Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. Методичні рекомендації до практичних занять.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Міністерство освіти України

Національний авіаційний університет

Економіка і організація виробництва

Методичні вказівки до практичних

занять для студентів спеціальності

6.090600 „Електротехнічні системи електроспоживання”

Київ – 2004

ББК У9 (4 Укр) 29 р.

УДК 338 3 (076,5)

Е 457

Укладач: Е.Д. Дмитренко, к.е.н., доц.

Економіка і організація виробництва: Методичні вказівки до практичних занять.—Київ: НАУ, 2004.— с.

Методичні вказівки складено відповідно до програми курсу «Економіка і організація виробництва», затвердженої для студентів денного навчання спеціальності 6.090600 „Електротехнічні системи електроспоживання”.

Методичні вказівки містять вимоги і рекомендації щодо самостійної роботи студентів при підготовці до практичних занять, проведення практичних занять, контролю знань студентів.

Загальні методичні вказівки

Програмою навчальної дисципліни «Економіка і організація виробництва» передбачено проведення практичних занять зі студентами денного навчання спеціальності 6.090600 „Електротехнічні системи електроспоживання”.

Мета проведення практичних занять:

  • глибоке засвоєння студентами знань з теоретичних питань курсу в цілому й окремих проблем економіки та організації виробництва;

  • з’ясування економічного змісту окремих показників, що характеризують різні сторони виробничо-фінансової діяльності галузі та її підприємств, вивчення методики визначення цих показників, їхнього взаємозв’язку і взаємозалежності;

  • придбання практичних навичок у рішенні задач з економіки та організації виробництва.

Плани практичних занять складено з урахуванням вимог навчальної програми. План практичного заняття з конкретної теми містить перелік питань і список рекомендованої літератури. Для надання студентам практичної допомоги в самостійній роботі над питаннями курсу в посібнику містяться методичні вказівки. Кожне практичне заняття розраховане на 2 години. Програмою передбачені такі практичні заняття:

  1. Предмет, метод та завдання дисципліни “Економіка і організація виробництва”.

  2. Основні фонди підприємств та їх використання.

  3. Оборотні засоби та матеріально-технічне забезпечення підприємств в умовах ринкової економіки.

  4. Продуктивність та оплата праці працівників в умовах ринкової економіки.

  5. Собівартість продукції підприємств промисловості. Основи ціноутворення.

  6. Комерційний розрахунок і фінанси авіапідприємств.

  7. Податки та податкова політика держави.

  8. Оцінка економічної ефективності інвестиційних проектів.

Практичне заняття 1.

Предмет, метод та завдання дисципліни “Економіка і організація виробництва”

План заняття

  1. Предмет, метод та завдання дисципліни ”Економіка і організація виробництва”.

  2. Методи вивчення дисципліни.

  3. Зміст та основні задачі дисципліни

Література:

Методичні вказівки

Вивчення теми слід почати з освоєння зростаючої ролі економічних наук та економічної підготовки кадрів в умовах переходу народного господарства і йог о галузей до ринкової економіки. Необхідно пам’ятати, що підвищення рівня економічних знань працівників є важливою умовою підвищення ефективності робіт підприємств.

Студент повинен розібратися зі змістом поняття предмета дисципліни, уяснити методи вивчення дисципліни.

Важливим в даній темі є вивчення основних задач дисципліни.

Практичне заняття 2.

Основні фонди та їх використання.

План заняття

  1. Економічна сутність основних фондів. Склад і структура основних фондів підприємств.

  2. Методи обліку і оцінки основних фондів.

  3. Амортизація основних фондів. Методи розрахунку норм амортизації для різних груп основних фондів.

  4. Амортизаційний фонд. Планування і використання амортизаційних відрахувань.

  5. Показники використання основних фондів. Показники екстенсивного і інтенсивного використання основних фондів.

  6. Шляхи підвищення ефективності основних фондів підприємств.

  7. Відтворення основних фондів. Джерела формування основних фондів.

Література:

Методичні вказівки

Матеріально-технічну базу підприємств і галузі в цілому складають основні фонди, тому вивчення даної теми має велике практичне значення. Воно базується на знаннях з курсу політичної економії або основ економічної теорії таких понять, як засоби виробництва і виробничі фонди.

Зрозумівши економічну сутність категорії виробничих фондів і їх роль у розширеному виробництві, студент переходить до вивчення засобів виробництва, знайомиться з матеріально-технічною базою підприємств та її основними елементами.

Студент повинен знати найважливіші ознаки, за якими можуть класифікуватися основні фонди. Засвоївши поняття складу і структури основних фондів, студент розглядає питання про те, як визначається структура основних виробничих фондів, у чому полягає специфіка складу і структури основних виробничих фондів окремих галузей.

При підготовці до практичного заняття необхідно усвідомити економічний зміст застосовуваних методів обліку і оцінки основних фондів, призначення кожного методу і його особливості.

Студенту необхідно розібратися в поняттях фізичного, морального і вартісного зносу основних виробничих фондів, знати фактори, що впливають на знос засобів праці.

Розглянувши економічний зміст амортизації основних фондів, студент переходить до вивчення методів розрахунку норм амортизації для різних груп основних фондів. При цьому необхідно усвідомити економічну доцільність застосування кожного методу.

Після ознайомлення з особливостями визначення сум амортизаційних відрахувань різних видів основних фондів студент вивчає порядок використання амортизаційного фонду на підприємствах і щодо галузей в цілому. Майбутнім інженерам при цьому важливо зрозуміти ті широкі можливості розширення виробництва на якісно новій, технічно прогресивній основі, які містять амортизаційний фонд в умовах науково-технічного прогресу.

В умовах переходу галузі на ринкові відносини вивчення питання про відтворення основних фондів потребує знання особливостей інвестиційної політики, її новизни на сучасному етапі розвитку економіки.

Найбільш повне і раціональне використання основних виробничих фондів має велике народногосподарське значення і є одним з найголовніших резервів подальшого підвищення ефективності виробництва. Тому одним з найважливіших питань даної теми є питання про показники екстенсивного, інтенсивного і інтегрального використання основних фондів. Велике практичне значення при цьому має визначення шляхів і методів підвищення ефективності основних фондів. При цьому необхідно приділити увагу вивченню ролі і значенню науково-технічного прогресу в інтенсифікації виробництва, розвитку і удосконаленню матеріально-технічної бази підприємств.

Практичне заняття 3.

Обігові засоби і матеріально-технічне забезмечення в умовах ринкової економіки.

План заняття

  1. Економічна сутність обігових виробничих фондів і обігових засобів. Склад і структура обігових засобів авіапідприємств.

  2. Нормування обігових засобів.

  3. Джерела формування обігових засобів.

  4. Оборотність обігових засобів, її показники.

  5. Шляхи підвищення оборотності обігових засобів. Економічна ефективність прискорення оборотності обігових засобів. Посилення режиму економії ресурсів.

  6. Матеріально-технічне забезпечення підприємств в умовах переходу до ринкової економіки.

Література:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]