Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
159.23 Кб
Скачать

21. Особливості правового статусу патентних повірених.

У постанові Каб.Мін.України від 27 серпня 1997 р. зазначається, що відповідно до чин зак-ва У. про інтел власність Положення про представників у справах ін тел власності визначає правовий статус зазначених представників (патентних повірених) і регулює відносини, що складаються у зв'язку з набуттям, реалізацією і припиненням права займатися д-тю патентного повіреного. Патентний повірений має бути громад Укр, який: постійно проживає в Укр; має повну вищу освіту, а також повну вищу освіту у сфері охорони інтел власності; має не менш як 5 досвід практ роботи у сфері охорони інтел Влас-ті; склав кваліфікаційні екзамени, пройшов атестацію та одержав свідоцтво на право займатися д-тю патентого повіреного.Патентними повіреними не можуть бути працівники Установи та установ, що належ до сфери її упр-ня, а також особи, яким це заборонено відпо-відно до зак-ва. Основним його завданням є надання фіз і юр особам необхідної допомоги та послуг, пов'яз з охороною прав на об'єкти інтел власності. Патент-ний повірений представляє інтереси зазначених осіб в Установі та установах, що належать до сфери його управління, а також у суді, кредитних установах, у відносинах з ін фіз і юр особами.Патентний повірений може здійс свої проф функції лише при наявності у нього спец документа про надання йому такого права. Установою ведеться Держ реєстр представників у справах інтел власності (патентних повірених). Патен повіреному, який занесений до Держ реєстру, видається реєстраційний номер. Самовільне заняття д-тю патентного повіреного категорично забороняється.

22. Правовий статус патентного відомства і апеляційної палати.

23. Порядок оформлення патентних прав: загальна характеристика.

Патент—це охоронний юр-тех документ, що вида-ється уповнов компетентним держ органом (Держ департаментом інтел власності) і яким держава засвідчує виключне право власника на створений ним об'єкт пром власності (винахід, кор модель, пром зразок, сорт рослин). Це юр документ, оскільки закріплює за власником патенту визначені законом права. Водночас це технік документ, оскільки він дає технічний опис об'єкта. Патент засвідчує від імені держави: що заявлена пропозиція є охороноспро-можним об'єктом;- встановлення права авторства на о6'єкт і визнання права власності на об'єкт;визнання пріоритету на об'єкт. Основні стадії:подання заявки на пропозицію, яку заявник має намір через відповідний держ орган визнати тим чи ін об'єктом інтел власності; здійснення необхідних експертиз заявок на видачу охоронного документа на той чи ін обєкт інтел власності; у разі позитивних результатів проведених експертиз здійснення держ реєстрації заявленого і атестованого об'єкта пром власності; видача відповід-ного охоронного документа, що засвідчує виникнення суб'єктивних прав на об'єкт промислової власності (видача патенту); реєстрація патенту.

24. Стадія складання та подання заявки в процедурі оформлення патентних прав

Особа, яка бажає одержати патент (деклараційний патент) і має на це право, подає до Установи заявку.

Заявка на винахід повинна стосуватися одного або групи винаходів, пов'язаних єдиним винахідницьким задумом (вимога єдиності винаходу). Заявка на кор. модель повинна стосуватися однієї корисної моделі (вимога єдиності корисної моделі).

Заявка складається укр мовою і повинна містити: зая-ву про видачу патенту на винахід чи деклараційного патенту на винахід (кор модель); опис винаходу (кор моделі);формулу винаходу(кор моделі); креслення (якщо на них є посилання в описі); реферат.

У заяві необхідно вказати заявника і його адресу, а також винахідника.

Опис винаходу (кор моделі) повинен викладатися у визначеному порядку і розкривати суть винаходу (кор моделі) настільки ясно і повно, щоб його зміг здійснити фахівець у зазначеній галузі.

Формула винаходу (кор моделі) повинна виражати його суть, базуватися на описі і викладатися у визначеному порядку ясно і стисло.

Реферат складається лише для інформаційних цілей. Він не може братися до уваги з іншою метою, зокрема для тлумачення формули винаходу (корисної моделі) і визначення рівня техніки.