Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкаММС(для_студентов)[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
207.87 Кб
Скачать

ВСТУП

Мета дисципліни „Математичні методи в соціології” - оснастити майбутніх фахівців-соціологів прийомами узагальнення, обробки та аналізу емпіричної інформації, отриманої в результаті конкретних соціологічних досліджень.

Підготовка курсової роботи на базі результатів конкретних соціологічних досліджень є однією із форм опанування та закріплення знань з цієї дисципліни.

Мета написання студентами курсових робіт — закріпити, поглибити й узагальнити теоретичні знання та практичні навички, здобуті під час навчання:

– студент повинен знати: кількісні методи узагальнення, обробки та аналізу соціологічної інформації, у тому числі засоби і методи аналізу дискриптивної статистики, кореляційний, регресійний, дисперсійний, факторний та кластерний аналізи, засоби перевірки статистичних гіпотез, багатовимірне шкалювання.

— студент повинен уміти: використовувати згадані види аналізу інформації в процесі роботи з масивами соціологічних даних та підготовці звітних документів дослідження, використовуючи пакети обробки ОСА та SPSS; володіти навичками додаткових процедур уведення та перетворення даних (створення масиву, введення та редагування даних, зважування, побудова нових ознак, використання фільтрів тощо), визначати і аналізувати зв’язки між змінними, робити коректні висновки, будувати таблиці, графіки, діаграми для наочного подання статистичних даних.

Завдання на курсову роботу. Перелік запропонованих кафедрою та провідним викладачем тем є рекомендованим. Він зберігається на випусковій кафедрі та оновлюється щороку.

При виборі теми потрібно ретельно переглянути масиви соціологічної інформації, які містяться в базі даних комп'ютерного класу ГМІ, а саме: дані моніторингових досліджень, проведених Інститутом соціології om-02-95, ukr-2005, Державним інститутом розвитку сім'ї та молоді mol2007 та Національним авіаційним університетом nau2008, nau2009, nau-0809, інші.

Тема курсової роботи обирається слухачем самостійно з урахуван­ням доступності відповідної інформації та наукових інтересів виконавця. Студентові надається право обрати одну із запропонованих або самостійно сформулювати тему курсової роботи, якщо такої не виявилося у запропонованому переліку.

Тема та зміст курсової роботи обов’язково узгоджується із викладачем. Довільна зміна теми курсової роботи не дозволяється.

Прикладне спрямування курсової роботи та певна свобода у виборі теми, ознак для аналізу та підборі найбільш адекватних методів аналізу даних дає студентам можливість не тільки закріпити теоретичний матеріал та попрактикуватися у застосуванні всього арсеналу математико-статистичних методів, але і здобути навички у підготовці звітів та інших підсумкових документів емпіричних соціологічних досліджень, оскільки вона є свого роду міні-звітом з емпіричного соціологічного дослідження.

Специфічною рисою курсової роботи є її перманентний характер: курсова робота готується упродовж всього курсу вивчення дисципліни “Математичні методи в соціології”. Тому дуже важливо обрати тему якомога раніше. Паралельно із вивченням і освоєнням нових видів аналізу — відповідно змісту навчальної програми — студенти самостійно застосовують ці види аналізу у роботі з обраної теми; викладач здійснює консультування згідно з робочою навчальною програмою та навантаженням.

При написанні роботи обов’язково слід звернути увагу на її оформлення.

Вимоги до оформлення курсової роботи Структура курсової роботи та рекомендований обсяг її елементів

  1. Титульний аркуш – 1 сторінка (додаток 1).

  2. Зміст – 1 сторінка (додаток 2).

  3. Перелік умовних позначень (за необхідності).

  4. Вступ – 2–3 сторінки.

  5. Основна частина – 15–25 сторінок.

  6. Висновки – 3–4 сторінки.

  7. Додатки – первинні матеріали.

Загальний обсяг тексту, надрукованого через півтора інтервала шрифтом Times New Roman 14 розміру на 30–35 стандартних аркушах паперу (формат А4). Рукописний текст повинен бути обсягом 40 сторінок.

Роботу друкують на аркушах формату А4, залишаючи поля таких розмірів: лівий, верхній і нижній — 20 мм з урахуванням переплетення, правий — 15 мм. Відступ абзаців дорівнює 5 друкарських знаків. Заголовки відокремлюються від тексту зверху і знизу трьома міжрядковими інтервалами (наприкінці заголовка крапка не ставиться). Щільність тексту роботи повинна бути однаковою. Шрифт друку повинен бути чітким, чорного кольору. Заголовки структурних частин роботи друкують великими літерами посередині рядка. Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, таблиць виконують арабськими цифрами без знака “№”. Першою сторінкою курсової роботи є титульна (зразок оформлення титульної сторінки курсової роботи наведено у додатках), яку включають до загальної нумерації сторінок, але номер сторінки на ній не ставлять. На наступних сторінках номер проставляють у правому нижньому куті сторінки без крапки.

Таблиці, на основі яких здійснюється аналіз, бажано подавати не в додатках, а в самій основній частині — перед інтерпретацією даних, що містяться в таблиці. Таблиці (графіки, гістограми, діаграми) слід нумерувати та вказувати повністю текст запитання, за яким відбувалося табулювання, та одиниці вимірювання.

Наприклад:

Таблиця 1.

Розподіл відповідей респондентів на запитання:

Якою мірою Вас задовольняє в НАУ рівень викладання?”, %

Структурні частини роботи — зміст, вступ, висновки, не нумеруються. Номер розділу друкують після слова “Розділ” (крапку не ставлять), назву розділу друкують із нового рядка. Кожний розділ починають із нової сторінки.

Рекомендований обсяг структурних частин курсової роботи: вступ і висновки — щонайбільше 10 відсотків; науково-теоретична частина — 90 відсотків загального обсягу роботи.

Курсову роботу студент виконує українською мовою. Текст підшивається у пластикову папку без використання файлів. Бланк оформлення титульної сторінки міститься у Додатку 1.

Робота може бути повернута, якщо вона:

1. Не має самостійного характеру — суцільне списування із інших джерел, абсолютна тотожність із роботою іншого автора.

2. Наявність грубих теоретичних помилок.

3. Не розкриття хоча б одного з завдань теми.

4. Нехтування вимог щодо оформлення.

5. Відсутність обгрунтування висновків.

Курсові роботи, що мають перелічені недоліки, не допускаються до захисту.

Курсова робота подається на кафедру не пізніше як за тиждень до захисту. Роботи, подані до захисту пізніше встановленого терміну, не розглядатимуться і не будуть допущені до захисту.