Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

15. Особливості захисту автор і суміжних прав.

Визнання авторських і суміжних прав — один із способів цив-прав захисту АП, що вимикає тоді, коли наявність в особи автор або суміжного права викликає сумнів, заперечується або є реальна загроза таких дій. Визнання права як засобу його захисту за своєю суттю може бути реалізовано лише в юрисдикційному порядку, а не шляхом вчинення позивачем певних самостійних односторонніх дій. За захистом свого АП або суміжних прав правоволодільці звертаються в установ порядку до судових та ін органів відповідно до їх компетенції. Праврволодільці мають право ви-магати: визнання АП або суміжних прав; припинення дій, що поруш автор та суміжні права або створюють загрозу їх поруш-ню; відшкод-ня збитків, включаючи упущену вигоду; стягнення доходу, одерж порушник-ком унаслідок порушення АП і суміжних прав, за-мість відшкодування збитків; виплати компенсації, що визначається судом, замість відшкодування збитків або стягнення доходу з урах суті правопо-рушення; вжиття інших передбачених законодавчими актами заходів, пов'яз із захистом АП і суміж прав. Строк охорони майн прав – 50 років.

16. Поняття патентного права, джерела правового регулювання

У цивіл праві і в цивіл законодавстві склалося два самостійних правових інститути — авторське право і патентне право або право промислової власності. Об'єктом патентних прав є саме результати творчої діяльності людини. Характерною рисою і особливістю цих інститутів є те, що вони регулюють відносини, які складаються у зв'язку з творчою діяльністю людей. Тому в патентному законодавстві підкреслюється, що творцем може бути лише людина. Суб'єктами патентних прав можуть бути роботодавці, підп-ва будь-яких форм власності та ін юр особи. Другою спільною рисою цих двох видів творчої д-ті є те, що вона має завершитися певним результатом, об'єктиво-ваним у певну матер форму або зафіксованим на певний матеріал носій. Якщо ж творчий пошук не завершився певним результатом, то немає й об'єкта правової охорони. Результати науково-тех творчості мають бути реалізовані та в установ порядку визнані відповідним держ органом саме тим результатом, на досягнення якого був спрямований творчий пошук. Винахід має бути описаний у заявці чи відображений у кресленнях. Але для надання йому правової охорони цього мало—він має бути кваліфікований відповідним державним органом України саме як винахід.

17. Поняття та ознаки винаходу.

Винахід вважається придатним для набуття права інтел власності на нього, якщо він є новим, має винахідницький рівень і придатний для промислового використання. Об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології. Законом можуть бути встановлені продукти та процеси, які не є придат для набуття права інтел власності на них відповідно до цієї статті.

Третій об'єкт винаходу, власне, не є новим об'єктом, а використанням уже відомого об'єкта за новим призначенням. Об’єктами винаходу не можуть бути, тобто винахідницькі рішення не можуть стосуватися: відкритів наук теорій та матем методів: методів орг-ції та управління господарством: планів, умов познач, розкладів, правил; методів виконання розумових операцій; комп'ют програм: результатів худ констру-ювання; типологій інтегральні мікросхем; сортів рослин і порід тварин.