Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
331.26 Кб
Скачать

67

КЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут здоров’я, спорту та туризму

Кафедра туризму та готельного господарства

Конспект лекцій

з дисципліни:

«Історія курортної справи»

для студентів денної та заочної форм навчання напряму:

6.140101 – «Готельно-ресторанна справа»

Запоріжжя, 2010

«Історія курортної справи». Конспект лекцій навчальної дисципліни для студентів денної та заочної форм навчання галузі знань 1401 "Сфера обслуговування" напряму: 6.140101 - "Готельно-ресторанна справа", розроблена на основі навчального плану, затвердженого ректором Класичного приватного університету Огаренко В. М. від 30.06.2010 р. / укладачі доц. Віндюк А. В., Демиденко О. В. – 67 с.

Ухвалено на засіданні кафедри туризму

та готельного господарства

Протокол № 1 від 31.08.2010 року

Зав. каф.____________ проф. Сущенко А. В.

Лекція 1 поняття, зміст та завдання дисципліни «історія курортної справи» План

1. Предмет та зміст дисципліни «Історія курортної справи». Визначення понять «курорт», «курортна справа».

  1. Основні напрямки курортної справи.

1. Предмет та зміст дисципліни «Історія курортної справи». Визначення понять «курорт», «курортна справа».

Навчальна дисципліна «Історія курортної справи» є ефективним інструментом пізнання закономірностей розвитку курортної справи, як у світі, так і в Україні.

Мета вивчення дисципліни - формування системи теоретико-практичних знань з історії розвитку курортів.

Завдання дисципліни - як навчальна дисципліна історія курортної справи має загальноосвітнє та суто прикладне завдання. Останнє зумовлено фаховою специфікою менеджера курортного, туристського та готельного підприємств засвоєння територій, історії створення провідних курортів світу та України.

Предметом вивчення дисципліни «Історія курортної справи» - є історичні аспекти виникнення і розвитку курортів у світі та в Україні, їх сучасний стан.

Поняття «курорт» є міжнародним, проте його значення не завжди однакове. Так, наприклад, у Швейцарській конфедерації курортом називається будь-яке місце відпочинку, тоді як в Німеччині воно має відповідати вказаним законом вимогам. Загальноприйняті визначення припускають, що курорти повинні мати як мінімум три показники: природні лікувальні чинники, відповідні споруди, екологічно чистий ландшафт.

Курорти – це місцевості, що мають природні лікувальні ресурси, мінеральні джерела, запаси грязі, кліматичні та інші умови, придатні для

лікування й профілактики захворювань.

Курортна справа – сукупність усіх видів науково-практичної та господарської діяльності, спрямованих на організацію та забезпечення лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань із використанням природних лікувальних ресурсів.

Курорти відрізняються від рекреаційних зон тим, що мають в своєму складі окрім природних лікувально-оздоровчих ресурсів систему технічних і медико-організаційних ресурсів і тому можуть надавати допомогу хворим різного профілю.