Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Административное право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
614.4 Кб
Скачать

§ 11. Принципи і суб’єкти адміністративного процесу.

Розуміння адм. процесу пов’язані з визнанням того, що ним, охоплюється будь-яка діяльність виконавчо-розпорядчих органів з реалізації матеріальних норм адміністративного права, тобто адміністративний процес виступає як порядок реалізації адміністративно-правових норм під час вирішення конкретних управлінських справ.

Принципи адм. процесу-законність, охорона інтересів держави і особи, публічність або офіційність, самостійність і незалежність у прийнятті рішень, обєктивна(матеріальна істина), гласність, рівність учасників процесу перед законом, швидкість і економічність, здійснення процесу національною мовою, відповідальність посадових осіб.

Суб‘єктами адм. процесу (5 груп суб’єктів):громадяни, виконавчо-розпорядчі органи та структурні частини їхнього апарату, об’єднання

громадян та їх органи, а також органи самоорганізації населення, що мають адміністративно-процесуальну правосуб‘єктність, державні службовці і посадові особи, що наділені адм.-процесуальними правами і обов‘язками, інші державні органи та їх посадові особи.

§ 12. Управління нотаріатом і адвокатурою.

Нотаріат в Україні — система органів і посадових осіб, на яких покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші передбачені законодавством нотаріальні дії з метою надання їм юридичної вірогідності,

Правове регулювання нотаріату в Україні, видів і порядку вчинення нотаріальних дій здійснюється Законом України "Про нотаріат" від 2 вересня 1993р.

Адвокатура є добровільним професійним громад­ським об'єднанням, покликаним згідно з Конститу­цією України сприяти захистові прав, свобод і пред­ставляти законні інтереси громадян України, іно­земних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, подавати їм іншу юридичну допомогу. Адвокатура України здійснює свою діяльність на принципах верховенства закону, незалежності, демократизму, гуманізму й конфіденційності.

Питання організації та діяльності адвокатури регулюються Законом України "Про адвокатуру" від 19.12.1992р.

§ 13. Cлужбова кар’єра I припинення державної служби.

Прийняття на державну службу, просування по нiй службовців вiдбувається вiдповiдно до категорiй (всього сiм) посад службовців а також згiдно з рангами (всього п’ятнадцять) , якi їм присвоюються.

Просування по службi державного службовця здiйснюється шляхом зайняття бiльш високої посади на конкурснiй основi, або присвоєння йому бiльш високого рангу. Переважне право на просування по службi мають державнi службовці, якi досягли найкращих результатiв у роботi, пiдвищують свiй професiйний рiвень та зарахованi до кадрового резерву.

Припинення державної служби може статися за умов:

- письмової заяви про вiдставку (крiм виборних посад);

- порушення трудової дисципліни;

- порушення умов та обмежень, що передбаченi Законом Про державну службу;

- втрати громадянства України;

- набрання чинностi звинувачувального вироку суду щодо службової особи;

- визнання рiшенням суду громадянина, що є службовою особою, недiєздатним.