Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика 3 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

Самостійно опрацювати питання про тактичні прийоми затримання підозрюваного у вчиненні вимагання; роботу з мікрооб’єктами в процесі розкриття та розслідування вимагань; характерні особливості джерел криміналістично значимої інформації у справах про вимагання, вчинені організованою групою;особливості перевірки заяв та повідомлень про вимагання з використанням можливостей оперативно-розшукових підрозділів; типовий алгоритм дій при затриманні вимагача(ів) з поличним; типові помилки, які допускаються в процесі перевірки заяв та повідомлень про вимагання та розслідування справ даної категорії; використання науково-технічних засобів для документування злочинних дій вимагачів.

Література:

Науково - практичний коментар кримінально - процесуального кодексу України,- К., 2002 р.- 416 с.

Практика судів України з кримінальних справ (2001-2005)/ За заг. ред. В.Т. Маляренка, В.В. Сташиса; Укладачі:В.В. Сташис, В.І. Тютюгін; - К.: Юрінком Інтер, 2005.

Аленин Ю.П., Тищенко В.В., Аркуша Л.И. Расследование тяжких преступлений: Научно-практическое пособие. — X.: Одиссей, 2006. Збірник методичних рекомендацій з питань розкриття та розслідування злочинів слідчими та оперативними працівниками органів внутрішніх справ. За заг.ред.П.В. Коляди. – К.:ДП "Друкарня МВС України", 2001/2002..

Клименко В.А., Мельник Н.И. Уголовно-правовая борьба с вымогательством индивидуального имущества граждан. К., 1993;

Килин А.З., Первухин Л.Ф. Вымагательство: криминалистический анализ способов и организованных форм. Криминалистические проблемы расследования преступлений. Межвузовский сборн. Научн. Тр. -Красноярск: КГУ. - 1992.

Кириченко А.А., Биленчук П.Д., Науменко Н.Д. Собирание микрообъектов при расследование преступных посягательств на личность. -Днепропетровск, 1993.

Коршунова О.Н., Серова Е.Б. Расследование вымогательств: тактический и методический аспекты. Спб., 1995.

Лысенко В.В. Расследование вымогательств: Учебно-практ. пособие. Х.: Ун-т внутр. справ, 1996;

Новик В.В., Овчинникова Г.В., Осипкин В.Н. Вымогательство (квалификация, доказывание, оперативно-розыскная деятельность).- Спб., 1998 (кафедра).

Осин В.В., Константинов В.И. Расследование дел о вымогательстве :Учебное пособие. М.: НИИ МВД РФ, 1991.

Тема n 25. Розслідування шахрайства.

Практичне заняття

1. Повторити матеріал про криміналістичну характеристику шахрайства, порушення кримінальних справ, типові слідчі ситуації,початкові і подальші слідчі дії. .

2.За навчальною фабулою дати криміналістичний аналіз початкової інформації, висунути і обгрунтувати версії, скласти план розслідування на початковому етапі.

Навчальна фабула : 05 грудня 2007 року в УВС м.Львова звернувся гр.Рибак В .С., який повідомив, що два тижні тому по рекламній об'яві програми "Міст" він звернувся у фірму "Контракт", яка пропонувала працевлаштування в Німетчині. Фірма розташована по вул.Герцона,6 в м.Львові. Директор фірми гарантував на протязі місяця працевлаштувати і запропонува в йому здати 400 доларів США на оформлення документів, що гр.Рибак і зробив.Його знайомий гр.Турченко теж здав частину суми доларами і частину золотими виробами. Пройшло 3 тижні, але питання відправки їх за кордон ніхто не вирішує і гроші не вертають.Директор фірми уникає зустрічей з ним. За його проханням знайомий перевірив і встановив, що така фірма у м.Львові не зареєстрована.