Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 МУ ЄП-09з Алчевск.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
222.21 Кб
Скачать

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ,НАУКИ, МОЛОДЕЖИ И СПОРТА УКРАИНЫ

ДОНБАССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ЭКОНОМИКИ И ФИНАНСОВ

КАФЕДРА ЭКОНОМИКИ И УПРАВЛЕНИЯ

КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА

ПО ДИСЦИПЛИНЕ

«ЭКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ

СОВМЕСТНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ»

ЗАДАНИЕ

на контрольную работу по дисциплине

«ЭКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ

СОВМЕСТНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ»

Выдано студенту (ке) _____________________________

группы ___________вариант № _______

  1. Теоретический вопрос______________________________________

  2. Экономика и организация совместного предприятия_______________________________________________

  3. Задача № 1________________________________________________

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ, НАУКИ, МОЛОДЕЖИ

И СПОРТА УКРАИНЫ

ДОНБАССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЭКОНОМИКИ И УПРАВЛЕНИЯ

МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ

ДЛЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОГО ИЗУЧЕНИЯ ДИСЦИПЛИНЫ

«ЭКОНОМИКА И ОРГАНИЗАЦИЯ

СОВМЕСТНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ»

ЭП-09-1з

2011-2012 уч.год

Часть 1

Алчевск, 2012

ВСТУП

Нинішній стан економіки України потребує використання всіх факторів зростання, зокрема, переваг міжнародного розподілу праці, зовнішньоекономічної діяльності у розв'язанні складних проблем структурної перебудови та забезпечення економічної безпеки.

Тривалий час економіка України мала ізольований характер та існувала у відриві від світового ринку. Сучасний стан розвитку нашої економіки, зокрема, експортно орієнтованих виробництв, не дозволяє швидко та ефективно включитися у світові господарські зв'язки, де існує жорстка конкуренція та боротьба за ринки. Входження України у систему світових господарських зв'язків потребує серйозної адаптації структури її економіки, всього господарського механізму до надзвичайно високих вимог, які висуває світове ринкове господарство. Бажаючи інтегруватися у світове господарство, Україна повинна розвивати всі форми зовнішньоекономічних відносин.

Об'єктивні процеси інтернаціоналізації господарського життя зумовлюють розвиток інтегрованих видів і форм міжнародного бізнесу. За масштабами, динамікою та ефективністю впливу на структури світової та національної економіки у міжнародній економічній практиці превалює спільне підприємництво. Найбільш повно його переваги виявляються у процесі створення та діяльності міжнародних спільних підприємств — довгострокової форми співробітництва з поєднанням різнонаціональними партнерами зусиль в інвестуванні, управлінні, розподілі доходів і ризиків.

На рівні національних економік міжнародні спільні підприємства є, з одного боку, формою експорту державного, приватного та змішаного підприємницького капіталу, а з іншого — однією з найефективніших форм його імпорту.

Спільне підприємництво - найперспективніший спосіб залучення іноземного капіталу в економіку України. У зв'язку з цим, пошук шляхів підвищення ефективності спільного підприємництва є актуальним завданням для вітчизняної економічної науки. На сучасному етапі розвитку світової економіки спільне підприємництво становить процес синергії різних форм зовнішньоекономічної взаємодії підприємств. При цьому обмін нематеріальними активами між партнерами набуває усе більшого значення порівняно з міжнародним рухом капіталу.

Спільне підприємництво може реалізовуватися в різних організаційно-економічних формах, кожній з який притаманні свої риси. Сполучення цих індивідуальних рис із конкретними умовами зовнішнього середовища реалізації проекту в кінцевому підсумку і визначає ступінь ефективності спільного підприємництва.

Для забезпечення ефективності проектів спільного підприємництва важливе значення мають дослідження, які проводять на передінвестиційному етапі розробки проекту, оскільки вартість виправлення помилок, допущених при прийнятті рішень у цьому періоді, істотно зростає в інвестиційній і експлуатаційній фазах.

Пріоритетну увагу проблемі вибору форми реалізації проекту спільного підприємництва рекомендують приділяти на передінвестиційній фазі здійснення проекту.

Економічну ефективність різних форм спільного підприємництва слід комплексно оцінювати шляхом зіставлення сумарних витрат за проектом спільного підприємництва і результатів, отриманих від реалізації цього проекту. Порядок оцінки ефективності проектів спільного підприємництва базується на моделюванні їх грошових потоків (потоків готівки).

Економічну ефективність реалізації проекту спільного підприємництва слід оцінювати за такою системою показників чистий дисконтований доход від реалізації проекту, внутрішня норма прибутковості витрат на створення і забезпечення діяльності проекту, період окупності інвестицій у створення проекту

За наявності кількох альтернативних варіантів реалізації проекту спільного підприємництва слід вибирати той, що має найбільше значення чистого дисконтованого доходу

Показник внутрішньої норми прибутковості проекту спільного підприємництва варто розглядати як основний критерій ефективності проекту у разі знакоперемінних (позитивних і негативних) потоків готівки При цьому чистий дисконтований доход проекту може набувати і позитивних, і негативних значень

Обирають той варіант реалізації проекту, де внутрішня норма є прибутковості вищою, за прийняту норму дисконтування (альтернативна норма прибутку за банківським депозитом або за цінними паперами)

У разі порівняння економічної ефективності різних форм реалізації проектів спільного підприємництва перевагу надають проекту із максимальною внутрішньою нормою прибутковості.

Строк окупності капіталу — додатковий засіб аналізу варіантів реалізації проекту Його недоліком є те, що він не аналізує проект після того як окупляться інвестиційні витрати в його створення Проект вартий уваги, якщо строк окупності інвестованого капіталу менший або дорівнює прийнятному для учасників проекту періоду часу.

Аналіз перелічених показників дозволяє оцінити економічну ефективність проекту спільного підприємництва При цьому розглядають всю сукупність критеріїв ефективності, однак для ухвалення рішення за кожним конкретним проектом перевагу надають якомусь одному показнику Вибір пріоритетного критерію ґрунтується на специфіці самого проекту, а також враховує, які цілі переслідують партнери в цьому проекті

У процесі аналізу альтернативних варіантів реалізації проекту в техніко економічному обґрунтуванні рекомендують вибирати взаємовигідний варіант із погляду ефективності проекту в цілому, окремо кожного партнера и України, як країни, що приймає.

Мета курсу – сформувати у майбутніх спеціалістів комплекс знань щодо базових принципів, категорій, методів та інструментів регулювання на економіку діяльності українсько-зарубіжних спільних підприємств засобами макро- та мікроекономічного впливу; узагальнюючи основні досягнення теорії та практики економіки спільних підприємств; показати необхідність використання цих досягнень у всіх сферах діяльності спільних підприємств незалежно від їх галузевої незалежності; сформувати уяву про системну організацію процесів управління економікою спільних підприємств.

Предметом дослідження є система економічних, правових, організаційних, соціальних та інших взаємовідносин при створенні та функціонуванні міжнародних спільних підприємств, що формуються на макрорівні (між країнами базування та країнами, яки приймають капітал) і на мікрорівні – між засновниками міжнародного спільного підприємства та у процесі його функціонування.

Об’єктом дослідження виступають підприємства з участю українських та іноземних господарських партнерів.

Після вивчення дисципліни студент повинен знати і уміти:

- теоретичні економічні закони щодо регулювання діяльності підприємства засобами макро- та мікроекономічного впливу;

- особливості економіки спільних підприємств;

- теоретико-методичні питання спільного підприємництва та визначення його соціально-економічної сутності;

- систематизацію практики міжнародної спільної підприємницької діяльності;

- систему регулювання міжнародної спільної підприємницької діяльності;

- досліджувати макро- та мікро мотивації створення міжнародних спільних підприємств;

- процеси створення та функціонування спільних господарських формувань;

- оцінку ефективності та виявлення проблем діяльності спільних підприємств;

- аналіз тенденцій та оцінка сучасного рівня розвитку українсько-зарубіжних спільних підприємств;

- обґрунтовувати пропозиції з оптимізації розвитку спільного підприємництва в зовнішньоекономічному секторі України.

Лекційні заняття:

Модуль 1 - Спільні підприємства: створення та розвиток

Тема № 1 – Організаційно-економічний механізм діяльності спільних підприємств.

Соціально-економічні передумови та порядок створення спільних підприємств.

Міжнародне спільне підприємництво як об’єкт вивчення.

Класифікація спільних підприємств.

Аналіз фактичного стану розвитку спільних підприємств України.

Тема № 2 – Роль та місце спільних підприємств у розвитку конкурентоспроможності продукції.

Суть та причини утворення конкурентних переваг.

Форми реалізації конкурентних переваг.

Природні конкурентні переваги та можливості їх реалізації.

Набуті конкурентні переваги України.

Тема № 3 – Державне регулювання діяльності спільних підприємств

Державне регулювання спільних підприємств.

Регулювання спільних підприємств.

Регулювання українських спільних підприємств.

Наддержавне регулювання діяльності спільних підприємств.

Тема № 4 – Роль страхування в забезпеченні діяльності спільних підприємств

Економічна суть та функції страхування

Особливості страхування зовнішньоекономічної діяльності

Транспортне страхування

Транспортне страхування вантажів (страхування карго)

Побудова тарифів по страхуванню вантажів

Тема № 5 - Ділова культура у міжнародному бізнесі

Культурологічні концепції та класифікація ділових культур

Аналіз ділових культур та їх особливості у формуванні міжнародних взаємовідносин

Тема № 6 - Формування малих форм бізнесу у зовнішньоекономічній діяльності

Економіко-правове забезпечення діяльності малих підприємств

Доцільність та специфіка розвитку малого бізнесу

Місце малих підприємств у зовнішньоекономічній діяльності в Україні

Тема № 7 - Шляхи активізації та розвитку спільного підприємництва

Інформаційне забезпечення стратегічних планів міжнародного інвестування діяльності підприємств

Інформаційне забезпечення діяльності спільного підприємства

Інноваційне забезпечення діяльності спільного підприємства

Удосконалення формування ділових культур у сфері зовнішньоекономічної діяльності

Оптимізація спільної підприємницької діяльності в зовнішньоекономічному секторі України

Мінімізація збитків при транспортуванні застрахованих вантажів

Забезпечення конкурентних переваг України в світовій економіці

Тема № 8 – Економічні основи економіки, спеціалізація і кооперування спільних підприємств

Спеціалізація як форма суспільної організації виробництва.

Форми й показники спеціалізації.

Стандартизація та уніфікація як напрямки розвитку спеціалізації.

Економічна ефективність спеціалізованих спільних підприємств.

Кооперування як форма тривалих виробничих зв’язків між підприємствами, які спільно виготовляють певну продукцію.

Форми й види кооперування.

Особливості й проблеми розвитку спеціалізації і кооперування підприємств у сучасних умовах.

Тема № 9 – Інвестиційне забезпечення діяльності спільних підприємств.

Методи оцінки та обґрунтування ефективності використання інвестиційних ресурсів.

Фінансовий аналіз стану підприємств.

Бізнес-план в системі залучення інвестиційних ресурсів.

Формування стратегічних цілей міжнародної інвестиційної діяльності підприємства.

Обґрунтування стратегічних цілей та форм інвестиційної діяльності.

Аналіз та оцінка результативності розроблених стратегічних планів інвестиційної діяльності підприємств.

Тема № 10 – Економічні основи регулювання діяльності спільних підприємств

Економічні основи організації внутрішньої системі управління спільним підприємством.

Економічні основи регулювання основних організаційно-економічних відносин спільного підприємства.

Економічні основи регулювання господарсько-організаційних структур спільного підприємства.

Економічні основи регулювання руху капіталу спільного підприємства.

Економічні основи регулювання фондів спільного підприємства.

Економічні основи регулювання праці персоналу спільного підприємства.

Економічні основи регулювання внутрішнього трудового розпорядку спільного підприємства.

Економічні основи регулювання інформаційного поля та комерційної таємниці спільного підприємства.

Економічні основи регулювання договірної політики спільного підприємства.

Економічні основи регулювання доходів спільного підприємства.

Економічні основи регулювання оплати праці спільного підприємства.

Економічні основи регулювання інших видів стимулювання працівників спільного підприємства.

Тема № 11 – Економічні основи організації циклу «дослідження-виробництво» на спільних підприємствах та наукових установах

Форми організації інноваційного процесу.

Внутрішньо фірмові форми організації інноваційного процесу.

Організаційні форми зв’язку науки з виробництвом.

Організація пошукових і прикладних науково-дослідних робіт.

Організація процесу впровадження нововведень у виробництво і виходу на ринок.

Оцінка ефективності технічних та організаційних нововведень.

Інноваційна політика об’єднань підприємств.

Тема № 12 – Фінансування спільних підприємств.

Середовище фінансової діяльності спільних підприємств.

Внутрішня фінансова структура спільних підприємств.

Теоретичні аспекти фінансової діяльності спільних підприємств.

Деякі проблеми фінансів спільних підприємств.

Тема № 13 – Оцінка ефективності функціонування спільних підприємств.

Оцінка ефективності проектів спільних підприємств: річна рентабельність виробництва, інтегральні показники (чистий дисконтований дохід, внутрішня норма прибутковості, термін окупності проекту).

Практичні заняття:

Тема № 1 – Організаційно-економічний механізм діяльності спільних підприємств.

Тема № 2 – Роль та місце спільних підприємств у розвитку конкурентоспроможності продукції.

Тема № 3 – Державне регулювання діяльності спільних підприємств

Тема № 4 – Роль страхування в забезпеченні діяльності спільних підприємств

Тема № 5 - Ділова культура у міжнародному бізнесі

Тема № 6 - Формування малих форм бізнесу у зовнішньоекономічній діяльності

Тема № 7 - Шляхи активізації та розвитку спільного підприємництва

Тема № 8 – Економічні основи економіки, спеціалізація і кооперування спільних підприємств

Тема № 9 – Інвестиційне забезпечення діяльності спільних підприємств.

Тема № 10 – Економічні основи регулювання діяльності спільних підприємств

Тема № 11 – Економічні основи організації циклу «дослідження-виробництво» на спільних підприємствах та наукових установах

Тема № 12 – Фінансування спільних підприємств.

Тема № 13 – Оцінка ефективності функціонування спільних підприємств.