Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tyt.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.86 Mб
Скачать

2.2. Особливості формування політичного режиму

в Україні в умовах посткомуністичної

трансформації 174

Вплив об’єктивних та суб’єктивних чинників на процеси транс­формації. Українське суспільство на початку ХХІ ст.: висновки Європарламенту, дослідницьких установ, індекс сталого розвитку. Проблеми національно-державного будівництва (В. Горбулін, А. Качинський, О. Гончаренко, В. Липинський). Характеристика політичного режиму українськими вченими (М. Томенко, В. Горба­тенко, О. Бабкіна). Неопатримоніалізм (О. Фісун). Від режиму «домінуючої влади» до режиму «безплідного плюралізму» (Т. Ка­розерс). Еліта і демократія (А. Пшеворський, В. Полохало, Г. Зе­ленько). Демократура (А. Мельвіль). Тіньовий аспект політичного процесу в Україні (О. Долженков). Рівень корупції в Україні (за даними Transparency International). Найвпливовіші соціальні групи в Україні (моніторинг Інституту соціології НАН України). Сут­ність та роль політико-економічних груп (ПЕГ) (О. Лісничук, О. Сушко, О. Хілленбранд). Політичний олігарх (М. Томенко). Особливості структурних характеристик політичного процесу в Україні. Оцінка політичного режиму в Україні; чинники, що пе­решкоджають його розвиткові (О. Куценко, В. Лапкін, П. Ордешук).

2.3. Інститути громадянського суспільства і держава 196

Громадянське суспільство та його вплив на демократизацію суспільних відносин. Визначення громадянського суспільства та його складові (Б. М. Чичерін, А. Колодій, О. Салмін, Р. Патнам). Громадянське суспільство, політичне суспільство і держава (Дж. Л. Коен, Е. Арато, А. Турен, С. Перегудов). «Третій сектор». Кількісні та якісні характеристики мережі громадських органі­зацій в Україні. Участь населення України в діяльності політичних партій та громадських організацій (дані моніторингу Інституту соціології НАН України). Стратегічні і тактичні завдання україн­ських громадських організацій у політичній сфері. Участь через групову політику. Класифікація груп за інтересами та їх роль у політиці. Лобіювання. Групи тиску. Кванго. Ініціатива. Проф­спілки (В. Цвих). Типи систем груп інтересів. Шляхи гармонізації відносин між громадянським суспільством та державою. Децентралізація державної влади як засіб оптимального розподілу ресурсів між владою та суспільством (В. Горбатенко). Суспільна думка про органи влади в Україні (дані моніторингу Інституту соціології НАН України). Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (2004). Хартія громадських організацій України у галузі регуляторної політики (2004). Указ Президента України «Про забезпечення участі громадськості у формування та реалізації державної політики» (2005). Форми взаємодії громадських організацій і держави. Консультування. Громадські комітети і ради. Шляхи наближення держави до людей.

2.4. Вдосконалення законодавства України про вибори

як передумова демократизації участі 226

2.4.1. Динаміка та характер змін виборчого

законодавства на виборах до Верховної Ради

України 1994−2006 років 227

Партійний склад Верховної Ради 1994 року. Закон України «Про вибори народних депутатів України» (1993). Конституційне за­кріплення виборчих прав українських громадян. Закон України «Про вибори народних депутатів України» (1997). Плюси та мінуси пропорційно-мажоритарної системи виборів. Закон України «Про вибори народних депутатів України» (2001). Запровадження пропорційної системи виборів до Верховної Ради України (2005).

2.4.2. Характер еволюції законодавства про вибори Президента України 249

Законодавство України про запровадження поста Президента України. Закон України «Про дострокові вибори Верховної Ради України і Президента України» (1993). Закон України «Про вибори Президента України» (1999). Закон України «Про вибори Прези­дента України» (2004). Закон України «Про особливості застосу­вання Закону України «Про вибори Президента України» при пов­торному голосуванні 26 грудня 2004 року» (грудень 2004). Реко­мендації міжнародної науково-практичної конференції «Вибори Президента України − 2004: проблеми теорії та практики» (2005).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]