Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка і організація інноваційної діяльності...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Маріупольський державний гуманітарний університет

Економіко-правовий факультет

Кафедра менеджменту

Затверджую

декан економіко-правового факультету

_____________________ Б.М. Свірський

«___» ______________________ 2009 р.

Програма навчальної дисципліни

«ЕКОНОМІКА І ОРГАНІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

для студентів 4 курсу спеціальності 6.030601 - Менеджмент організацій

(ЗА ВИМОГАМИ КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ)

Маріуполь - 2009

УДК 658.5:330.341.1(073)

Економіка і організація інноваційної діяльності. Робоча програма для студентів за напрямом 0502 «Менеджмент» зі спеціальності 6.050200 «Менеджмент організацій» / Укл. Мацука В. М., Авдан О. Г. – Маріуполь: МДГУ, 2009. – 10 с.

Програму навчального курсу “ Економіка і організація інноваційної діяльності ” для студентів спеціальності “Менеджмент організацій ” (напрям підготовки 0306 «Менеджмент») складено на підставі відповідних нормативних вимог Міністерства освіти і науки України, галузевих стандартів вищої освіти відповідного напряму, методичних рекомендацій Маріупольського державного гуманітарного університету.

Рекомендується студентам денної форми навчання.

Рецензенти:

Булатова О.В. к.е.н., проф., завідувач кафедри міжнародної економіки Маріупольського державного гуманітарного університету.

Брітченко Г. І., д.е.н., проф., завідувач кафедри менеджменту Маріупольського державного гуманітарного університету.

Затверджено на засіданні

кафедри менеджменту

протокол №11 від 20.06.2009р.

ББК 65.291.551я73

© МДГУ, 2009

Програма навчального курсу «економіка і організація інноваційної діяльності»

(за вимогами ECTS)

Опис предмета курсу

ПРЕДМЕТ: „Економіка і організація інноваційної діяльності ”

Курс: чеивертий

підготовка бакалаврів

Напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів ECTS : 2

Модулів: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 72

Тижневих годин: 5

0306

менеджмент

За вибором

Рік підготовки: 4

Семестр: 8

Лекції: 20 год.

Семінари: 20 год.

СРС: 32 год.

Індивідуальна робота: 7 год.

Вид контролю: екзамен

Мета і завдання навчальної дисципліни

Центром економічної діяльності в умовах ринкових економічних відносин є основна ланка економіки - підприємства незалежно від їх підпорядкування і форм власності, оскільки на цьому рівні створюється необхідна для суспільства продукція, виконуються необхідні послуги.

На підприємствах зосереджені висококваліфіковані кадри, вирішу­ються питання економного витрачання матеріально-сировинних ресурсів, використання високопродуктивної техніки та технології, розробляється бізнес-план, застосовується маркетинг, здійснюється ефективне уп­равління -менеджмент, забезпечується випуск конкурентноздатної про­дукції. Від діяльності підприємств залежать екологічний стан довкілля і регіональний соціально-економічний розвиток.

Все це вимагає глибоких економічних знань і ефективної організації інноваційної діяльності в умовах підприємства.

Мета дисципліни: формування практичних навичок стратегічного управління інноваціями, організації, планування та фінансування інноваційної діяльності на підприємствах.

Завдання дисципліни: вивчення економічної теорії і практики інно­ваційної сфери діяльності підприємств та організацій різних форм влас­ності для досягнення ними технологічного і товарного лідерства; вивчен­ня основних засад інноваційної політики і стратегії фірми, організації уп­равління інноваційною діяльністю; визначення найефективніших на­прямків оновлення техніко-технологічної бази підприємства та її про­дукції, з'ясування особливостей організаційних форм забезпечення і ме­тодів впровадження результатів інноваційної діяльності; висвітлення сис­тем регулювання, стимулювання інноваційних процесів, обґрунтування організаційно-економічного механізму та оцінка соціально-економічної ефективності результатів наукових досліджень.

Предмет: інноваційна діяльність підприємства.

Предмет навчальної дисципліни базується на пізнанні теорії і практики інноваційної сфери діяльності, спирається на знання «Економіки підприємства», «Фінансів», «Теорії економічного аналізу»..

Програма побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних заходах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською кредитно-трансферною системою (ECTS) та Міністерством освіти і науки України.

Програма курсу допоможе студентам орієнтуватися в питаннях інно­ваційної діяльності підприємств у ринкових економічних умовах, ро­зуміти роль інноваційної політики як засобу підвищення ефективності підприємницької діяльності і виробництва конкурентоздатної продукції; уміти виявляти найефективніші напрямки оновлення техніко-технологічної бази підприємства та її продукції, розробляти інноваційні заходи і управляти інноваційними процесами на своєму підприємстві, в галузі, країні.