїість усіх учасників цивіль­ного процесу і здійснювати правосуддя на засадах їх рівності перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального по­ходження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак (ct- 5 ЦПК).

Дія цивільного процесуального закону в часі зводиться до того, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до за­конів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгля­ду і вирішення справи.

'Закон, який встановлює нові обов’язки, скасовує або звужує права, що належать учасникам цивільного процесу, чи обмежує їх вико­ристання, не має зворотної дії в часі (ч 3,4 ст. 2 ЦПК).

Дія цивільних процесуальних норм у просторі передбачає поширення їх на всю територію України, тому суди цивільної юрисдикції повин­ні їх застосовувати під час розгляду і вирішення цивільних справ.

Завдання 21.1.

Громадяни Розова і Тимченко проживали в Російській Федерації. В чер­вні 2000р. вони уклали між собою договір позики, за яким Розова дала в борг Тимченко 200 тис. руб. строком на один рік. Протягом цгюго ж року Розова та Тимченко переїхали на постійне місце проживання дом. Тернополя.

В грудні 2001 р Розова пред’явила позов до районного суду м Тернопіль про повернення боргу, оскільки Тимченко його вчасно не повернула. Район­ний суд розглянув справу та застосував норми цивільного кодексу Російсь­кої Федерації, а також при розгляді справи керувався нормами цивільного процесуального кодексу Російської Федерації, оскільки спірні правовідноси­ни між сторонами виникли на території даної держави.

Чи правильно вчинив суд? Як норми цивільного процесуального права застосовуються в просторі та часі? Керуйтеся ст. 2,8 ЦПК та Законом України «Про міжнародне приватне право».