Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 4(т.3 з.1).doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
12.01 Mб
Скачать

Мотопіхотний батальйон в обороні

Мпб в обороні діє, як правило, в складі бригади і може бути в першому або другому ешелоні (резерві) бригади. Може виконувати задачі самостійно (загальна охорона, яка висилається на відстань до 8-10 км) або бути у складі військ прикриття (віддалення до 25 км).

Задача – у взаємодії з приданими та підтримуючими засобами зупинити наступ противника, відбити його атаку, а у випадку вклинення в оборону, вогнем та контратакою знищити його і встановити первинне положення оборони.

Бойовий порядок мпб будує в один або два ешелони – дві роти в першому і одна в другому ешелоні (резерві). (рис. 4.1.11).

Рис. 4.1.11 Бойовий порядок батальйону в обороні у два ешелони (варіант)

Перед переднім краєм оборони між опорними пунктами рот, взводів на флангах і стиках облаштовуються мінні поля, дротяні загородження, фугаси, як звичайні, так і ядерні.

На віддаленні до 0.5 км від переднього краю організовується безпосередня охорона, на віддаленні 1-2.5 км – бойова охорона, силою посилений взвод .

В обороні батальйон може бути підсилений 1-2 танковими та саперними взводами.

Мпб в обороні може стримати наступ до бригади, знищити 500 - 1000 чол., до 40 БТР (БМП), до 30 танків противника.

4.1.5. Організація, озброєння, тактика дій підрозділів танкового батальйону армії сша.

Танковий батальйон складається з командування, штабу, штабної роти, чотирьох танкових рот, чотирьох секцій (танкових мостоукладчиків, оперативної, розвідки, матеріально-технічного забезпечення).

Організація тб показана на рис. 4.1.12.

Рис. 4.1.12. Танковий батальйон механізованої (бронетанкової) дивізії армії США

На озброєнні тб має танки «Абрамс» різних модифікацій.

Танк «Абрамс» показано на рис. 4.1.13.

Рис. 4.1.13. Танк М1А1“Абрамс”, операція “Буря у пустелі”

Штабна рота складається: управління роти (дві секції – танкової (три танки), ремонтної);сім взводів (зв'язку, управління, забезпечення, мінометний, розвідки, медичний, ремонтний);

Всього в роті – 179 чол.: танків – 3 од.; 7.62 мм кулеметів М60 – 3 од.; 12,7 мм кулеметів – 9 од.; БТР – 9 од.; автомобілів – 45 од.; засоби зв’язку; 5,56 мм гвинтівок – 144 од.

Танкова рота складається: управління роти (два танки); три танкові взводи (в кожному особового складу – 20 чол., танків – 5 од., 11.43 мм ПК – 10 од.; 11.43 мм П – 10 од.);

Усього в танковій роті - особового складу - 90 чол., танків – 17 од., БТР – 1 од., 5.56 мм авт. гвинтівок – 19 од., 11.43 мм П – 30 од., 11.43 мм ПК-30 од.

Рота бойового забезпечення: особового складу – 112 чол.; 106,7 мм СМ – 4 од.; ПТКР “Тоу” – 4 ПУ; ПТКР „Дракон” – 4 ПУ; ПЗРК „Стінгер” – 5 ПУ.; 5,56 мм гвинтівок – 85 од.; 7,62 мм кулеметів – 9 од.; 12,7 мм кулеметів – 18 од.

Усього в танковому батальйоні США: особового складу - 548 чол.; танків – 54 од.; БТР – 11 од.; БРМ МЗ – 6 од.; 106.7 мм СМ – 4 од.; автомобілів – 89 од.; КШМ – 8 од.; ПТКР „Тоу” і „Дракон” по 4 ПУ.

Тактика дій танкового батальйону

Батальйон, як правило, діє в складі бригади і може виконувати задачі самостійно.

Діючи в складі бригади, танковий батальйон може знаходитися в першому або другому ешелоні (резерві) бригади.

Батальйон може наступати: з ходу, - з району зосередження (віддаленого від переднього краю оборони 30 - 50 км), рубіж розгортання в ротні колони (РРРК) - 5-6 км, рубіж розгортання у взводні колони (РРВК) - 2-3 км, рубіж розгортання переходу в атаку (РПА) - 1- 3 км від переднього краю оборони (ПКО); із положення безпосереднього зіткнення з противником.

Танковому батальйону ставляться задачі: найближча - 4-5 км; подальша - 8 - 10 км; фронт наступу - до 3 км.

Бойовий порядок танкового батальйону може бути в один, два і три ешелони:

  • в один ешелон – застосовується на широкому фронті, коли противник не здатний оказати упорного опору і батальйон має достатню кількість підтримуючих вогневих засобів;

  • в два ешелони – найбільш характерний, він забезпечує нанесення сильного удару, для початкового і успішного прориву переднього краю оборони противника;

  • в три ешелони – для наступу на об'єкт атаки, який знаходиться на значній відстані від переднього краю оборони противника або в результаті застосування ядерної зброї, що дозволяє захопити об'єкт силами однієї роти, в цьому випадку роти другого і третього ешелону рухаються в колонах або передбойових порядках.

Батальйон може бути підсилений 1-2 мотопіхотними ротами, 1-2 розвідувальними взводами, саперним взводом та іншими підрозділами родів військ.

Побудова бойового порядку тб в наступі, обороні подібна побудові бойового порядку мотопіхотного батальйону.

Танкова рота діє в складі тб, бойовий порядок будує, як правило, у два ешелони, маючи у першому ешелоні два тв і один посилений, мотопіхотним відділенням (взводом) у другому ешелоні. Може бути побудова бойового порядку і в один ешелон, розташування взводів може бути в лінію, кутом вперед (назад), уступом вправо (вліво).

Інтервали між танками від 50 м до 100 м. Фронт наступу роти до 1200 м. Роті указується напрямок наступу і об’єкт атаки у глибині 3-5 км оборони противника.

Побудова бойового порядку тр подібна побудові бойового порядку мотопіхотної роти. Рота може переходити в наступ з маршу, з району зосередження та із вихідного положення для наступу.

Танковий взвод діє у складі тр і може знаходитись в першому або другому ешелоні роти. Фронт наступу до 400 м. Взводу указується напрямок наступу і об’єкт атаки у глибині, до 1-1.5 км, оборони противника. Бойовий порядок взвод будує в лінію машин, а може мати і іншу побудову в залежності від обстановки.