Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема-2.new.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

2.4 Вибір моделі системи якості

Можливі такі степені перевірки якості продукції:

  • перевіряється відповідність готової продукції вимогам, зафіксованим в узгоджених та затверджених нормативних документах;

  • перевіряється дотримання технологічного процесу виготовлення продукції, тобто сам спосіб виробництва;

  • перевіряється система контролю за виробництвом.

Вибір моделі системи якості здійснюється на основі рекомендацій стандартів ISO 9000”Вимоги до систем якості”.

ISO 9001 використовується , коли відповідність встановленим вимогам повинна забезпечуватися у таких процесах: проектування, розробка, виробництво, монтаж і обслуговування. ISO 9001 використовують в разі перевірок і сертифікації тієї організації, яка має як виробничі, так і проектні підрозділи.

ISO 9002 враховує процеси виробництва і подає модель якості в разі вироблення продукції і її встановлення у споживача.

ISO 9003 використовується для нормування і перевірки процесу остаточного контролю і випробувань.

ISO 9004 – методичний посібник, який містить рекомендовану структуру системи якості, характеристики основних функціональних елементів, вимоги до організаційної структури, економічні аспекти якості, питання аудиту. Він слугує для внутрішнього забезпечення якості і не використовується для сертифікації.

З чого повинна складатися модель управління якістю?

Перш за все слід визначити, що саме ми будемо контролювати: готову продукцію, технологічний процес або весь етап виготовлення продукції.

Управління якістю розпочинається на етапі проектування виробу. Для харчового виробництва це розробка рецептури і складання переліку технологічного обладнання.

Наступний етап – це визначення так званих реперних точок, тобто таких, в яких буде проводитись контроль. Першою такою точкою є перевірка сировини. Сировина може перевірятися або на самому підприємстві, наприклад, визначення цукристості та забрудненості цукрових буряків на цукрозаводах, або перевіряються документи, що підтверджують якість сировини (борошно на хлібзаводах).

Далі вказуються ті ділянки виробничого процесу, де слід або відбирати проби для контролю, або фіксувати значення технологічних параметрів. В залежності від результатів контролю визначаються управляючі дії.

Перевірка готової продукції проводиться одним з двох методів: суцільний контроль або вибірковий контроль.

Коригувальні дії, які виконуються за результатами контролю, потребують організаційного забезпечення. Треба чітко визначати, які дії дозволяється робити персоналу, а які потребують узгодження з іншими особами.

З усього вище зазначеного випливає, що в системі управління якістю важливу роль відіграє нормативно-правове забезпечення. В багатьох випадках використання НД потребує створення спеціальних карт, номограм, шаблонів тощо. Все це повинно розроблятися параллельно з розробкою системи. До того ж обробка результатів контролю потребує розробки спеціального математичного забезпечення.

2.5 Математичне забезпечення методів контролю якості.

Обробка результатів експертних методів контролю якості

При використанні експертів як джерел інформації виникають такі обмеження:

  • рівень доступної інформації;

  • недосконалість моделі;

  • недосконалість експертів;

  • можливість неоднозначних відповідей;

  • інше.

Рівень доступної інформації завжди >0, Коли вся доступна інформація про подію використана і немає обмежень на її одержання, залишкова невизначеність може бути описана за допомогою розподілу імовірностей можливих результатів. Невизначеність має місце тоді, коли треба призвести вибір із сукупності, і існує декілька варіантів такого вибору.

Імовірність характеризує відношення обраного елемента до всієї сукупності, а невизначеність – відношення сукупності до обраних елементів.

Формально рівень невизначеності події з дискретними результатами, кожен з яких має імовірність р, визначається за формулою

Us = -∑ p log p ,

де і= 1, 2, …n.

Коли маємо n випадків, Us max при p = 1/n, Us = log n.

Таким чином, рівень невизначеності можна пов”язати з інформацією про подію Ux. Але поскільки цей об”єм завжди не більше за всю інформацію, то Us ≥ Ux.

Нехай Ux = початкова невизначеність про результат події, Ux - кінцева невизначеність, одержана після опитування експертів, то Ux - Us – максимальний об”єм інформації, яку можна одержати, Ux - Ux - об”єм новвих знань, Ux - Us – недостатність одержаної інформації. Зниження рівня невизначеності може бути одержано лише в разі одержання нової інформації.

Недосконалість інформації виникає внаслідок того, що різні експерти завжди матимуть різні знання про подію і рівень її невизначеності. В результаті цього може бути одержано різне зменшення (або збільшення ) рівня невизначеності.

Похибки моделі виникають внаслідок або недосконалості самих експертів, або їхніх відповідей.

До іншого може бути віднесений вплив на експертів внутрішніх і зовнішніх чинників, що вкликає свідоме або несвідоме викривлення інформації.