Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd-2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Нормативний рівень зміст теми за програмою

  • Підприємство як суб’єкт ринку та виробничо-ринкова система. Підприємство як суб’єкт ринкових відносин, як економічна організація, як найважливіший різновид мікросистем. Найпростіша схема ринково-виробничої системи (вхід, процесор, вихід). Підприємство як закупівельна система, як товаровиробник, як продавець. Динамічність зовнішнього середовища та його вплив на внутрішню динаміку виробництва. Поняття: адаптивність, гнучкість та гомео- статичність виробничо-ринкової системи.

  • Підприємство як центр прийняття рішень. Мотивація поведінки підприємства. Основні види вибору підприємства: що виробляти (продукція, роботи, послуги)? як виробляти (технологія, фактори виробництва)? для кого виробляти (ринки, споживачі, ціни)? Фактор часу та періоди у функціонуванні оптимального та рівноваж­ного станів підприємства.

  • Найважливіші параметри підприємства як мікроекономічної моделі. Фактори виробництва, їх групування та варіації. Поняття і параметри виробничої функції. Сукупний, середній та граничний продукт. Витрати виробництва, економічний та бухгалтерський підходи до визна­чення. Альтернативні витрати та їх склад. Сукупні, середні та граничні витрати. Поняття: загальний (сукупний, валовий), середній та граничний виторг. Прибуток як кінцевий результат діяльності підприємства. Різні концепції прибутку. Сукупний, середній та граничний прибуток.

Методичні вказівки до cамостійного опрацювання матеріалу

Теми з такою назвою немає в жодному підручнику з мікроекономіки. Проте уявлення про підприємство як виробничо-ринкову систему та його найважливіші параметри як мікроекономічної моделі можна набути, вивчивши [1, гл. 6; § 7.1 гл. 7; § 8.1 гл. 8,], [7, гл. 5], [8, § 6.1 гл. 6,]. Для вивчення природи фірми доцільно використовувати роботи Р. Коуза, Г. Саймона, О. Уільямсона, Ф. Махлупа [33, с. 11—93].

У результаті вивчення даної теми студент повинен

знати: основні терміни та поняття (див. перелік основних термінів, наведений у розділі «Базовий рівень»), головні види вибору підприємства та найважливіші мотиви його діяльності;

розуміти роль і місце підприємства у життєдіяльності сучасного суспільства, мати чіткі уявлення про нього як про ринково-виробничу систему; осмислити взаємозв’язок найважливіших параметрів підприємства як мікроекономічної моделі.

вміти застосовувати набуті знання при виконанні курсових і випускних робіт, НДРС.

Практичні завдання

Н.1. Підприємство як суб’єкт ринкових відносин, як економічна організація, як найважливіший різновид мікросистем.

Н.2. Підприємство як центр прийняття рішень.

Н.3. Фактори виробництва, їх групування та варіації.

Н.4. Сформулюйте основні припущення мікроекономічної моделі підприємства.

Н.5. Поняття і параметри виробничої функції.

Н.6. Найважливіші параметри підприємства як мікроекономічні моделі.

Н.7. Економічний та бухгалтерський підхід до визначення витрат і прибутку підприємства.

Н.8. Склад альтернативних витрат.

Тема 7

Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]