Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція-4.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

5.7. Оцінка надійності аск

Завдання розподілу функцій між операторами і технічними засобами АСК, крім основного критерію — ймовірності досяг­нення поставленої перед системою мети, — враховувати й інші критерії: вартість, потужність, простоту технічного обслуговуван­ня, надійність та ін. Оцінити надійність можна аналітичне, експериментально або імітаційним моделюванням. На етапах проекту­вання переважають розрахункові методи, які базуються на статис­тичних даних про надійність технічних засобів, вплив різних факторів на надійність ергатичних систем, взаємний вплив опе­ратора і техніки, про частоту переходів АСК до різних станів.

Для розв'язування різних завдань інженерно-психологічного проектування розроблена низка проблемно-орієнтовних кількіс­них методів оцінки надійності АСК. Основні з них: узагальнено-структурний, операційно - психологічний, статистичного еталона системотехнічний.

Узагальнений структурний метод об'єднує сукупність матема­тичних моделей і методик для опису та оцінки ефективності, якості і надійності функціонування ергатичних систем або окре­мих їх ланок (як людини, так і технічних пристроїв).

Для опису ергатичних систем вводяться три типи елементів: функціональні елементи, що реалізують певні операції; компози­ційні, що виконують логіко - функціональний взаємозв'язок між операторами без будь-яких витрат ресурсів; керуючі елементи, які керують функціональними та композиційними елементами.

Загальну методику поділяють на методику підготовки мате­матичних моделей і методику розрахунку. Перша полягає в аналізі досліджуваної ергатичної системи, в результаті якого виявляються типові функціональні структури (ТФС). Для ТФС, що не мають готових математичних моделей, вони створюються за розглянути­ми вище правилами.

Відповідно до методики обчислення показників спочатку уточнюється варіант об'єкта оцінки, тобто чи,лише надійність функціонування, чи продуктивність і надійність функціонування. Залежно від вибраного варіанта врахування структурних і функціональних відмов та наявності або відсутності контролю працездатності і функціонування обчислюють початкові показни­ки для кожної функції, представленої у функціональній мережі у вигляді ТФС.

На підставі початкових кількісних характеристик обчисляють показники надійності функціонування у відповідності з прийня­тим варіантом об'єкта оцінки шляхом поступового "згортання" функціональної мережі, що складається з ТФС у вигляді /^ структур.

Недоліки розглянутого методу: 1) слабо враховується евристичний характер діяльності оператора та взаємозалежності окре­мих дій; 2) не враховується динаміка зміни режимів з плином часу.

Операційно-психофізіологічний метод (ОПФ-метод) базується на розбитті діяльності оператора на окремі дії (операції), надій­ність виконання яких та їх психофізіологічна напруженість відомі, і наступному інтегруванні їх у єдиний процес.

Діяльність оператора розкладається на операції отримання первинної інформації; перетворення, обробки і прийняття рішен­ня; дії у відповідь. Кожну операцію у свою чергу поділяють на типові дії, кількісні показники надійності яких відомі.

Оцінка надійності ОПФ-методом здійснюється поетапно. Спочатку з алгоритму розв'язання завдання виділяють блиски, що виконуються з участю оператора. Шляхом аналізу ці блоки ділять

Якщо задані вектор пріоритету або ваговий вектор то для вибору оптимального варіанта можна використати принцип "гнучкого пріоритету". Тоді розв'язок оцінюється за зваженим векторним критерієм, де замість компонентів вектора критеріїв використовують компоненти вектора - В цьому випадку можна застосувати всі розглянуті тут принципи вибору варіанта в області компромісів зі зміною на

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]