Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник процес.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
865.28 Кб
Скачать

Література

1. Кайгородов В.Д. Процессуальные особенности судебного рассмотрения дел об установлении фактов, имеющих юридическое значение. - Свердловск, І987.

2. Заворотько П.П., Штефан М.И. Непозовне провадження в радянському цивільному процесі. - К., 1969.

3. Попова Ю.А. Признание граждан безвестно отсутствующими. - М., 1985.

4. Светличная Г.А. Предмет доказывания по делам особого производства, связанным с изменением правового состояния граждан // Проблемы законности. - 1998. - №38. - С.125-132.

5. Чечот Д.М. Неисковые производства.-М., 1973.

6. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 р. №5 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1999. - №5. - С.172.

7. Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 р. №3 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1999. - №5. - С.5.

8. Про судову практику в справах за скаргами на нотаріальні дії або відмову в їх вчиненні: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31 січня 1992 р. № 2 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України.- 1999. - №5. - С.115.

9. Штефан М.И. Цивільне процесуальне право України: Академкурс. Підручник.- К.: Ін юре, 2005.- Глава 21.

10. Цивільне процесуальне право України: Підручник / За ред. проф. В.В. Комарова.-Харків: Право, 1999.- Глава 22.

Змістовий модуль з.

Тема 1. Оскарження і перевірка судових рішень і ухвал, що не вступили в законну силу. (Апеляційне оскарження) План

1. Сутність і значення апеляції.

2. Повноваження апеляційного суду.

3. Підстави скасування судових постанов у апеляційному порядку.

4. Порядок апеляційного оскарження судових рішень і ухвал, що не вступили у законну силу.

5. Розгляд цивільної справи судом апеляційної інстанції.

Методичні рекомендації

Під час вивчення сутності апеляційного оскарження необхідно звернути увагу на те, що апеляційне провадження слугує надійною гарантією прав та охоронюваних інтересів осіб, що беруть участь у справі.

Вивчаючи цю тему, курсантові необхідно зрозуміти сутність і поняття інституту оскарження судових актів, що не вступили в законну силу. Значення апеляційного провадження як однієї з форм перевірки законності та обґрунтованості рішень і контролю вищестоящих судів за діяльністю нижчестоящих курсант має засвоїти, працюючи над темою.

Треба ще розуміти сутність апеляційного порядку перегляду оскаржених (опротестованих) судових рішень, зміст права оскарження судових рішень, передумови та умови його здійснення; коло суб’єктів, які користуються правом оскарження (опротестування); межі розгляду та порядок діяльності суду апеляційної інстанції; підстави для скасування, зміни і ухвалення нових рішень; повноваження суду апеляційної інстанції. Необхідно засвоїти і відмінності повноважень суду апеляційної інстанції під час розгляду апеляційних скарг і протестів на рішення, а також скарг і протестів на ухвали суду першої інстанції.

Практичні завдання:

Задача 1. Районний суд розглянув позов про розділ сумісного майна подружжя Пижових і ухвалив рішення. Позивачка Панкратова звернулась із заявою про апеляційне оскарження та апеляційною скаргою про скасування рішення, тому що справа була розглянута в її відсутність і вона не була сповіщена про день і час судового засідання.

Апеляційний суд відхилив її скаргу з тих підстав, що рішення є обґрунтованим і винесено відповідно до норм сімейного законодавства.

Чи законна ухвала апеляційного суду?

Задача 2. Суд розглянув цивільну справу за позовом Марвінської до Марвінського про стягнення аліментів на утримання сина Олега. Про це рішення стало відомо Гродинській, яка отримувала від Марвінського аліменти на сина Віталія, який народився від колишнього шлюбу з Марвінським. Вона вирішила оскаржити рішення суду, оскільки суд не залучив її до участі у справі, а задовольнивши позов, порушив її право на аліменти в більшому розмірі.

Проаналізуйте дії учасників. Які помилки допущені? Чи має право Гродинська на апеляційне оскарження?

Задача 3. Ірклієв в апеляційній скарзі вказав, що рішення суду винесено з порушенням норм цивільно-процесуального права: він як відповідач не був сповіщений про день і час судового засідання та справа була розглянута у його відсутність.

Ляхін, як третя особа без самостійних вимог з боку відповідача, подав заяву про приєднання до апеляційної скарги, поданої Ірклієвим. Апеляційний суд залишив без руху скаргу Ляхіна, мотивуючи свої дії тим, що при поданні заяви Ляхін не сплатив судовий збір.

Проаналізуйте дії учасників. Чи правомірні дії апеляційного суду?

Задача 4. Ступін подав апеляційну скаргу на рішення районного суду. Скарга була подана до суду з копіями за кількістю осіб, що беруть участь у справі. Крім цього, Ступін послався у скарзі на рішення, що оскаржується, сплатив судовий збір, але не підписав її, вважаючи, що в апеляційній скарзі цього не слід робити тому, що апеляційний суд буде розглядати всі матеріали справи. Апеляційний суд прийняв скаргу та розглянув її.

Проаналізуйте дії учасників. Чи вірні дії апеляційного суду? Що мав вчинити апеляційний суд?

Задача 5. Цегельна звернулась до суду з позовом до Цегельного про розподіл майна. При розгляді справи в суді сторони заявили про укладення мирової угоди та просили її затвердити. Суд закрив провадження у справі, про що постановив ухвалу 25 грудня. 27 грудня позивачка подала заяву про апеляційне оскарження, а 27 січня апеляційну скаргу на ухвалу суду та просила її скасувати, оскільки мирову угоду суд затвердив із порушенням законодавства.

Проаналізуйте дії учасників та суду? Які помилки допущені?

Задача 6. При розгляді апеляційної скарги прокурора на рішення суду за позовом прокурора в інтересах Сторчака до Шумського про відшкодування збитків у судовому засіданні прокурор відмовився від апеляційної скарги.

Проаналізуйте дії учасників та суду. Які наслідки викликає відмова прокурора від апеляційної скарги?

Задача 7. Ломов представляв у суді інтереси свого знайомого Трофімова, який надав Ломову доручення на ведення справи, але обмежив його право на оскарження судових рішень. У позові Трофімову було відмовлено, але його представник Ломов подав заяву про апеляційне оскарження та апеляційну скаргу на рішення суду, не узгодивши цього питання з позивачем, який на той час потрапив у лікарню.

Чи буде прийнята заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга до розгляду?

Задача 8. Лошко звернувся до суду з позовом до підприємства про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом. У позові йому було відмовлено. Своєчасно оскаржити рішення Лошко зашкодила хвороба. В останній день строку на апеляційне оскарження він потрапив у лікарню, де знаходився протягом двох тижнів. Після одужання він подав заяву про апеляційне оскарження та апеляційну скаргу, але суд відмовив йому у прийнятті скарги, мотивуючи це тим, що строк на оскарження пропущений.

Проаналізуйте дії учасників, суду. Які дії повинен вчинити позивач, щоб скарга була прийнята до розгляду?

Задача 9. Гребеніков подав заяву про апеляційне оскарження та апеляційну скаргу на рішення суду. Апеляційний суд призначив день і час розгляду справи. В судовому засіданні позивач вирішив відкликати апеляційну скаргу.

Проаналізуйте дії учасників. Який строк встановлений для реалізації права на відкликання апеляційної скарги?

Задача 10. Степанков подав заяву про апеляційне оскарження та апеляційну скаргу, до якої приєдналась Мамонтова як третя особа з самостійними вимогами. Згодом Степанков подав заяву про відкликання апеляційної скарги.

Як повинен вчинити апеляційний суд?

Задача 11. Суд задовольнив вимоги Супорова частково. В частині відмовлених у задоволенні вимог Супоров подав заяву про апеляційне оскарження та апеляційну скаргу на рішення суду. Суддя відмовив у прийнятті скарги, мотивуючи це тим, що оскаржувати можливо тільки рішення в цілому.

Проаналізуйте дії учасників. Яки допущені помилки?

Задача 12. Суд розглянув позов Молокова до Ушкова про визнання права власності на будинок. Ціна позову складала 5000 грн. В позові було відмовлено. Молоков вирішив оскаржити судове рішення.

Розрахуйте, у якому розмірі позивач повинен сплатити судовий збір?

Задача 13. Суд розглянув позов Ярченко та Семенової до Чорного про відшкодування збитків, завданих залиттям квартири. Позов суд задовольнив частково. Позивачки оскаржили рішення суду. У судовому засіданні в апеляційній інстанції співпозивачка Ярченко відмовилась від позову, а співпозивачка Семенова відмовилась від апеляційної скарги.

Які дії повинен вчинити суд?

Задача 14. Сторони на стадії апеляційного оскарження домовились про мирову угоду. У судовому засіданні вони заявили клопотання про затвердження мирової угоди. Але суддя відмовив їм, мотивуючи це тим, що на стадії апеляційного оскарження мирова угода не укладається.

Проаналізуйте дії учасників та суду. Які допущені помилки?

Задача 15. При розгляді апеляційної скарги у суді апеляційної інстанції позивач вказав на нові факти та подав нові докази, які не були предметом дослідження в суді першої інстанції. Суд відхилив дані докази, мотивуючи це тим, що апеляційний суд не вправі приймати нові докази.

Проаналізуйте дії учасників та суду. Чи допущені помилки? Чи допускається надання нових доказів та їх дослідження в суді апеляційної інстанції?

Задача 16. Розглядаючи апеляційну скаргу відповідача на рішення суду першої інстанції, апеляційний суд дійшов висновку, що суд першої інстанції повно дослідив обставини справи та докази, які їх підтверджують, але дав їм неправильну оцінку, застосував норми права, які не повинен був застосовувати та не застосував тих норм, які необхідно було застосувати. Апеляційний суд, не передаючи справу на новий розгляд, скасував рішення суду першої інстанції та постановив нове рішення суду.

Чи правомірні дії суду апеляційної інстанції?

Задача 17. Панькін оскаржив рішення суду в частині зобов'язання його відшкодувати судові витрати у доход держави. Він вважав, що суд неправильно поклав на нього цей обов'язок, оскільки позивачка була звільнена від судових витрат. Апеляційний суд, розглядаючи скаргу, встановив, що рішення про задоволення позову постановлено з порушеннями закону та скасував його, направивши справу на новий розгляд у суд першої інстанції.

Проаналізуйте дії учасників. Чи допущені помилки? Які межі розгляду апеляційної скарги? Чи пов'язаний суд апеляційної інстанції доводами апеляційної скарги? Чи може він вийти за межі апеляційної скарги?

Задача 18. У справі за позовом Тяпочкіна до Веренкова про стягнення збитків суд виніс окрему ухвалу.

В яких випадках виноситься окрема ухвала? Чи може бути оскаржена окрема ухвала?

Задача 19. При розгляді апеляційної скарги в судовому засіданні не здійснювалась фіксація судового засідання. Позивач зробив заперечення головуючому з приводу цього. Але головуючий роз'яснив, що в апеляційній інстанції фіксація судового засідання не потрібна.

Вкажіть на помилки учасників чи суду.

Задача 20. Апеляційний суд розглянув справу і проголосив ухвалу.

Що головуючий зобов'язаний роз'яснити учасникам при оголошенні ухвали? У який спосіб учасники, що не були присутні при оголошенні ухвали, сповіщаються про результат розгляду справи?

Задача 21. Благов подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, ухваленого в справі про розподіл сумісного майна подружжя. При розгляді цієї скарги апеляційний суд встановив, що в рішенні не було зазначено, ім'ям якої держави воно винесено, а також було виявлено кілька граматичних помилок. Але в цілому рішення є вірним.

Яке повноваження має застосувати в цьому випадку апеляційний суд?

Задача 22. Помічник прокурора подав апеляційну скаргу на рішення суду у цивільній справі про виселення, в якій приймав участь, вказав­ши, що постановляючи рішення, суд допустив наступні порушення закону: справа була розглянута у відсутності відповідача, який не був належним чином повідомлений про день і час розгляду справи, крім того, суд застосував норму права, яку не мав застосовувати, а також рішення суду було підписано тільки двома суддями, хоча справа розглядалась колегіально.

Які повноваження повинен застосувати апеляційний суд? Чи мав би право на апеляційне оскарження помічник прокурора?

Практичні завдання

  1. Підстави та порядок подання апеляційної скарги (подання).

  2. Розгляд апеляційної скарги (подання) апеляційним судом.

  3. Процесуальні документи апеляційної інстанції.

  4. Правові наслідки апеляційного провадження.