Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для заочников Митна справа.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

Тема 2. Митні платежі при переробці давальницької сировини

Завдання 2.

Визначити суму платежів, які необхідно сплатити при ввозі в Україну продукції, яка визначена як давальницька сировина у випадках:

  1. вивозу готової продукції протягом 90 календарних днів;

  2. вивозу готової продукції протягом 120 календарних днів;

  3. реалізації 50% готової продукції в Україні.

ПДВ —20%. Ставка мита – 15%, акцизний збір – 22%.

Таблиця 5 – Вихідні дані

1

Найменування товару

трикотажне

полотно

2

Код товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності

60.01

3

Країна експортер

Італія

4

Ціна за одиницю

0,36 дол. США/м

5

Загальна кількість

4000 м

6

Умови постачання

СІF

7

Готова продукція

пальто чоловіче

8

Загальна кількість готової продукції

1000 шт.

9

Курс НБУ, що діє на момент пред'явлення векселя до оплати

8,1 грн/дол. США

Таблиця 6 – Структура витрат до ціни контракту

№ з/п

Втрати

Питома вага

витрат до ціни контракту

1

Ціна товару

100%

2

Витрати в порту навантаження

3%

3

Витрати на навантаження судна

5%

4

Морський фрахт

14%

5

Експортні платежі

1%

6

Страхування РКА (морське)

7%

7

Послуга експедитора

4%

8

Витрати на розвантаження в порту призначення

5%

Виконайте завдання, використовуючи індивідуальні дані. Вихідні дані для виконання індивідуального завдання розраховуються по алгоритму:

,

де – значення (загальна кількість товару) у задачі;

– число, відповідне номеру прізвища студента в журналі.

Методичні рекомендації до рішення завдання №2

Операція з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах – це операція з перероблення (оброблення, збагачення чи використання) давальницької сировини в результаті технологічного процесу із зміною коду по ТН ЗЕД (незалежно від кількості виконавців), а також етапів (операцій з перероблення цієї сировини) з метою отримання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі переробки, а також на заключному, є основним матеріалом та її вартість становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції, при цьому обов'язковим є попереднє здійснення поставки виконавцю давальницької сировини відносно повернення виготовленої з неї готової продукції замовнику.

Під давальницькою сировиною розуміють сировину, матеріали, напівфабрикати, що комплектують вироби, завезені на територію України іноземним замовником (або куплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезені за межі України українськими замовниками для виробництва готової продукції. Право власності на імпортну давальницьку сировину і зроблену з нього готову продукцію належить іноземному замовникові.

Закон України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах» встановлює певний порядок здійснення операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах.

1. Порядок ввозу в Україну давальницької сировини іноземного замовника та вивезення виробленої з неї готової продукції.

Давальницька сировина, що ввозиться іноземним замовником в Україну, обкладається ввізним митом, податками і зборами, як при звичайному імпорті товарів. Однак оплата ввізного мита, податків і зборів (крім митних зборів) проводиться українським партнером шляхом видачі простого векселя на користь державної податкової інспекції з терміном платежу, що прирівнюється до термінів здійснення операцій з давальницькою сировиною (але не більше ніж 90 днів від дати оформлення ввізної митної декларації). У випадку вивозу готової продукції в повному обсязі вексель погашається і ввізне мито, податки і збори (крім митних зборів) не стягуються. Вексель погашається також у випадку часткового вивозу готової продукції, виробленої на основі давальницької сиро­вини, якщо український партнер документально підтверджує оплату ввізного мита, податків і зборів, що повинні бути оплачені при ввозі в Україну тієї частини давальницької сировини, з якого зроблена не вивезена готова продукція. В окремих випадках Міністерство фінансів України може давати дозвіл на подовження термінів погашення векселів.

У випадку порушення термінів експорту продукції з українського партнера стягується штраф у розмірі 0,3 % від вартості давальницької сировини за кожний прострочений день (але не більше, ніж контрактна вартість невивезеної продукції).

Готова продукція, отримана з давальницької сировини при вивозі з України, не обкладається експортним митом, податками і зборами (крім митних зборів), що сплачуються при експорті товарів, і не підлягають ліцензуванню і квотуванню.

За частину давальницької сировини або готової продукції, отриманої як оплату за виконані роботи, український партнер платить увізне мито, податки і збори, що стягуються при бартерних операціях.

2. Реалізація в Україні продукції, зробленої з давальницької сировини.

Готова продукція, зроблена на основі давальницької сировини іноземного партнера, може бути реалізована на території України шляхом укладання договору про покупку готової продукції між іноземним і українським партнером.

При реалізації готової продукції на території України виданий вексель (або письмове зобов'язання) погашається при наданні українським партнером Державної податкової Інспекції ввізної вантажної митної декларації на готову продукцію (без фактичного ввозу її на територію України), копії контракту й акта про приймання готової продукції, довідки про сплату ввізного мита та інших податків і зборів, що застосовуються при імпорті аналогічних товарів.