Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagot_Laba#1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать
  1. Стиснення інформації. Програма-архіватор WinRar.

Архівний файл — це файл або група файлів, записаних у стисненому вигляді в єдиний файл, з якого їх можна добути у початковому вигляді.На початку архівного файла розташовується його зміст, який містить: ім'я файла, відомості про вихідну папку, розмір вихідного файла до і після архівації, код контролю файла для перевірки цілісності архіву.

Програми для архівації реалізують такі основні функції: запис файлів в архів у стисненому вигляді та добу­вання їх з архіву у початковому вигляді, додання, відновлення, переміщення і перейменуван­ня файлів архіву, вилучення файлів з архіву, перегляд змісту. Для стиснення інформації найчастіше користуються програмою-архіватором WinRAR.

Програма WinRAR є 32-розрядною версією архіватора RAR для ОС Windows і забезпечує: повну підтримку архівів RAR і ZIP, високий ступінь стиснення, керування архівами форматів CAB, ARJ і LZH, підтримку неперервних архівів, підтримку багатотомних архівів, створення звичайних і багатотомних архівів, що роз­паковуються (SFX, від англ. SelF-eXtracting), підтримку додаткових функцій (шифрування, додання архівних коментарів та інше).

Створення архівних файлів. Для архівації файлів необхідно:

  1. Завантаживши програму WinRAR знайти і виділити необхідні файли.

  2. Виконати команду з меню “Команды–Добавить файлы в архив” або клацнути мишею на кнопці «Добавить» панелі інструментів.

  3. У діалоговому вікні «Имя и параметры архива» ввести ім'я архіву та вказати додаткові параметри: формат архіва, метод стиснення, розмір тома та інші.

Добування файлів з архіву. Для добування файлів з архіву необхідно:

  1. Завантажити WinRAR та виділити файли і папки, які необхідно вибрати;

  2. Виконати команду з меню “Команды–Извлечь файлы из архива” або клацнути мишею на кнопці «Извлечь» панелі інструментів.

Добування файлів здійснюється у поточну папку. Щоб витягти файли у потрібну папку, треба виконати команду “Команды–Извлечь в другую папку. У діалоговому вікні, що з'явиться на екрані, слід позначити потрібну папку. У разі виникнення помилок з'явиться вікно діагностичних повідомлень.

Послідовність виконання роботи

  1. Ознайомитися із загальними відомостями про ОС Windows.

  2. Вивчити файлову структуру зберігання даних ПК (програми систематизації файлів «Проводник», Windows Commander і т.ін.) і роботу з папками та файлами (пошук , створення нових та редагування існуючих ,запис і закриття файлів), копіювання та перенесення інформації.

  3. Засвоїти теоретичні дані щодо роботи з архіваторами ( WinRAR, WinZIP).

  4. Створити в кореневому каталозі директорію з назвою «ОКП», в ній папку з номером своєї групи. В цій папці створити папку з власним прізвищем, всередині якої створити папки «Laba_1», «Laba_2», «Laba_3», «Laba_4», «Laba_5», «Laba_6». Записати в папку «Laba_1» три різні файли [Word(*doc.), Excel(*xls), графічний редактор Paint(*bmp), PowerPoint(*ppt), блокнот (*txt,*exe,*cdr, *cdw, *tif, *jpg, і т.д.].

  5. За допомогою архіваторів WinRAR і WinZIP створити архіви різних типів файлів. Результати архівації даних занести в папку «Laba_1» та провести порівняльний аналіз ефективності роботи різних архіваторів для файлів різних типів. Дані порівняльного аналізу занести до таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 – Результати архівації.

Тип файлу

Розмір до архівації,

Кбайт

Розмір після архівації, Кбайт

WinRAR

WinZIP

1

Текстовий файл(*doc)

9184

341

424

2

Блокнот(*jpg)

4432

4432

4431

3

Креслення(*cdw)

1081

82

134

Висновок: На даній лабораторній роботі я ознайомився з основними принципами роботи в операційній системі (ОС) Windows, оволодів методами створення, структурування та архівації ін форм ації в електронному вигляді.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]