Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсак ПАШНЮК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

1.3. Фактори техногенних вибухів і пожеж, що призводять до ураження людей, руйнування будівель, споруд, технологічного устаткування і забруднення довкілля

До небезпечних факторів, які негативно впливають на здоров'я людей, стан навколишнього середовища, атмосфери та спричиняють матеріальні збитки, належать:

а) при пожежі:

  • полум'я;

  • підвищення температури навколишнього середовища;

  • дим;

  • токсичні продукти горіння й термічного розкладу;

  • зниження концентрації кисню в атмосфері.

  • б) при вибухах:

  • надмірний тиск у фронті повітряної ударної хвилі, (Δ Р);

  • швидкісний напір мас повітря в ударній хвилі;

  • теплове випромінювання (щільність теплового потоку);

  • осколочні поля (кількість осколків при вибуху, їх кінетична енергія і радіус дії);

  • токсичне навантаження (гранично допустимі концентрації (ГДК) і токсодоза).

Визначення небезпечного впливу можливої пожежі (вибуху) здійснюється на основі нормативних вимог, розроблених відповідними державними органами з урахуванням найбільш небезпечних умов виникнення аварійних ситуацій.

1.4. Техногенна безпека об'єктів господарювання

Викликом сучасного етапу утвердження державності України стала техногенна ситуація в країні. Вона об’єктивно примушує сконцентрувати увагу в державній політиці на проблемі безпеки об'єктів індустріально-промислового сектору, на нейтралізації і відверненні загроз, обумовлених екологічною і техногенною обстановкою в країні.

Починаючи із шістдесятих років в Україні, виходячи із загальносоюзного розподілу праці, велось інтенсивне будівництво багатьох техногенно-небезпечних об΄єктів - потужних теплоелектростанцій, нафто- газо- та продуктопроводів, хімічних та нафтохімічних виробництв, великих гідротехнічних споруд, нарешті - атомних електростанцій.

Всі ці об'єкти мають обмежений ресурс функціонування - 30-50 років.

Незабаром прийде час, а по багатьох об'єктах він вже прийшов, коли треба приймати рішення:

  • чи мають об'єкти залишковий ресурс для безпечної їх експлуатації?

  • що можливо і необхідно зробити для його подовження чи відновлення?

  • які об'єкти необхідно взагалі виводити з експлуатації?

Якщо думати про майбутнє, то єдиним продуктивним шляхом відвернення техногенно-екологічних загроз є перехід від схеми реагування на події (аварії та катастрофи) до створення системи упереджуючого контролю безпеки, переорієнтація науково-технічного потенціалу на створення об'єктів нової техніки з гарантованим рівнем безпеки, запровадження програмованого режиму управління безпекою і нормативно-правового регулювання техногенного середовища.

Концепція національної безпеки України серед пріоритетних національних інтересів виділяє забезпечення техногенної безпеки та технологічно безпечних умов життєдіяльності суспільства.

В Україні розташовано 5 діючих атомних електростанцій, 2664 об'єкти, що виробляють або використовують сильнодіючі отруйні речовини, 308 шахт та 7 розрізів, 6 потужних нафтопереробних заводів, кожен з яких зосереджує від 300 до 500 тис. т. вуглеводневого палива, енергомісткість якого еквівалентна 3-5 мегатоннам тротилу. Загальна довжина нафтопродуктопроводів становить 7103 км, газопроводів - 34 тис. км, аміакопроводу - 810 км, хлоропроводів - 44 км. Щоденно лише залізницею перевозиться понад 220 найменувань різних отруйних та вибухо- і вогненебезпечних вантажів. Важким тягарем на екології та техногенній безпеці України лежать гіганти індустрії з застарілими технологіями, різного роду техногенні об'єкти, що вже виробили свій ресурс.

Зважаючи на масштабність успадкованих техногенних проблем, техногенна безпека нині розглядається як одна із складових національної безпеки. Пріоритетними є вдосконалення державної системи управління техногенною безпекою, нормативно-правова діяльність у цій сфері, постійний моніторинг об'єктів підвищеної небезпеки.

Розділ 2. Аналіз техногенної безпеки об’єкта.

Теоретична частина