Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ОСА_ЛР.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

Системний аналіз

Лабораторний практикум

для студентів напряму підготовки

6.050101 «Комп‘ютерні науки»

Київ 2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

Системний аналіз

Лабораторний практикум

для студентів напряму підготовки

6.050101 «Комп‘ютерні науки»

Київ 2012

УДК 004:519.87(076.5)

ББК А41я7

С 409

Укладачі: М.А. Віноградов, О.В. Колісник, А.С. Савченко

Рецензенти: Л.Н. Беркман – д-р техн. наук, проф., директор Навчально-наукового інституту телекомунікацій та інформатизації Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій;

Г.М. Розорінов – д-р техн. наук, проф., професор кафедри звукотехніки та реєстрації інформації Національного технічного університету України «КПІ»;

Затверджено на засіданні вченої ради факультету комп’ютерних наук Національного авіаційного університету (протокол № __ від «___» ________ 2012 р.).

С 409

Системний аналіз: Лабораторний практикум для студентів напряму підготовки 6.050101 «Комп‘ютерні науки» / Уклад.: М.А. Віноградов, О.В. Колісник А.С. Савченко. – К.: НАУ-друк, 2012. – 42 с.

Викладено сутність принципів і методів теорії систем, статистичного аналізу процесів функціонування великих систем та методології дослідження операцій і прийняття рішень у великих системах, оптимізації великих систем, побудови математичних моделей об‘єктів і процесів комп‘ютеризації, а також їх аналізу за допомогою теорії систем масового обслуговування.

Для студентів напряму підготовки 6.050101 «Комп‘ютерні науки».

ВСТУП

Лабораторні роботи виконуються відповідно до навчальної програми дисципліни «Системний аналіз», яка призначена для студентів напряму підготовки 6.050101 «Комп‘ютерні науки». Мета виконання робіт набуття студентами практичних навичок та закріплення ними теоретичних знань з аналізу процесів функціонування великих систем та методології дослідження операцій, оптимізації великих систем, побудови математичних моделей об‘єктів і процесів комп‘ютеризації, а також їх аналізу за допомогою теорії систем масового обслуговування.

Вивчення матеріалів дисципліни побудовано відповідно до вимог кредитно-модульної системи оцінювання знань. Програмою дисципліни передбачено виконання чотирьох лабораторних робіт у першому модулі і чотирьох робіт у другому. Метою проведення лабораторних робіт є поглиблення та закріплення знань з розділів дисципліни "Основні поняття теорії систем" та "Оптимізація великих систем". У процесі виконання лабораторних робіт студенти знайомляться з методами аналізу й опису великих систем, методологією дослідження операцій, методами оптимізації великих систем. На виконання та захист кожної роботи відводиться 4 академічні години, крім другої роботи першого модуля, на яку заплановано 6 академічних годин. За цей час студент повинен:

  • одержати у викладача індивідуальний варіант завдання і виконати його;

  • зробити висновки щодо лабораторної роботи;

  • підготувати протокол звіту для лабораторної роботи;

  • відповісти на контрольні запитання.

Звіт про виконання лабораторної роботи має містити:

  • титульний аркуш;

  • мету роботи;

  • стислі теоретичні відомості;

  • порядок виконання лабораторної роботи;

  • висновки.

До оформлення звіту висуваються такі вимоги:

  • робота оформлюється на аркушах формату А4, або в окремому зошиті з лабораторних робіт;

  • на титульному листі мають бути вказані назва дисципліни, тема роботи, ким виконано роботу (ПІБ, номер групи, факультет), ким прийнята робота;

  • хід роботи повинен містити вхідні дані, отримані результати, висновки.

Лабораторний практикум складений на основі матеріалу лекцій, що читаються для студентів напряму підготовки 6.050101 «Комп‘ютерні науки» в Національному авіаційному університеті.