Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з політичної економії.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
349.96 Кб
Скачать

3. Закон зростання альтернативної вартості

Ми вже зазначали, що, якщо суспільство ефективно виробляє продукти у деякій точці кривої виробничих можливостей, то збільшення виробництва одного продукту вимагає зменшення іншого.

* Кількість інших продуктів, від якої доводиться відмовлятися, щоб отримати деяку кількість певного продукту, називається альтернативною вартістю цього продукту. Переходячи від точки А до Б ми жертвуємо однією одиницею роботів для виробництва одиниці булочок. Друга одиниця булочок (перехід від Б до В) вимагає відмовитися від двох одиниць роботів, третя одиниця булочок (перехід від В до Г) - від трьох і т.д. Кожна одиниця булочок стає дорожчою на величину необхідної додаткової відмови від виробництва роботів. І навпаки, при переміщенні від Е до А вартість однієї додаткової одиниці роботів теж зростає.

* Закон зростання альтернативної вартості: щоб отримати кожну додаткову одиницю потрібного продукту, ми повинні відмовлятися від дедалі більшої кількості іншого продукту. Графічно закон зростання альтернативної вартості відображається у формі кривої виробничих витрат. Чому збільшення виробництва булочок вимагає відмовлятися від щоразу більшої кількості роботів? Основна причина у тому, шо економічні ресурси не є однорідними і не зовсім придатні для повного їх викорис­тання у виробництві альтернативних продуктів. Переходячи від альтер­нативи А до Б, ми використовуємо ресурси, які найбільш придатні у виробництві булочок. З подальшим рухом вздовж кривої у виробництво булочок доводиться залучати дедалі менш придатні ресурси, і відповідно вилучати чимраз більшу кількість ресурсів із виробництва роботів. Відсутність повної взаємозамінності ресурсів і становить економічний зміст закону зростання альтернативної вартості. Якщо б кожна одиниця одного продукту трансформувалася у таку ж саму кількість іншого продукту, тобто існувала повна взаємозамінність ресурсів, то крива виробничих можливостей мала б вигляд прямої лінії.

Висновки

1. Внаслідок рідкісності економічних ресурсів суспільство намагається використати їх ефективно, що передбачає повну зайнятість і повний обсяг виробництва.

2. В економіці повної зайнятості і повного обсягу виробництва завжди існує проблема, які товари і послуги виробляти, а від яких відмовлятися. Ця проблема представлена кривою виробничих можливостей.

3. Збільшення виробництва одних продуктів вимагає зменшення виробництва інших. Кількість інших продуктів, від якої доводиться відмовлятися, щоб отримати деяку кількість певного продукту, називається альтернативною вартістю цього продукту.

4. Внаслідок відсутності повної взаємозамінності економічних ресурсів для виробництва кожної додаткової одиниці потрібного продукту ми відмовляємося від дедалі більшої кількості іншого продукту. У цьому проявляється закон зростання альтернативної вартості.

Лекція 5.Виробнича система: трансформація змінних ресурсів у продукти.

1. Неповне використання економічних ресурсів.

2. Економічне зростання.

3. Вибір положення на кривій виробничих можливостей як фактор економічного зростання.

4. Виробнича функція.

1. Неповне використання економічних ресурсів

Розглянемо ситуацію, коли припущення, які лежать в основі побудови кривої виробничих можливостей, не спрацьовують.

Припустимо, що частина наявних ресурсів незайнята, продукти виробляються з мінімальними витратами. В умовах повної зайнятості та виробничої ефективності наші шість альтернатив відображали максимальні обсяги виробництва роботів і булочок. За умов неповного використання ресурсів та виробничої неефективності економіка виробляє меншу кількість продуктів, ніж при кожній альтернативі. Це означає переміщення всієї економіки всередину кривої виробничих можливостей і відповідно одночасне зменшення виробництва обох продуктів. Графічно ця ситуація відображена точкою Ж всередині кривої виробничих можливостей. Важливим способом підвищення ефективності економіки або виведення її на криву виробничих можливостей є залучення до виробничого процесу незайнятих ресурсів. Переміщуючись до повної зайнятості, економіка може, як вказують стрілки виробляти більшу кількість одного або обох продуктів.

Необхідно зазначити, що використання не залучених ресурсів при незмінній їх якості і технології може вивести економіку лише на криву виробничих можливостей, а не за її межі.

2. Економічне зростання

Розглянемо вплив зміни кількості ресурсів на криву виробничих можливостей. ЗІ зростанням кількості населення країни збільшується пропозиція робочої сили і підприємницького таланту. Постійно відкриваються нові джерела сировинних та енергетичних ресурсів. Це збільшення пропозиції виробничих ресурсів надасть Можливість економіці виробляти більшу кількість роботів і булочок. Збільшення наявних ресурсів збільшує потенційний обсяг виробництва одного або двох продуктів. Відбудеться економічне зростання. Крива виробничих можливостей АВ переміститься вправо у Положення А1 В1.

Необхідно зазначити, що таке переміщення кривої виробничих можливостей не гарантує, що економіка буде функціонувати у точці на цій кривій. Економіка може не реалізувати свої можливості.

Зміни технології призведе до аналогічних наслідків. Створення ефективних машин, винайдення нових матеріалів тощо дає змогу суспільству виробляти більше товарів з незмінної кількості ресурсів. Тобто техніко-технологічний прогрес дозволяє одночасно виробляти більше роботів і булочок. Як і в попередньому випадку, крива виробничих можливостей переміщується вправо, відбувається економічне зростання.

* Отже, економічне зростання - це здатність економіки виробляти більший обсяг продукції внаслідок збільшення пропозиції ресурсів, поліпшення їх якості і техніко-технологічного прогресу. Цей процес виражається у переміщенні кривої виробничих можливостей вправо. Існує три типа економічного зростання: екстенсивне, інтенсивне і детенсивне.

* Екстенсивне економічне зростання - це розширення виробництва, що базується на кількісному збільшенні обсягу економічних ресурсів, які залучаються у виробництво, за незмінної ефективності виробництва.

* Інтенсивне економічне зростання - це розширення виробництва, яке базується на якісному вдосконаленні та ефективному використанні економічних ресурсів на основі науково-технічного прогресу.

* Детенсивне економічне зростання - це розширення виробництва, що базується на кількісному збільшенні обсягу економічних ресурсів, які залучаються у виробництво, при одночасному зниженні ефективності виробництва.

У розвинених країнах економічне зростання вважається нормальним явищем. Однак за певних умов крива виробничих можливостей АВ може переміщуватися і вліво у положення А2В2. Така ситуація спостерігалася в Україні, а також інших постсоціалістичних країнах. Це зумовлено складністю і тривалістю процесів переходу від адміністративно-командної до ринкової економіки.

Ч плином часу технічний прогрес, збільшення кількості та поліпшення якості ресурсів дають змогу економіці виробляти щораз більше всіх товарів і послуг, тобто здійснювати економічне зростання. Економічне зростання дозволяє розв'язати проблему обмеженості обсягів виробництва і забезпечує підвищення життєвого рівня населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]