Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІЖНАРОДНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ КОНСПЕКТ лекцій упор. Го...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

1. Експортно-імпортні операції

Міжнародну діяльність фірми найчастіше починають із налагодження експорту своєї продукції. Основною причиною участі фірм в експортній діяльності є прагнення до збільшення прибутків від продажу. Капітало- та наукомістким фірмам експорт необхідний для розподілу капіталовкладень на більш значний обсяг продажу. Експортний продаж може бути також засобом пом’якшення проблеми надлишкових потужностей на внутрішньому ринку. Завдання міжнародного менеджменту в даній сфері – розробка корпоративної стратегії експорту, яка впорядковуватиме наступні питання:

- вибір закордонних ринків;

- стратегія виходу на обрані ринки;

- організація міжнародних перевезень;

- ведення прямих чи непрямих (через компанію-експортера) продажів.

Імпортні операції неможливо здійснювати, не володіючи певним досвідом спілкування з відповідними установами і підготовки необхідної документації. Якщо фірма бажає цього уникнути, їй на допомогу приходить брокер з питань імпорту. Незважаючи на значні вигоди, із послугами іноземних постачальників пов’язані і деякі труднощі, розв’язання яких і є головними задачами менеджерів у даній сфері діяльності, зокрема:

- вибір за кордоном місця розташування постачальника з хорошою репутацією;

- труднощі експедиторського супроводу матеріалів, що постачаються, і безпосередніх контактів з іноземним персоналом;

- коливання обмінних курсів валют;

- методи здійснення платежів;

- якість товарів, брак і проблема повернення дефектної продукції;

- митні тарифи і мита;

- правові проблеми;

- мовні бар’єри, культурні й соціальні традиції.

Експортно-імпортні операції є найменш ризиковими для міжнародної корпорації, проте і найменш прибуткові. Ця обставина змушує корпорації модернізувати експорт.

2. Локальне складування і продаж

Дана форма означає завезення великих партій товарів на спеціальні склади в країні-господарі з метою подальшого продажу товарів з цього складу-магазину. Така форма бізнесу зменшує транспортні витрати при перевезенні великих партій товарів у розрахунку на один виріб (ефект масштабу), а також дозволяє здійснювати передпродажне і післяпродажне обслуговування товарів.

3. Локальне виробництво (складання) і продаж

Дана форма означає експорт з материнської країни або з третіх країн до країни-господаря комплектуючих деталей чи вузлів з подальшим складанням у місці на власному або орендованому підприємстві готової продукції з наступними продажами як у приймаючій країні, так і третіх країнах. Переваги пов’язані зі зменшенням у кілька разів суми мита на ввезення комплектуючих порівняно з готовими виробами. Ця форма сприяє збільшенню зайнятості у країні складання. Вартість складання є меншою, ніж у країні материнської компанії із-за менших витрат на фактори виробництва.

4. Ліцензування

Ліцензування означає передачу прав інтелектуальної власності партнеру з іншої країни на умовах отримання певних доходів. Інтелектуальна власність – винаходи, «ноу-хау», торгова марка тощо. Ця форма часто поєднується із франчайзинговими угодами. Франчайзинг – це особлива форма лізингової угоди, коли франчайзер не тільки продає інтелектуальну власність (переважно торгову марку), а й вимагає чіткого дотримання правил ведення бізнесу.