Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PR_СП_лабы_11.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
755.71 Кб
Скачать

3. Індівідуальні завдання

Написати дві програми, які створюють між собою канал. Одна програма відіграє роль клієнта, друга служить сервером. Функції клієнта й сервера визначаються варіантами завдань на виконання лабораторної роботи. У парних варіантах завдання використовувати іменовані канали.

Варіанти завдань

  1. Клієнт передає серверу через канал запит у вигляді повного шляху до файлу. Сервер читає цей файл і передає клієнтові його вміст або повідомлення про помилку, якщо файл із зазначеним ім'ям не існує або не доступний для читання. Клієнт виводить прийняті дані на термінал.

  2. Клієнт і сервер обмінюються повідомленнями, що вводяться із клавіатури. Програми запускаються на різних терміналах. Прийняті повідомлення виводяться на екран.

  3. Сервер виконує команду ps, і результати її виконання передаються клієнтові, що виводить їх на термінал.

  4. Клієнт і сервер обмінюються між собою повідомленнями. Програми запускаються на різних терміналах. Кожна програма записує прийняті повідомлення у файл, розширення якого є значенням ідентифікатора процесу, що відповідає даній програмі.

  5. Клієнт передає серверу запит у вигляді повного шляху до файлу. Сервер читає цей файл і передає клієнтові його вміст або повідомлення про помилку, якщо файл не існує або не доступний для читання. Клієнт записує отриману інформацію у файл у поточному каталозі з тим же ім'ям і доповнює його розширенням result.

  6. Клієнт приймає із клавіатури команди й передає їхньому серверу. Сервер виконує прийняті команди й повертає результати їхнього виконання клієнтові. Прийняті дані клієнт виводить на термінал. Програми запускати на різних терміналах.

  7. Клієнт приймає із клавіатури команди й передає їхньому серверу. Сервер виконує ці команди, результати вертаються клієнтові, що записує їх у файл.

  8. Клієнт запитує в сервера кількість файлів, що перебувають у зазначеному каталозі. Отриманий результат виводиться клієнтом на термінал.

  9. Клієнт формує запит, що містить ім'я файлу. Сервер визначає, чи є зазначений файл каталогом і формує відповідну відповідь. Відповідь виводиться клієнтом на екран.

  10. Клієнт формує запит, що містить ім'я каталогу. Сервер переглядає каталог і передає клієнтові кількість підкаталогів, що мають у даному каталозі. Клієнт виводить отриману інформацію на екран.

  11. Клієнт формує запит, що містить ім'я каталогу. Сервер перевіряє, чи є дозвіл запису в цей каталог, при необхідності встановлює це право й інформує клієнта про результати виконання операції. Клієнт виводить на екран отримане від сервера повідомлення.

  12. Клієнт запитує в сервера кількість працюючих у цей момент часу користувачів. Якщо кількість користувачів більше заданого числа на термінал виводиться повідомлення.

Лабораторна робота №10 Використання повідомлень

Мета: Оволодіння технологією організації обміну даними між процесами з використанням повідомлень ОС UNIX. Застосування отриманих знань для написання програм керування файлами.

Завдання для самостійної підготовки:

Вивчити:

  • поняття черги повідомлень ОС UNIX;

  • організацію взаємодії процесів з використанням черги повідомлень;

  • системні виклики керування чергою повідомлень;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]