Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
842.24 Кб
Скачать

81. Сутність і функції ринку

Ринок сукупність відносин з приводу обміну товарів, які здійснюються за допомогою грошей. Функції ринку: Відтворювальна - без функціонування ринку неможливе нормальне відновлення суспільства. Регулююча – зміна цін сигналізує про порушення існувавших раніше пропорцій у виробництві різних благ. Контрольна - ринку дає можливість споживачам контролювати виробництво. Стимулююча - ним заохочуються виробники, які найбільш раціонально використовує фактори виробництва, застосовує найновіші досягнення науки та техніки, що веде до підвищення ефективності виробництва. Інтегруюча - ринок «зшиває» чи об’єднує розрізнених виробників та споживачів в єдине ціле.

Формування ринку є неможливим без: 1.наявність та поглиблення суспільного поділу праці. 2. розвиток приватної власності. 3.наявність самих грошей.Якщо подібних умов не створено, то говорити про появу ринку не можна.

82. Суб’єкти і об’єкти ринкових відносин

Суб’єкти: Покупціце ті суб’єкти ринкових відносин, які мають гроші і збираються за них придбати необхідний їм товар. Продавціце ті суб’єкти ринкових відносин, які мають певний товар і збираються за нього отримати необхідні їм гроші. Головні суб’єкти ринкової економіки:

Домогосподарства — це сім’я, що складається з однієї чи кількох осіб, яка самостійно веде свою діяльність. В межах економіки домогосподарство виступає основним постачальником всіх економічних ресурсів, в обмін на які воно саме отримує гроші, що витрачаються на придбання тих товарів, які задовольняють потреби осіб, що складають відповідне домогосподарство.

Підприємство — виступає основним постачальником тих товарів, які задовольняють потреби домогосподарств. В обмін на ці товари підприємство отримує від домогосподарств гроші, що витрачаються на придбання тих економічних ресурсів, які дають можливість здійснювати процес виробництва товарів.

Держава — це той суб’єкт змішаної ринкової економіки, який являє собою політичну організацію, що наділена правом примусу по відношенню до всіх інших суб’єктів економіки.

Основними об’єктами ринкових відносин є всі види товарів, що постачаються на ринок(споживчі товари; засоби праці; робоча сила або праця; земля та інші природні ресурси; нерухомість: виробничі будівлі та житло; грошово-кредитні ресурси).

83. Попит і пропозиція.

Закономірності ринку товарів, залежать від закономірностей поведінки покупців (законів попиту) та закономірностей поведінки продавців (законів пропозиції).Кількість товарів, які бажають придбати індивід або група індивідів за наявних цін називають попитом. Попит відображає закономірності поведінки споживачів на ринку — їх реакцію на зміну доходів та цін.

Ринковий попит має ті самі властивості, що й індивідуальний. Висновок, що крива попиту на товар має поступово понижуватись, відображаючи збільшення попиту при зменшенні ціни і навпаки.

Пропозиціякількість товарів, які бажають продати підприємці за наявних цін. Отже, оптимальні умови поведінки продавців будуть виражатись ситуацією відсутності стимулів до змін свого вибору — станом рівноваги.

Таким чином, в основі функції пропозиції лежить функція граничних витрат на виробництво товару, форма якої буде залежати від функції загального випуску продукції. Намагання підприємців максимізувати прибуток при заданих цінах формує залежність, що виражається функцією пропозиції. Крива пропозиції має поступово зростати, що відображає основний закон пропозиції: чим вищою є ціна, тим більше товарів пропонуватиме на ринку конкурентна фірма. Обсяги пропозиції товарів на ринку, що виробляються в умовах заданої системи цін, залежать не тільки від власної ціни, а й від цін на інші товари й фактори виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]