Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полит география МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Зміст практичної діяльності:

  1. Задачі і зміст політичної географії: історія формування та сучасний стан. Провести систематизований за певною ознакою (часом, країною, змістом тощо) порівняльний аналіз визначень терміну «Політична географія» за різними авторами.

Постаті вчених, погляд на зміст політичної географії яких є обов’язковим для розгляду: Ф. Ратцель, Ю. Челєн, І. Ноумен, Р. Гартшорн, С. Коен, Н. Паундс, Дж. Прескотт, Дж. Егнью, В. Семенов-Тян-Шанський, І. Вітвер, В. Колосов, М. Мироненко, С. Лавров, Я. Машбиць, М. Каледін, І. Маєргойз, Л. Смирягін, О. Вітковський, В. Яг'я, С. Рудницький, В. Кубійович, С. Томашівський, В. Геринович, О. Топчієв, О. Шаблій, М. Пістун, М. Дністрянський та ін.

  1. Політика як географічна реальність. Проаналізувати різні визначення політичної географії, її об’єкту і предмету, і виділити перелік географічних ознак політосфери.

  2. Політична географія і суміжні з нею географічні, гуманітарні й соціальні науки. Скласти графічну схему міждисциплінарних зв’язків політичної географії з іншими науками; проілюструвати співвідношення політичної географії, геополітики та політології).

Індивідуальне завдання:

  1. Завдання за політичною картою світу: вивчити розташування країн світу та їхні столиці, вміти показувати їх на контурній карті.

  2. Конспективно охарактеризувати стан політичної географії в Україні на сучасному етапі.

Рекомендовані джерела: 3 – 11, 13, 14, 16 – 18, 21, 40, 41, 44, 46, 58.

Практична робота 2. Території суверенні, залежні та з невизначеним статусом на сучасній політичній карті світу (за підсумками лекційних тем 2 «Політична карта світу» і першої частини теми 3 «Географічне державознавство»)

Зміст практичної діяльності:

  1. Географічний простір держави. Згідно з поняттям та складовими географічного простору держави, скласти характеристику геопростору однієї держави світу на вибір.

  2. Форми державної території. За існуючим переліком форм державної території провести угрупування країн певної частини світу (за варіантом).

  3. Сучасні колоніальні й залежні території. На основі переліку залежних територій світу (додаток Б) для частини світу за варіантом скласти інформаційну базу даних колоній, де по кожній з них навести наступні відомості:

1) офіційна назва,

2) належність до метрополії,

3) вид (форма) залежності,

4) адміністративний центр,

5) площа,

6) чисельність населення,

7) офіційна мова,

8) релігійний склад населення,

9) грошова одиниця,

10) розмір ВНП,

11) наявність символів державності – прапора, герба

  1. Території з невизначеним статусом і самопроголошені держави. На основі додатку В для частини світу за варіантом побудувати карту географічного розташування самопроголошених держав та територій з невизначеним статусом; на основі відомостей про ці країни із мережі Internet розробити їх систематизацію за двома певними ознаками (часом утворення, ступенем фактичного суверенітету, причиною утворення, наближеністю до визнання міжнародною спільнотою, життєвим рівнем населення, наявністю природних ресурсів, гостротою боротьби за визнання тощо).