Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Надійність машин.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать
  1. Корозійно-механічне спрацювання

Спрацювання внаслідок механічної дії у поєднанні з хімічною (або електричною) взаємодією матеріалу з середовищем називається корозійно-механічним спрацюванням. Різновидами цього виду спрацювання є окислювальне та внаслідок фретинг-корозії.

Окислювальне спрацювання - це корозійно-механічне спрацювання, при якому переважає хімічна реакція матеріалу з киснем або окислювальним навколишнім середовищем.

Окислювальне спрацювання поділяється на три види: видалення з поверхні тертя мікроплівок твердих хімічних сполук металу з киснем; видалення з поверхні тертя ультрамікроскопічних хімічних ад­сорбованих плівок; викришування суцільних твердих і крихких шарів хімічних сполук кисню й металу.

Особливість окислювального спрацювання поверхневого шару при терті кочення полягає у великих поверхневих деформаціях, що супровод­жуються дифузією кисню та його взаємодією з металом. Пластично деформований і насичений киснем шар під дією циклічних наванта­жень крихко руйнується, а потім цей процес охоплює наступні шари металу. Інтенсивність окислювального спрацювання зростає при відсутності змащувального матеріалу та при значних виділеннях теплоти, що призводить до виникнення схоплювання між поверхнями деталей.

Швидкість окислювального спрацювання невелика і становить 0,05...0,1 мкм/год.

Спрацювання внаслідок фретинг-корозії - це корозійно-механічне спрацювання дотичних тіл при малих коливальних відносних пере­міщеннях.

Необхідна умова виникнення фретинг-корозії - відносне проковзування спряжених поверхонь, яке може бути спричинене віб­рацією від зворотно-поступальних переміщень, періодичного виги­нання або скручування спряжених деталей.

Спрацювання при фретингу (на відміну від спрацювання при фре­тинг-корозії) відбувається тоді, коли немає окислювального на­вколишнього середовища.

Інтенсивність руйнування поверхонь при фретинг-корозії зале­жить від амплітуди і частоти коливань, навантаження, властивостей матеріалів деталей та навколишнього середовища. Для виникнення фретинг-корозії досить коливальних переміщень поверхонь з амплітудою ковзання 8 ∙ 10-7 мм.

Із збільшенням амплітуди ковзання спрацювання поверхонь зростає прямопропорційно, а при великих амплітудах (різних для різних матеріалів) руйнування набуває харак­теру звичайного окислювального спрацювання або спрацювання від втомле­ності.

  1. Молекулярно-механічне спрацювання

При високих температурах і відсутності змащувального матеріалу може відбутися майже миттєве руйнування поверхонь через перене­сення матеріалу з поверхні менш міцної деталі на поверхню твердішої деталі (наприклад, з поверхні вкладишів на шийки колінчастого вала або з поверхні поршня на циліндр). Таке спрацювання називається спрацюванням при заїданні (когезія), що є різновидом молекулярно-меха­нічного спрацювання.

Спрацювання при заїданні виникає внаслідок схоплювання, гли­бинного виривання матеріалу, перенесення його з однієї поверхні тертя на іншу. Спрацювання цього виду - одне з найнебезпечніших і руйнівних. Відбувається воно в умовах тертя без змащувального матеріалу або за недостатньої його кількості і при великих навантаженнях.

Розрізняють заїдання внаслідок схоплювання І і II роду.

Процес схоплювання І роду виникає при малих швидкостях ковзання поверхонь тертя (0,005...0,2 м/с) і тисках (5...100) ∙ 105 Па, що перевищують межу текучості металу на ділянках фактичного контакту. Цей процес супроводжується незначним підвищенням температури і призводить до інтенсивного пластичного деформування та руйнування поверхонь деталей.

Процес схоплювання II роду розвивається при великих швидкостях ковзання поверхонь тертя і підвищених тисках. У цьому разі основним фактором є досить великий тиск. При цьому спостерігається значне збільшення температури в поверхневих шарах металів, що зумовлює послаблення їх міцності та призводить до руйнування.

Частинки металу, що відірвалися від поверхонь тертя в першо­му та у другому випадках частково налипають на протилежну повер­хню, а частково утворюють продукти спрацювання. В цьому разі велике значення мають правильний вибір в’язкості змащувального матеріалу та спеціальних добавок, оскільки наявність у мастилі води та повітря призводить до його спінювання, що сприяє спрацюванню при заїданні.

Спрацювання при заїданні найчастіше трапляється в полюсі зуб­частих зачеплень, у кулькових та роликових підшипниках, а також в опорах кочення, що функціонують при великих тисках та відсутності змащувального матеріалу.

Електроерозійне спрацювання - це спрацювання поверхні внаслідок дії розрядів, що виникають при проходженні електричного струму. Цей вид спрацювання спостерігається на колекторах та щітках генераторів, деталях переривника, послаб­лених клемах акумуляторних батарей.