Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для заочников Митна справа.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

5. Акцизний збір.

Акцизний збір - це непрямий податок на окремі товари (продукцію), визначені законом як підакцизні, який включається до ціни цих товарів (продукції).

Порядок обкладання товарів акцизним збором здійснюється відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про акцизний збір" від 26.12.92 № 18-92.

Перелік товарів (продукції), на які встановлюється акцизний збір, і його ставки затверджується Верховною Радою України.

Акцизний збір нараховується:

- по ставках у відсотках до оподатковуємого податком обороту, який визначається виходячи з митної вартості імпортних товарів;

- у вигляді фіксованої ставки в євро за одиницю вимірювання вантажу (товару).

Сума акцизного збору, якщо ставка встановлена у відсотках до митної вартості, обчислюється за формулою:

Са = В*А,

де Са – сума акцизного збору; В – митна вартість; А – ставка акцизного збору у відсотках до митної вартості.

Сума акцизного збору, якщо ставка встановлена в грошовому еквіваленті до фізичної одиниці вимірювання товару, обчислюється по формулі:

Са = Н*А,

де Са – сума акцизного збору; Н – кількість товару у фізичних одиницях вимірювання, визначених відповідним законом; А – ставка акцизного збору в грошовому еквіваленті до фізичної одиниці вимірювання товару.

6. Податок на додану вартість (пдв).

Товари, які ввозяться (пересилаються) до України, оподатковуються податками на додану вартість в порядку і по ставках, встановленим Законом України "Про податок на додану вартість" від 03.04.97 р. № 168/97.

Об'єктом оподаткування на додану вартість є операції по ввезенню (пересилці) товарів на митну територію України і отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України, зокрема операції по ввезенню (пересилці) майна по договорах оренди (лізингу), застави і іпотеки.

Платниками податку на додану вартість є: суб'єкти підприємницької діяльності, зокрема фізичні особи — підприємці без утворення юридичної особи, підприємства з іноземними інвестиціями і інші юридичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, які ввозять (пересилають) товари на митну територію України або отримують від нерезидента роботи (послуги) для їх використання (споживання).

Базою оподаткування для товарів, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України платниками податку, є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша за митну вартість, зазначену у ввізній митній декларації з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону країни, сплати брокерських, агентських, комісійних і інших видів винагород, пов'язаних з ввезенням (пересилкою) таких товарів, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, що належать до таких товарів, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків і зборів (обов'язкових платежів), що розраховується за формулою:

БО=(В+ТВ+ВС+ІВ)+Сзбма+ІП,

де БО – база оподаткування; В – митна або фактурна вартість; ТВ – транспортні витрати; ВС – витрати з страхування до пункту перетинання митного кордону України; ІВ – інші витрати; Сзб – сума митного збору; Са – сума акцизного збору; См – сума ввізного мита; ІП – інші податки, які включаються до ціни.

У випадку, коли фактурна вартість більша митної, то базою оподаткування є фактурна вартість. У такому разі мито та акцизний збір сплачується з митної вартості, а податок на додану вартість – з фактурної.

Звільняються від обкладення ПДВ операції по ввезенню (пересилці) на митну територію України товарів, передбачені п. 5.1, 5.3 і 5.7 ст. 5 Закону України "Про податок на додану вартість" (наприклад, лікарські засоби, зареєстровані в Україні у встановленому законодавством порядку). Звільнення від обкладення ПДВ, передбачено п. 5.1 і 5.5 ст. 5 Закону України "Про податок на додану вартість", не розповсюджуються на операції з підакцизними товарами.

Сума податку на додану вартість обчислюється за формулою:

Спдв = БО * П/100;

де Спдв – сума ПДВ; П – ставка податку на додану вартість (20 %).

Таким чином, вартість товару, що імпортується з урахуванням усіх обов’язкових податків, зборів і платежів, є обліковою ціною, за якою суб’єкти ЗЕД оприбутковують імпортний товар. Формула має вигляд:

ВІТ=БО+СПДВ

де ВІТ – вартість товару, що імпортується;