Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НВО ЗОШ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
114.34 Кб
Скачать

2.2 Реалізація та розміщення web-сайту

На етапі реалізації зазвичай виробляють наповнення сайту матеріалами на основі файлів, створених в процесі верстки, і з урахуванням програмуправління сайтом, якщо такі є. Тут же проводиться оптимізація текстів. Слід звернути особливу увагу на відсутність орфографічних і граматичних помилок у текстах сайту. Щоб помилок та описок було менше або їх зовсім не було, рекомендується набивати текст в редакторах з перевіркою орфографії і перечитувати те, що написано перед виставлянням сайту на всесвітнє огляд.

Матеріал розбивається по файлів і папок у відповідності зі структурою сайту. Організовуються посилання між файлами сайту. Необхідно також пам'ятати, що відвідувач може потрапити прямо з пошукової системи на кожну зі сторінок сайту - і в цьому випадку важливо показати йому, що вона є частиною цілого сайту, дати йому можливість перейти по посиланню на головну сторінку і переглянути інші розділи.

На етапі реалізації сайту обов'язково проводять перегляд у різних веб-браузерах і при різних дозволах екрану. При необхідності усувають помилки.

Також у цей етап входять: розміщення сайту на Інтернет-сервері, запуск та налагодження необхідних програмних рішень, установка і запуск програм управління сайтом. Процес розміщення сайту також називають іноді публікацією сайту. Цей процес нерозривно пов'язаний з поняттям«хостинг».

Як відомо, в Інтернеті існує три основних види хостингу:

платний хостинг, який продається за гроші;

безкоштовний хостніг;

бонусний хостинг, який надається безкоштовно, тобто як бонус (заохочення) у разі купівлі контрактного dial-up доступу в Інтернет. Наприклад, можна купити картку для доступу в Інтернет, на якій чітко і ясно написано, що її власник може безкоштовно отримати на сервері провайдера поштову скриньку розміром 10 МБ і місце під веб-сайт, також об'ємом 10 МБ. Тим не менше, останній вид хостингу є найменш поширеним, оскільки зрозуміло, що зміна провайдера Dial-Up доступу автоматично означає втрату сайту. Тому мало хто ризикує сайти на таких хостингах заводити.

Насправді, веб-хостинг, це не тільки «місце на диску», але ще й:

трафік, який коштує грошей;

дороге програмне забезпечення, у тому числі і те, що розробляється фахівцями фірми - хостинг-провайдера;

оплата праці висококваліфікованих фахівців, системних адміністраторів, доглядають за роботою серверів і п / о, налагоджувати їх, а при необхідності - самостійно розробляють п / о.

Розглянемо, чим відрізняється платний хостинг від безкоштовного:

  • Відповідальність за збереження розміщеної інформації. На безкоштовних серверах нерідкі трапляться пропажі сайтів;

  • Відсутність банерів на сторінках розміщеного сайту і в поштовій скриньці;

  • Присутність повноцінного FTP-доступу;

  • Наявність веб-інтерфейсу FTP, який можна використовувати з будь-якого комп'ютера, підключеного до Інтернету;

  • Цілодобова технічна підтримка;

  • Наявність можливості встановлення програмних скриптів (php, perl і ін);

  • Доступ до баз даних (наприклад MySQL), що дуже важливо при використанні скриптів;

  • Надання швидкого лічильника і докладної статистики веб-сайту;

  • Пільговий інтернет-доступ до веб-сайту, в раз 5 дешевше, ніж звичайний інтернет;

  • Веб-аналог пошти, який можна використовувати з будь-якої точки Інтернету;

  • Бібліотека безкоштовних скриптів (програм, в результаті яких формуються динамічні веб-сторінки або виконуються якісь функції сайту) і можливість користуватися ними;

  • Резервне щоденне копіювання веб-сайту на випадок чогось надзвичайного. Іноді буває таке, що інформація втрачена, а з сервера стерли на час версію веб-сайту. З резервних копій буває можливо відновити те, що було втрачено.

Через численні особливостей безкоштовного хостингу використання його для розміщення офіційного сайту організації (яким і є наш сайт) не представляється можливим.

Крім визначення хостингу, на цьому етапі проводиться вибір інструментальних засобів для розміщення сайту в мережі Інтернет (у нашому випадку це CuteFTP 7.0).

Тестування

На цьому етапі проводиться тестування освітнього сайту на предмет виявлення можливих помилок, пов'язаних із звичайним «людським фактором» в процесі розробки та інтеграції програмних рішень у функціональність сайту. Поряд з тестуванням у різних веб-браузерах і при різних дозволах екрану дуже непогано подивитися, як проглядається сайт в інших операційних системах.

При тестуванні слід звернути увагу на час завантаження сторінок і при недостатньому швидкодії продовжити оптимізацію графічних елементів і тексту сторінок і програм. Для тестування на зручність користування інтерфейсом великі компанії запрошують спеціальні групи людей.

В умовах освітнього закладу можна залучити студентів та викладачів до перегляду сайту і, не даючи їм жодних інструкцій, подивитися, як вони будуть користуватися веб-сайтом. Слід поспостерігати, як вони переміщуються по веб-сайту. Де виникають паузи? Коли користувачі відчувають труднощі? І при цьому не варто підказувати їм і давати вказівки! Такі спостереження можуть дати багато цінної інформації. На підставі результатів тестування зазвичай приймаються рішення про виправлення помилок і неточностей, можливо про доопрацювання сайту.

Підтримка

Вміст веб-сайту може піддаватися неодноразовим змінам. Важливо, щоб інформація, подана на веб-сайті інформація завжди була актуальною, тому треба якомога частіше оновлювати інформацію на своєму веб-сайті, по можливості розширювати матеріал, покращувати дизайн.

Обов'язкове правило для функціонування веб-сайту свідчить, що оновлення на сайті повинні з'являтися не рідше одного разу на місяць. В іншому випадку постійних відвідувачів на сайті просто не буде, і сайт може втратити не тільки потенційних, але й вже відбулися відвідувачів.