Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория (укр).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Тема 4. Розподіл і формування доходів населення. Економічне становище народу.

П Л А Н.

1. Сутність і функції заробітної плати.

2. Прибуток: сутність і форми.

ВАЖЛИВІСТЬ ТЕМИ: Доход людини, доход суспільства, зміст і ціль будь-якої економічної системи.

ЗАДАЧА УРОКУ: З'ясувати сутність форми, принципи розподілу виробничих матеріальних благ.

1. С у щ н о с т ь и ф у н к ц и и з а р а б о т н о й п л а т ы.

Необхідний продукт - частина чистого продукту, що потрібно для нормального відтворення робочої сили, тобто для підтримки її працездатності, включаючи і підготовку нового покоління працівників, що заміщають ті, хто втратив здатність до праці. Необхідний продукт покриває видатки на харчування, одяг, житло, на задоволення сформованих культурних і соціальних потреб, екології і т.д.

Чистый продукт общества (национальный доход)

Необходимый продукт

Прибавочный продукт

Матеріальні блага і послуги, створені суспільством підлягають розподілу.

Частина їх надходить в особисте споживання домашніх господарств утворити їхні доходи.

Найважливішу складову частину доходів представляє заробітна плата.

ЗАРОБІТНА ПЛАТА - перетворена форма вартості і ціни товару - робоча сила.

Відповідно до теорії К.Маркса робоча сила виступаючи товаром, також має властивості:

Вартість - витрати праці на підготовку фахівця;

Потребительная вартість - здатність товару робоча сила створювати вартість велику чим коштує сама робоча сила (згідно закону " прибавочної вартості ").

Прийнято розмежовувати номінальну і реальну заробітну плату: Реальна заробітна плата - це кількість товарів і послуг, що реально можна придбати на отриману суму грошей. Номінальна заробітна плата - це плата в грошах за одиницю часу праці.

Заробітна плата існує в двох умовних формах:1.Погодинна заробітна плата; 2.Відрядна заробітна плата. Існують сучасні концепції заробітної плати суть яких полягає у визначенні: Заробітна плата- ціна праці. Визначається на ринках робочої сили, установлюється як конкурентна рівновага попиту та пропозиції по різних категоріях працівників, по видах робіт, по наявності профспілок. Особливістю ринків робочої сили і зокрема пропозиції праці, виступає те, що багато в чому працівник сам визначає, скільки часу він хотів би працювати, і скільки відпочивати. У цілому на ринках праці на ринках пропозиції робочі сили формуються під впливом сукупності наступних умов: 1.Загальна чисельність населення; 2.Чисельність активного працездатного населення;3.Кількість відпрацьованого часу за рік;4.Якісні параметри праці, його кваліфікація, продуктивність, спеціалізація.

НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ В РОЗВИТКУ ФОРМ І СИСТЕМ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ:

1. Розширення погодинної заробітної плати; 2.Інтеграція форм заробітної плати; 3.Розширення застосування колективної форми оплати праці; 4.Використання системи "участі в прибутку" 5.Система "аналітичної оцінки".6. Система "довічного наймання" і т.д.

НТР І ЗМІНА СТРУКТУРИ СУКУПНОЇ РОБОЧОЇ СИЛИ.

НТР - спричиняє посилення розумових функцій праці, підвищення питомої ваги переважно розумової праці (тобто якісно нове взаимоотношение людину і машини). Відображенням зростаючих вимог до інтелектуальної насиченості праці є істотне підвищення нижньої границі загальноосвітнього і професійного рівня робітників (середня тривалість утворення висококваліфікованих робітників США досягла 12,4 роки).

Напрямку впливу НТР на структури сукупного працівника:

1. перестає діяти тенденція чисельності і питомої ваги промислових робітників;

2. міняється кваліфікаційний склад трудящих ;

3. зростає питома вага інженерів і обличчя з вищим утворенням ;

4. змінюється співвідношення між сферами матеріального і не матеріального виробництва, і послуг убік розширення матеріальної сфери);

5. розширюються границі і склад сукупного працівника (більш широка участь у матеріальному виробництві і систем інформації і наукових досліджень і т.п.)

НТР усе більше жадає від працівника не механічного виконання, а активної участі в зміні виробництва, тобто необхідний трудівник- творець, зацікавлений у виробничих перетвореннях. Швидке, раціональне удосконалювання працівника - вихідна умова успіху реалізації НТР.

В Ы В О Д: Заробітна плата - найважливіша складова частина національного доходу, показник ефективності економічної системи.

2. П Р И Б Ы Л Ь : С У Щ Н О С Т Ь И Ф О Р М Ы.

Найважливішою категорією ринкової економіки є прибуток. Максимолизация прибутку - ціль виробництва (марксистське трактування прибутку див. тему 3).Сучасна економічна думка розглядає прибуток як доход (форма розподілу прибавочного продукту) від використання факторів виробництва, тобто праці, землі, капіталу. Заперечуючи прибуток як результат експлуатації, можна виділити наступні визначення прибутку.