Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod.2 new.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Національний банк України

Університет банківської справи

Львівський інститут банківської справи

Кафедра фінансів

Завдання, плани та методичні

рекомендації щодо підготовки

до практичних і семінарських занять

із дисципліни „Інвестування”

для студентів напрямку підготовки

0501 „Економіка і підприємництво”

за спеціальностями

«Фінанси», «Облік і аудит»,

«Банківська справа» і «Економічна кібернетика»

Львів

2009

Завдання, плани та методичні рекомендації щодо підготовки до практичних і семінарських занять із дисципліни „Інвестування” для студентів напрямку підготовки 0501 „Економіка і підприємництво” за спеціальностями «Фінанси», «Облік і аудит», «Банківська справа» і «Економічна кібернетика» / Укладачі: Н. М. Гайдис, Г. В. Дурицька. – Львів, 2008. – 133 с.

Укладачі: Н. М. Гайдис, старший викладач кафедри фінансів;

Г. В. Дурицька, кандидат економічних наук, асистент кафедри фінансів

Рецензенти: І. Г .Благун, кандидат економічних наук,

доцент кафедри фінансів і кредиту Львівської комерційної академії;

Н. П. Білецька, кандидат економічних наук,

доцент кафедри фінансів Львівського інституту банківської справи УБС НБУ

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансів,

протокол № 6 від 15 січня 2008 року.

Рекомендовано науково-методичною радою інституту, протокол № 3 від 13 лютого 2008 року.

© Львівський інститут банківської справи,

Університет банківської справи, 2008

Зміст

Вступ …………………………………………………………………………

4

Навчальна програма дисципліни …………………………………………..

5

Методичні рекомендації з підготовки до семінарських

і практичних занять за темами курсу:

Тема 1.

Методологічні основи інвестування ……………………

7

Тема 2.

Суб’єкти інвестиційної діяльності ……………………..

19

Тема 3.

Фінансові інвестиції …………………………………….

27

Тема 4.

Інвестиції в засоби виробництва. Інвестиційні проекти

42

Тема 5.

Інноваційна форма інвестування ……………………….

53

Тема 6.

Залучення іноземного капіталу …………………………

60

Тема 7.

Обґрунтування доцільності інвестування ………………

64

Тема 8.

Фінансове забезпечення інвестиційного процесу ………

75

Тема 9.

Менеджмент інвестицій. Організаційно-правове регулювання взаємодії суб’єктів інвестиційної діяльності. Використання інвестицій ……………………

86

Умови та розв’язки типових задач …………………………………………...

90

Завдання для самостійної (індивідуальної) роботи …………………………

101

Відповіді до завдань для самостійної (індивідуальної) роботи ……………

114

Перелік контрольних запитань ………………………………………………

115

Список рекомендованої літератури ………………………………………….

116

Додатки

ВСТУП

Дисципліна „Інвестування” займає чільне місце в підготовці студентів економічних спеціальностей.

Мета дисципліни „Інвестування” – надання теоретичних знань щодо сутності та механізму функціонування інвестиційного процесу.

Основними завданнями курсу є вивчення закономірностей і механізму інвестиційних відносин держави, підприємств та фізичних осіб; набуття вмінь використовувати ці закономірності в практиці інвестування, визначати заходи з використання інвестицій як одного з дійових важелів економічної політики держави.

Важливою передумовою засвоєння студентами складних проблем інвестування є попереднє вивчення таких дисциплін, як „Фінанси”, „Економіка підприємств”, „Фінанси підприємств”, „Бухгалтерський облік”, „Економічний аналіз”, „Макроекономіка”, „Гроші та кредит”, „Фінансова математика” та „Менеджмент”.

Робочу програму розроблено згідно зі змістом нормативної програми дисципліни зі збірника нормативних програм дисциплін фундаментального циклу освітньо-професійної підготовки бакалаврів з економіки та підприємництва, розробленої Міністерством освіти і науки України.

Навчальна програма дисципліни

Тема 1. Методологічні основи інвестування

Сутність інвестицій. Вплив окремих макроекономічних факторів на інвестиційну активність (обсяг інвестицій). Класифікація інвестицій: реальні та фінансові інвестиції; прямі та непрямі; валові, внутрішні та зовнішні; короткострокові та довгострокові; незалежні, взаємозалежні та взаємовиключні; початкові, реінвестиції та дезінвестиції; вітчизняні та іноземні. Інвестиційна діяльність. Об’єкти та суб’єкти інвестиційної діяльності. Інвестиційний ринок: ринок реальних активів та ринок фінансових активів. Інвестиційний комплекс. Інвестиційний клімат та чинники, що його визначають.

Тема 2. Суб’єкти інвестиційної діяльності

Поняття суб’єктів інвестиційної діяльності. Інвестори та учасники. Класифікація інвесторів: індивідуальні та інституційні; стратегічні та портфельні; інвестори, орієнтовані на поточний інвестиційний дохід; інвестори, орієнтовані на приріст капіталу у довгостроковому періоді, інвестори, орієнтовані на неекономічний інвестиційний ефект; схильні та несхильні до ризику інвестори; консервативні, агресивні та помірні інвестори; вітчизняні та іноземні. Держава як суб’єкт інвестиційної діяльності. Державне регулювання інвестиційної діяльності, його методи. Держава як інвестор. Фінансово-кредитна система , її вплив на інвестиційний процес. Грошово-кредитне регулювання економіки. Комерційні та інвестиційні банки. Кредитні спілки. Лізингові компанії. Пенсійні фонди, страхові компанії, інвестиційні компанії (фонди).

Тема 3. Фінансові інвестиції

Особливості фінансових інвестицій. Форми фінансових інвестицій. Характеристика цінних паперів, що обертаються в Україні: пайові, боргові та похідні цінні папери; іменні цінні папери та на пред’явника. Інвестиційні якості акцій. Інвестиційні якості облігацій. Рейтингова оцінка облігацій. Поняття портфеля фінансових інвестицій. Класифікація портфелів фінансових інвестицій. Сучасна портфельна теорія.

Тема 4. Інвестиції в засоби виробництва. Інвестиційні проекти

Сутність, склад і структура капітальних вкладень. Характеристики реальних інвестицій на макрорівні. Особливості реальних інвестицій підприємств. Форми реальних інвестицій: придбання цілісних майнових комплексів, нове будівництво, перепрофілювання, реконструкція, модернізація, оновлення. Інвестування приросту запасів матеріальних оборотних активів. Інвестиційні проекти та їх класифікація. Життєвий цикл інвестиційного проекту. Передінвестиційні, інвестиційна та експлуатаційна стадії. Бізнес-план інвестиційного проекту, його призначення та структура.

Тема 5. Інноваційна форма інвестування

Суть і значення інноваційної діяльності. Поняття інновації, інноваційної діяльності, інноваційного продукту, інноваційного підприємства. Класифікація інновацій. Особливості в оподаткуванні інноваційної продукції. Організаційні структури інноваційної діяльності. Венчурні фірми, інкубатори, технологічні парки, технополіси.

Тема 6. Залучення іноземного капіталу

Міжнародна інвестиційна діяльність та її чинники. Необхідність залучення іноземних інвестицій в Україну. Сутність іноземних інвестицій. Іноземні інвестори. Форми іноземних інвестицій. Підприємство з іноземними інвестиціями. Державні та приватні іноземні інвестиції. Прямі та портфельні іноземні інвестиції. Переваги та недоліки залучення іноземного капіталу. Характеристика іноземних інвестицій в Україну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]