Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_Звіт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

3.Опис структури програми

3.1. Опис функціональних можливостей й структури програми

Функціональні можливості програми відповідають вимогам, які описані в документів «Технічне завдання». Можливості програми, а також особливості її використання показано на діаграмі прецедентів (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Діаграма прецедентів

Функціональність програми полягає у формуванні тестових послідовностей для тестування динамічно сформованих програмних моделей комбінаційних схем. Програмна модель справної схеми представлена у вигляді таблиці істинності, а несправної – у вигляді динамічного масиву.

Розглянемо більш детально стани, що відображені на діаграмі прецедентів (рис. 3.1).

«Формування структурної схеми». Структурна схема майбутньої комбінаційної схеми формується на спеціальній робочій формі програми. Для цього необхідно вибрати логічні елементи та розташувати їх на робочій формі.

«Зв’язок логічних елементів». Цей етап побудови комбінаційної схеми передбачає встановлення ліній зв’язку між виходами одних елементів та входами інших.

«Формування таблиці істинності». Таблиця істинності описує функціональність комбінаційної схеми й надалі використовується для селекції популяції. Для побудови таблиці істинності генерується вхідна комбінація й подається на схему. Далі з кожного елемента стани записуються в таблицю істинності. Таким чином і сформована програмна модель, яка відповідає структурі комбінаційної схеми, що відображена на робочій формі. Даний етап складає собою основу для визначення здоров’я популяції. Крім того для формування програмної моделі з несправним компонентом необхідно вказати на логічний елементи, який будемо вважати несправним.

На етапі «Відшукання тестової комбінації» виконується генетичний алгоритм, а результат пошуку тестової комбінації виводиться користувачу у вигляді діалогового повідомлення та відображається у вигляді станів на сформованій комбінаційній схемі.

Генетичний алгоритм оцінює популяцію за допомогою фітнес-функції, яка в свою чергу для цього використовує програмні моделі комбінаційних схем. За фітнес-функцію взято кількість станів логічних елементів, що відрізняються від значень їх справних станів, що збережено в таблиці істинності.

Структуру програми та її компоненти представлено діаграмою компонентів (рис. 3.2).

Програма складається з 9-ми програмних модулів, чотири з яких описують клас TForm, що відображено на діаграмі класів (рис. 3.3).

Рис. 3.2. Діаграма компонентів програми

Для завантаження програми необхідно завантажити файл SxemaBuildTest.exe. Крім того, програма використовує додатково два модулі середовища Delphi 7.0, а саме: SysUtils та XPMan.

Рис. 3.3. Діаграма класів

Всі дії програми реалізовані за допомогою класу TBuildSxema, що описує робочу форму для формування програмних моделей комбінаційних схем із використанням розроблених інструментальних засобів.

Генетичний алгоритм використовує форму, що описана класом TGeneticForm, на якій відображається робота генетичних операторів при пошуку тестової комбінації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]