Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник процес.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
865.28 Кб
Скачать

Література

І. Аргунов В. Участие в гражданском процессе третьих лиц с самостоятельными требованиями // Сов. юстиция. - 1982. - №8.

2. Аргунов В. Об основаниях участия в гражданском процессе третьих лиц без самостоятельніх требований // Там же. - 1983. - №23.

3. Бобровник О.В. Треті особи із самостійними вимогами щодо предмета спору за чинним та новим ЦПК України //Держава і право:Зборник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 29.-К.: Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, 2005,- с. 386-391//

4. Комаров В.В., Радченко П.І. Участь третіх осіб та прокурора у цивільному судочинстві. - Харків, 1991.

5. Кнышев В., Треушников М. Привлечение в процесс третьих лиц по делам о восстановлении на работе // Сов. юстиция. - 1982. - №14.

6. Про практику розгляду судами цивільних справ про відшкодування шкоди: Постанова Пленуму Веховного Суду України від 27 березня 1992 р. №6 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1999. - №5. - С.122.

7. Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: Академічний курс. Підручник.- К.: Ін юре, 2005.- Глава 5.

8. Цивільне процесуальне право України: Підручник // За ред. проф.В.В. Комарова.-Харків: Право, 1999.- Глава 6.

Тема 6. Участь прокурора в цивільному процесі. План

1. Завдання прокуратури в цивільному процесі.

2. Підстави і форми участі прокурора в суді першої інстанції.

3. Права і обов’язки прокурора в цивільному процесі.

4. Особливості участі прокурора в касаційному і наглядовому провадженні в цивільних справах.

Методичні рекомендації

Під час вивчення даної теми необхідно чітко знати як цілі участі прокурора в цивільному процесі, так і підстави та форми цієї участі, звернувши увагу на випадки обов’язкової участі в цивільному процесі. Ретельного вивчення вимагають питання про форми участі прокурора, про його процесуальне положення і процесуальні взаємовідносини з іншими особами, що беруть участь у справі. Необхідно розглянути особливості участі в процесі заступників прокурорів районів (міст), помічників прокурорів, інших співробітників прокуратури.

Практичні завдання:

Задача 1. Прокурор в інтересах Терехіна пред'явив до підприємства позов про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу. У судове засідання Терехін не з'явився та не подав суду заяв, які б свідчили про те, чи підтримує він позов, чи ні.

Чи має прокурор право на пред'явлення позову в інтересах Терехіна? Якими мають бути дії суду?

Задача 2. Суд закрив провадження у справі в зв'язку з тим, що прокурор, який пред'явив позов до будівельного тресту в інтересах Леневої про відшкодування шкоди, заподіяної йому в результаті нещасного випадку, відмовився від позовних вимог.

Чи має право прокурор, що пред'явив позов, відмовитися від нього? Які процесуальні наслідки викликає відмова прокурора від пред'явленого ним позову?

Задача 3. Уповноважений з прав людини пред'явив в інтересах Сергеевої позов про відшкодування шкоди, що завдана смертю годувальника, до автотранспортного підприємства. Сергеева від позову відмовилась.

Який процесуальний статус має уповноважений з прав людини в даній справі? Якими мають бути подальші дії суду?

Задача 4. У суді порушена справа за позовом комунального підприємства до Сидорова про стягнення 3000 грн. збитків, завданих неправомірними діями. Суд виніс ухвалу про обов'язкову участь прокурора в даній справі та надіслав копію ухвали прокурору. У призначений час для участі в судовому засіданні з'явився помічник прокурора району.

Чи має право приймати участь у цій справі помічник прокурора, а не сам прокурор, який був залучений судом до участі у справі? Як вчинить суд?

Задача 5. За договором купівлі-продажу державне підприємство «Росток» придбало у Асько і Дубко будинок за 50000 грн. Прокурор в інтересах державного підприємства пред'явив позов про визнання договору недійсним на тій підставі, що Дубко є недієздатною особою та не мав право підписувати угоду.

Чи мав право прокурор подавати позов в інтересах державного підприємства? Як вчинить суд?

Задача 6. Суд при розгляді справи за позовом Алябко до Белової про виселення допустив порушення процесуального закону. Помічник прокурора, що не брав участь у справі, подав до апеляційного суду апеляційне подання на рішення суду.

Чи мав право це робити помічник прокурора, якщо він не брав участі у суді першої інстанції? (При вирішенні задачі ґрунтуйте відповідь на нормах ЦПК та Законі України «Про прокуратуру»).

Питання для самоконтролю

  1. Правовий статус прокурора при розгляді цивільних справ у суді.

  2. Підстави участі, вступу та залучення до розгляду цивільної справи в суді прокурора.